*

USA

Donald Trump: 25 års forhandlinger med Nordkorea har ikke virket

Kun en ting vil virke, skriver præsidenten, men han uddyber ikke hvad.

Fornæmelser og trusler flyver fortsat frem og tilbage mellem den amerikanske præsident, Donald Trump, og Nordkoreas leder, Kim Jong-un. Foto: AP/Alex Brandon

25 års snak med Nordkorea har ikke virket. Der er kun én ting, der vil virke.

Sådan lød det lørdag aften dansk tid fra den amerikanske præsident, Donald Trump, som havde været ved tasterne på sit foretrukne sociale medie for at skrive sin mening om tidligere forsøg på diplomatiske løsninger mellem USA og Nordkorea.

»Præsidenter og deres administrationer har snakket med Nordkorea i 25 år. Indgåede aftaler og massive pengebeløb betalt har ikke virket,« skrev præsidenten på Twitter.

I et nyt tweet uddybede han, at USA's forhandlere er blevet til grin ved aftaler, der er blevet overtrådt, før blækket var tørt.

»Beklager, men kun én ting vil fungere!« skrev præsidenten, som ikke uddybede på de 140 tegn, hvad den ene ting er.

Donald Trump har i løbet af efteråret pustet til den anspændte situation mellem USA og Nordkorea på Twitter og ved taler, ligesom Nordkorea ved en lang række lejligheder har gjort sit for at bidrage til ordkrigen.

Senest skrev skrev præsidenten den 1. oktober i en række tweets henvendt til sin udenrigsminister, Rex Tillerson, at der ikke var noget perspektiv i at forhandle med Nordkorea. Det skete efter, at der var kommet forlydender om, at der var opstået diplomatiske forhandlinger mellem USA og Nordkorea.

Fakta: Hårde ord og trusler flyver mellem USA og Nordkorea

»Jeg sagde til Rex Tillerson, vores vidunderlige udenrigsminister, at han spilder sin tid, når han prøver at forhandle med raketmanden (Nordkoreas leder Kim Jong-un red.). Spar krudtet Rex, vi vil gøre, hvad der er nødvendigt«, skrev præsidenten.

De skriftlige og verbale udvekslinger mellem Donald Trump og Kim Jong-un eskalerede, efter Trump den 19. september holdt en tale ved FN's generalforsamling, hvor han også omtalte Kim Jong-un som »raketmanden«.

»USA har stor styrke og tålmodighed, men hvis landet er tvunget til at forsvare sig selv eller sine allierede, vil vi ikke have andet valg end fuldstændig at ødelægge Nordkorea,« lød det fra talerstolen.

Det fik ifølge Washington Post Kim Jong-un til at overveje "det mest voldsomme modtræk i historien" mod USA.

»Jeg vil med sikkerhed tæmme den mentalt forstyrrede, amerikanske senile olding med bål og brand,« sagde Kim Jong-un om præsidenten ifølge mediet.

Senere gav den nordkoreanske udenrigsminister, Ri Yong-ho, gav svar på tiltale, da han talte ved FN's Generalforsamling i New York. Han kaldte Trump for »Præsident Ond« og »en mentalt afsporet person fuld af storhedsvanvid«, ligesom han kom med en direkte advarsel.

»Han (Trump, red.) har begået en uigenkaldelig fejl, der gør det endnu mere uundgåeligt, at vores raketter besøger det amerikanske fastland.«

Trump reagerede efterfølgende på Twitter.

»Har lige hørt Nordkoreas udenrigsminister tale i FN. Hvis han afspejler den lille raketmands holdninger, så vil de ikke være her ret meget længere,« lød det.

Udenrigsministeren i Nordkorea reagerede på udtalelserne, som han tolkede som en krigserklæring mod regimet.

Nordkorea gennemførte i starten af september regimets sjette atomprøvesprængning. Handlingen blev fordømt af samtlige lande i FN's sikkerhedsråd - heriblandt Nordkoreas nærmeste allierede, Kina.

Natten til tirsdag den 12. september stemte rådets medlemmer enstemmigt for at vedtage den niende runde af sanktioner mod Nordkorea. Der blev bl.a. indført en begrænsning på Nordkoreas import af råolie og et totalforbud mod at importere tekstiler fra Nordkorea.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her