USA

Team Clinton og demokrater finansierede berygtet dossier om Trumps russiske forbindelser

»Det reelle offer er præsidenten,« tweeter Trump efter afsløring.

San Francisco

Hillary Clintons kampagneteam og Den Demokratiske Nationale Komite (DNC) finansierede den efterforskning, som siden blev til det berygtede dossier, der beskyldte præsident Donald Trump for at have forbindelser til Rusland og fremhævede risikoen for, at Kreml kunne have en mulig klemme på Trump og afpresse ham politisk som præsident.

Ifølge Washington Post, var det Marc E. Elias, en advokat for Clinton-kampagnen og DNC, som bad selskabet Fusion GPS om at kulegrave Trumps mulige forbindelser til Rusland.

Denne opgave sendte Fusion GPS videre til rapportens forfatter, Christopher Steele, en tidligere britisk efterretningsofficer med forbindelser til FBI og amerikanske spionmiljøer, som brugte sine russiske kilder fra den gang han var udstationeret i Rusland til at grave informationer frem.

Før Clinton-kampagnen var der også en unavngiven republikansk politiker, som havde hyret Fusion GPS til at udforske på Trumps forretningsforbindelser, men det var først senere, at undersøgelsens fokus blev rettet mere mod Trumps relationer i Rusland.

Dossieret sagde bl.a., at Kremls efterretningstjeneste havde optagelser af Trump, mens han var sammen med prostituerede i Moskvas Ritz-Carlton hotel i 2013. Den hævdede også, at Trump-kampagnen i hemmelighed havde samarbejdet med russiske myndigheder under den amerikanske valgkamp.

USA’s efterretningstjenester har ifølge amerikanske medier har været i stand til at bekræfte nogle af oplysninger i rapporten, men aldrig de værste beskyldninger. Og Trump følte sig onsdag tydeligvis renset og indikerede, at striben af Rusland-undersøgelser, som har kastet en skygge over hans præsidentskab, i virkeligheden er et stort demokratisk svindelnummer.

»Det er en meget trist, hvad de gjorde med dette falske dossier,« sagde han på plænen foran Det Hvide Hus, inden han fløj til Dallas, Texas.

»Det hele var opspind, og jeg forstår, at de betalte et stort beløb for det. Hillary Clinton har altid benægtet det. Demokraterne har altid benægtet det. Jeg synes, at det er en skændsel og en meget trist kommentar om politik i dette land,« fortsatte han.

I et tweet kaldte han også det hele fake news og sagde, at »det reelle offer her er præsidenten.«

Helt i tråd med dette tweetede Det Hvide Hus pressetalskvinde Sarah Sanders: »Den reelle russiske skandale: Clinton betalte for falsk russisk dossier, løj derefter om det og forsøgte at begrave det.«

Adam Entous, en af journalisterne bag rapporten til Washington Post, siger dog til CNN, at der ikke er noget usædvanligt i, at politiske lejre betaler andre for at efterforske deres modstandere. Det er standard praksis. Trump-lejren gjorde uden tvivl det samme.

Entous fremhæver også, at mens artiklen bekræfter, at en republikaner og senere Clinton-lejren betalte et advokatfirma for at grave snavs frem på Trump, så siger den intet om, hvorvidt indholdet af det berygtede dossier er falsk eller sandt, sådan som Trump nu hævder.

Det usædvanlige i hele historien har hidtil været, at FBI har taget beskyldningerne fra Christopher Steele alvorligt, og at det beskidte dossier nu indgår som en del af den kulegravning, som den særlige undersøger, Robert Müller, er i gang med om mulige forbindelser mellem Trumps kampagnelejr og Moskva.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her