*

USA

Sammenstød om sydstatsgeneral - Virginia sat i nødretstilstand

Ku Klux Klan og alt-right-bevægelsen er i Charlottesville, hvor bystyret vil fjerne statue af sydstatsgeneral.

Steve Helber

Guvernøren i Virginia, Terry McAuliffe, har erklæret den amerikanske stat i nødretstilstand.

Det sker som reaktion på sammenstød tidligere lørdag mellem højreorienterede og nynazistiske grupper og moddemonstranter i byen Charlottesville.

McAuliffe skriver på Twitter, at det sker som "et svar på volden" og for at give statens politi og sikkerhedsstyrker mulighed for at gribe ind.

De højreorienterede grupper raser over en beslutning om at fjerne en statue af sydstatsgeneralen Robert E. Lee - en markant officer under den amerikanske borgerkrig.

Sydstaterne gik i krig i 1861 for retten til at have sorte slaver. De tabte krigen til nordstaterne.

Lee står opstillet i en park i byen. Tidligere i år besluttede byrådet at fjerne statuen.

Hundredvis af mennesker stod opstillet over for hinanden lørdag formiddag (eftermiddag dansk tid). Der lød skrig og råben, blev uddelt knytnæveslag og kastet med flasker, da de hvide nationalister forsøgte at presse sig forbi moddemonstranterne.

De talte blandt andet medlemmer af Ku Klux Klan og den såkaldte alt-right-bevægelse, som præsident Donald Trumps nærmeste rådgiver, Steve Bannon, har stået i spidsen for.

Flere af dem var mødt op i uniformer og bar skjolde. De bar også åbent skydevåben.

Jason Keller, der er en højreorienteret blogger, siger, at de havde planlagt en "pro-hvid" demonstration for at protestere mod, at general Lee skal fjernes fra parken i bymidten.

Charlottesville ligger cirka 160 kilometer fra hovedstaden Washington.

/ritzau/AP
Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her