USA

Dødstallet vokser til 31 i katastrofebrande i Nordcalifornien

Myndigheder frygter, at flere af brandene kan vokse sammen til kæmpe monstre.

Jeff Gritchen

San Francisco

Normalt er den tørre luft i Californien en gave, der er med til at gøre livet på USA's vestkyst behageligt.

Men lige nu ville titusinder ønske, at det var anderledes.

Mindst 31 er nu omkommet i brandene, der siden søndag har ædt sig igennem omkring 800 kvadratkilometer af Nordcaliforniens vinregioner. Hele bydele er forsvundet. Der er nu tale om den dødeligste uge i statens lange historie med naturbrande, og ilden bliver hjulpet af den tørre luft og vinden, som giver brandfolk store problemer med at få brandene under kontrol.

Myndighederne advarer om, at det bliver værre.

»Vinden vil blive stærkere og luftfugtigheden er på vej ned,« fortalte Heather Williams, en talsmand fra Californiens brandmyndigheder med ansvar for brandbekæmpelse:

»Det her er stadig farligt. Det er en meget alvorlig situation,« fortsatte hun.

Frem for at stoppe ilden, har omfanget flere steder fået brandfolk til at fokusere på at få ilden til at sprede sig mindre hurtigt og i hvert fald ikke i retning af tætbefolkede områder.

Men når vinden ventes at tage til sent torsdag eller fredag, kan det i værste fald få flere af de 22 separate brande til at vokse sammen til større monsterbrande.

Problemet med vinden er ikke kun, at den skubber ilden frem. Den kaster også brændende genstande op i luften og starter nye brande i den tørre vegetation, når de lander på jorden andre steder. Et sted hoppede ilden over en firesporet vej.

Der er gjort fremskridt flere steder, fortalte Ken Pimlott, chef for Californiens brandmyndigheder. Men også han advarede om, at de uberegnelige vinde, der er på vej, vil gøre arbejdet sværere.

Mere end 8.000 brandfolk er sat ind, og yderligere mandskab strømmer ind fra hele USA såvel som fra Australien og Canada.

Det vides stadig ikke, hvordan brandene er opstået. Myndighederne undersøger en teori om, at det skyldes el-ledninger, der er faldet ned, da det blæste op søndag.

Situationen har tvunget titusinder til at flygte fra deres hjem. Mange har mistet alt. Og hundreder er stadig savnet.

Myndighederne offentliggjorde sent torsdag navnene på 10 af de omkomne. Det er alle ældre mennesker, som måske havde sværere ved at nå at komme væk, da branden kom sent søndag.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Test af 4 soundbars: Klip kablerne i tv-stuen
Hjemmebio er stadig bedst med ordentlig surround-lyd. Men det må gerne være praktisk – som med disse soundbars, der har trådløse baghøjttalere. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her