Annonce
USA

Første optagelse af skinger lyd som angreb amerikanske diplomater i Cuba

Cuba kunne have stoppet angrebene, siger Det Hvide Hus stabschef.

USA's ambassade i Cuba. Foto: Desmond Boylan

San Francisco

Lyden beskrives måske bedst som en hær af hvinende fårekyllinger. Eller 100 sikkerhedsventiler på kedler, som er tæt på at eksplodere.

Den første offentliggjorte optagelse af lyden, som blev brugt som en del af et formodet våben, giver et indtryk af, hvad amerikanske diplomater blev udsat for i Cuba.

Optagelsen, som nyhedsbureauet AP er kommet i besiddelse af, er en af adskillige lyde, som efterforskere mener, blev brugt i angrebene i den cubanske hovedstad, Havana

Ikke alle de ramte diplomater hørte lyde. Men mange af dem, som gjorde, har fortalt, at denne her er relativt identisk med det, som de hørte.

Lyden har ikke i sig selv givet mere viden om, hvordan den kunne bruges som et våben. De pågældende diplomater har fortalt, at det ramte dem i store volumer.

Det er ligeledes uklart, om der er et direkte link mellem lyden og de fysiske lidelser, som den har forårsaget hos mindst 22 diplomater - såsom hukommelsestab, mistet evne til at koncentrere sig, problemer med at sove og problemer med balancen.

Til gengæld har det haft reelle konsekvenser.

USA har trukket 60 pct. af sine medarbejdere hjem fra USA's ambassade i Havana, ligesom 15 cubanske diplomater i sidste uge blev udvist fra USA.

»Vi mener, at den cubanske regering kunne have stoppet angrebene på vores diplomater,« sagde stabschef i Det Hvide Hus, John Kelly, torsdag.

USA ved ikke om Cuba står bag. Det har Cuba selv benægtet, men også USA’s udenrigsminister Rex Tillerson har sagt, at den cubanske regering burde have beskyttet USA’s diplomater.

Inden offentliggørelsen af lyden, har AP styrket den digitalt og fjernet baggrundsstøj for at gøre den tydeligere for det menneskelige øre.

Kausik Sarkar, en ekspert i akustik ved George Washington universitet, har analyseret lyden og noteret sig, at den kommer i bølger af forskellige længder: syv sekunder, 12 sekunder, to sekunder. Nogle varer flere minutter. Der er ikke tale om en enkelt lyd, men omkring 20 lyder med forskellige frekvenser.

»Du vil ikke høre det, men det arbejder sig ind i dit system. Det er som en akustisk hammer, som rammer dig. Du ved det bare ikke,« siger Sarkar.

Det er også muligt, at lyden her kun er en lille del af billedet. Ofte er optageudstyr kun i stand til at høre frekvenser, som mennesker kan høre. Optagelsen her er sendt videre til den amerikanske flåde, som har ekspertise på området, til yderligere analyser.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Se dig for, og spar mange penge på ny grill
Der er stor forskel på, hvad de samme grill bliver solgt til på tværs af butikkerne. Du sparer i gennemsnit 29 procent ved at holde øje. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her