*

USA

Efter atomrapport truer Trump tv-station med at tage dens sendelicens

Forbundet for amerikanske tv-selskaber og en stribe fremtrædende personer har svaret skarpt igen på præsidentens angreb.

San Francisco

USA’s nationale forbund for tv-selskaber (NAB) og en stribe andre fremtrædende personer har svaret skarpt tilbage, efter at præsident Donald Trump har truet med at bruge regeringsmagten til at fratage NBC dens sendelicens.

Trump var vred over en rapport fra tv-stationen onsdag morgen om, at han under et sommermøde på højt niveau i det amerikanske forsvarsministerium, Pentagon, skulle have sagt, at USA’s atomvåbenarsenal burde blive tidoblet.

Meldingen fra præsidenten rystede ifølge NBC hans rådgivere. Det var angiveligt kort efter det møde, at USA’s udenrigsminister Rex Tillerson, der også var til stede, skulle havde kaldt Trump en »tåbe.«

»Med alle disse ”fake news,” som kommer fra NBC og dens netværk, på hvilket tidspunkt vil det være på sin plads at udfordre dets sendelicens. Skidt for landet,« tweetede præsidenten om indslaget.

Også USA's forsvarsminister James Mattis var kritisk. Han sagde, »at denne form for fejlagtig journalistik er uansvarlig,« men undlod at komme med trusler.

»De seneste rapporter om, at præsidenten har krævet en øgning af USA's atomvåbenarsenal er absolut falsk,« sagde han i en kort meddelelse.

Embedsmænd: Trump ville tidoble antallet af USA's atomvåben

NAB svarede igen, at det var upassende, at Trumps bruger sit embede til at underminere pressens forfatningssikrede frihed.

 »Grundlæggerne af vores nation gjorde pressens frihed til en grundpille under vores demokrati. Det strider mod denne ret for enhver regering at true med at tilbagetage en sendelicens alene på grund af uenigheder om, hvad en journalist rapporterer,« fastslog forbundet.

Komiteen for Beskyttelse af Journalister (CPJ) beskyldte præsidenten for at sætte et dårligt eksempel for andre politiske ledere i verden.

»Trump opfattelse af, at NBC’s sendelicens skal udfordres, vil give andre regeringer blod på tanden til at omfavne autoritære tendenser,« advarede CPJ.

Trumps kommentar kommer kun en dag efter, at Tyrkiet – på grund af en artikel om kurdere – har idømt en Wall Street Journal-journalist to års fængsel i absentia for at promovere terror.

Også Walter Shaub, som ledte regeringskontoret for etik under tidligere præsident Barack Obama, har reageret.

»På hvilket tidspunkt,« tweetede han igen på Trumps spørgsmål: »På det tidspunkt, hvor vi stopper med at være et demokrati.«

CNN-journalist Brian Stelter har dog kaldt truslen tandløs. I et indslag siger han, at den føderale kommunikationskommission (FCC), der regulerer amerikanske tv-selskaber, ikke udsteder dem til de overordnede netværk, men til de lokale stationer. NBC ejer næsten 30 lokalstationer.

»Det ville ikke være muligt for Trump og hans allierede at udfordre alle sendelicenser som NBC har, på en gang. Det ville kræve, at der kom klager lokalt,« lød det fra Stelter og tilføjede, at en allieret til daværende præsident Richard Nixons også forsøgte at tage en licens fra en søsterorganisation til Washington Post – men fejlede.

Men Tom Wheeler, der indtil januar var formand for FCC efter udpegning af Obama, er mere bekymret.

Til New York Times siger han, at meldingen fra Trump lyder som en »hundefløjte,« der kan få støtter til at agere på præsidentens vegne.

»Det ville klart være over stregen, hvis Trump forsøgte at gøre noget selv her. Men hvis konservative grupper tager dette som en marchordre, bliver det interessant at se, hvad FCC under Trump, så gør,« sagde han.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her