Annonce
USA

Trump vil ikke skrotte atomaftalen med Iran, men...

Nye sanktioner mod Iran kan give den hårde fløj i Iran øget magt, siger ekspert.

En vagt viser pressen rundt ved et atomkraftværk Bushehr, Iran i 2015. Arkivfoto: Vahid Salemi/AP

Donald Trump har ved adskillige lejligheder givet sin uforbeholdne mening om atomaftalen, som en lang række lande, heriblandt USA indgik med Iran i 2015.

Han har bl.a. kaldt den »en af de værste og mest ensidede aftaler, som USA nogensinde har indgået,« ligesom han ikke mener, at Iran overholder vilkårene i aftalen.

Derfor har det længe været ventet, at han ville trække USA ud af den, men fredag forventes det i stedet, at han vil proklamere, at den ikke længere tjener USA's nationale sikkerhedsinteresse og altså ikke vil certificere den, som er et spørgsmål præsidenten skal tage stilling til hver tredje måned. 

Trump kan afgøre Iran-aftalens skæbne fredag

Det skriver bl.a. CNN og New York Times.

Således vil Kongressen have 60 dage til afgøre, om man vil genindføre sanktioner mod Iran - dog uden at trække sig ud af aftalen.

Hvis USA genindfører sanktioner mod Iran, vil det underminere aftalen, mener Rasmus Christian Elling, lektor på Institut for Tværkulturelle og Regionale Studier ved Københavns Universitet, som forsker i iranske forhold.

»Det vil betyde, at store selskaber, som investerer over et vist beløb i Iran, vil blive straffet i USA. Og det vil få store konsekvenser for iransk økonomi, men det vil også have implikationer for global økonomi, for når store selskaber lukker millionaftaler med andre lande og pludselig er nødt til at trække sig ud, så kan det mærkes på bundlinjen,« siger han.

Samtidig pointerer Rasmus Christian Elling, at det kan give »høgene i Iran« vind i sejlene.

»Lige nu har man en moderat regering i Iran, som slår på at åbne økonomien op, have dialog med Vesten og blive genintegreret i verdensøkonomien, men den vil få utrolig svære kår, hvis atomaftalen bliver udfordret eller undermineret.«

Han fortsætter:

»Høgene er nogle af de stærkt konservative kræfter og revolutionsgardisterne, som repræsenterer den hårde fløj. De er bekymrede for at åbne op over for Vesten, fordi de mener, at Den Islamiske Republik Irans identitet er anti-vestlig og anti-imperialistisk, og de stiller det retoriske spørgsmål: "Hvis vi bliver venner med Vesten hvad har vi så tilbage?" De har gang på gang sagt, at man kan ikke stole på amerikanerne, og at atomaftalen er en falliterklæring.«

Toprådgiver for Khamenei advarer Trump

Donald Trumps påstand om, at Iran ikke overholder aftalen, bliver afvist af både EU og Det Internationale Atomenergiagentur (IAEA). Og ifølge Rasmus Christian Elling har Iran ingen interesse i at bryde den.

»Den nuværende regering har en stærk interesse i at overholde aftalen helt ned til mindste detalje, fordi den ved, at Irans økonomiske genintegration i verdenssamfundet afhænger af, at man overholder atomaftalen.«

Aftalen forhindrer iranerne i at udvikle atomvåben, mod at Vesten gradvist ophæver en række sanktioner mod landet.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Se dig for, og spar mange penge på ny grill
Der er stor forskel på, hvad de samme grill bliver solgt til på tværs af butikkerne. Du sparer i gennemsnit 29 procent ved at holde øje. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her