*

Breaking
Få breaking news via vores app | Få nyheden på mail
USA

En person død og 19 meldes sårede efter en bil har påkørt demonstranter i Charlottesville

»Hadet og splittelsen må stoppe,« siger præsident Trump.

Et køretøj er pløjet ind i en menneskemængde under en demonstration i Charlottesville, Virginia, blot timer efter, at statens guvernør har erklæret staten i nødretstilstand.

Det skriver Reuters.

Borgmester af Charlottesville, Mike Signer, har annonceret på Twitter, at en person er død, mens hospitalsansatte har bekræftet over for AP, at 19 er sårede, efter en bilist kørte to andre biler ind i demonstranterne. Flere ambulancer kom til straks efter.

Flere optagelser viser bilen, da den kører ind i menneskemængden. Jyllands-Posten advarer dog om, at der er voldsomme billeder i nedenstående tweet:

Flere journalister skriver på Twitter, at demonstranterne, der blev ramt, var moddemonstranter mod den »pro-hvide« demonstration, som højreorienterede og nynazistiske grupper lørdag arrangerede i protest mod en byrådsbeslutning om at fjerne og sælge statuen af en tidligere sydstatsgeneral.

Dette er dog endnu ikke blevet bekræftet af de lokale myndigheder, der imidlertid på Facebook har bekræftet, at flere er kommet til skade ved et sammenstød mellem tre biler. Af videoer fra hændelsen fremgår det, at én bil har kørt to andre biler ind i demonstranterne, som marcherede med Black Lives Matter- og regnbueflag.

Ifølge CBS News er nogle tilskadekomne i livsfare, mens andre har fået mindre skader.

Hverken de lokale myndigheder, borgmesteren, guvernøren, eller Trump har endnu kaldt hændelsen et terrorangreb, men refererer derimod til den som et »bilsammenstød«.

Donald Trump har imidlertid fordømt volden, der foregik tidligere på dagen, og på Twitter udtalt, at »vi alle må stå sammen«. På et pressemøde, der blev live-transmitteret fra Det Hvide Hus' Facebook-side udtalte præsidenten efterfølgende, at »hadet og splittelsen måtte stoppe«:

»Jeg har lige talt i telefon med guvernøren i Virginia, Terry McAuliffe, og vi er enige om, at hadet og splittelsen må stoppe, og det må stoppe lige nu. Vi kom mødes om kærligheden for vores land og sand kærlighed, og det siger jeg stærkt, sand kærlighed for hinanden,« sagde han blandt andet.

»Vi fordømmer på hårdeste vis dette ekstreme eksempel på had, snæversynethed og vold på mange sider - på mange sider. Det har har foregået i lang tid i vores land, ikke [kun under, red.] Donald Trump, ikke [kun under, red.] Barack Obama, det har stået på i lang lang tid,« lød det fra præsidenten, inden han fortsatte med det, pressen egentlig var indkaldt for: at overvære Trumps underskrivelse af en reform, der havde at gøre med veteraners sundhedsforsikring.

Da pressemødet var ovre, gik Trump af talerstolen uden at tage imod spørgsmål fra journalisterne, som ellers råbte efter ham, om han havde taget nok afstand fra de højreorienterede grupper, der stod bag dagens demonstration og angrebet på moddemonstranterne. Andre forsøgte at spørge ham om, hvordan han havde det med, at mange af disse grupper havde udtrykt støtte for ham under valgkampen.

Hvide nationalister stødte sammen med moddemonstranter få timer tidligere, hvilket fik Virginias guvernør, Terry McAuliffe, til at erklære staten i nødretstilstand. Byrådet i Charlottesville erklærede også demonstrationen, som en højreorienteret blogger har refereret til som »pro-hvid« for ulovlig, og politistyrker ryddede demonstrationen kort efter middag amerikansk tid.

»Det står nu helt klar, at offentlig sikkerhed ikke kan garanteres uden ekstra mandskab, og at det hovedsageligt er demonstranter, som ikke er fra Virginia, der er kommet hertil for at sætte vores borgere og ejendom i fare,« lød det fra McAuliffe i en pressemeddelelse, da han tidligere på dagen erklærede staten i nødretstilstand:

Flere af demonstranterne, der mødte op, var bevæbnede og iført nazisymboler, og havde Hitler-citater på de skilte, de marcherede med, har CBS News skrevet.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her