Senatorer vil beskytte efterforsker mod Trump

Amerikanske senatorer vil gøre det sværere for Trump at fyre Mueller.

Artiklens øverste billede
Robert Mueller blev udnævnt som undersøgelsesleder, efter Trump fyrede den tidligere FBI-direktør, James Comey, som før stod i spidsen for efterforskningen. Nu vil senatorer sikre sig, at Mueller ikke lider samme skæbne. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Det skal være meget sværere for Donald Trump, hvis han vil fyre undersøgelseslederen i efterforskingen af russisk indblanding i den amerikanske valgkamp.

Derfor har to amerikanske senatorer, den ene republikaner og den anden demokrat, nu fremsat et forslag, der skal gøre det muligt for undersøgelsesledere i indenrigsministeriet at anke i retten, hvis de bliver fyret. Det skriver Bloomberg.

Det er den republikanske senator Thom Thillis og demokraten Chris Coons, der har fremsat forslaget, som ville tillade den fyrede at rejse sagen for et panel bestående af tre dommere, der inden for 14 dage kan omstøde præsidentens afgørelse, hvis han forsøger at fyre undersøgelsesledere som Robert Mueller.

Mueller blev udnævnt som undersøgelsesleder, efter Trump fyrede den tidligere FBI-direktør, James Comey, som før stod i spidsen for efterforskningen. Ifølge Bloomberg undersøger Trumps stab allerede om det hold af advokater, som Mueller har hyret til at hjælpe ham med efterforskningen, kan have noget i klemme, som kan lede til afskedigelse.

På samme måde har Trump også tidligere advaret om, at Mueller ville overtræde sine beføjelser, hvis han begyndte at dykke ned i Trump-familiens private økonomi, skriver Bloomberg. Senatorer fra både Demokraterne og Republikanerne har ifølge mediet derfor udtrykt bekymring for, at præsidenten forsøger at få undersøgelseslederen fyret.

»Det er essentielt for efterforskningens integritet, at vi sikrer, at undersøgelsesledere ikke kan fjernes uberettiget fra deres stilling,« forklarer senator Chris Coons til Bloomberg om det nu fremsatte forslag.

Amerikanske efterretningstjenester har allerede konkluderet, at Rusland har forsøgt at få indflydelse på den amerikanske valgkamp - til Donald Trumps fordel.

Det er ligeledes kommet frem, at Donald Trumps søn, Donald Trump jr., har mødtes med en russisk topadvokat, der udover at have forbindelser til Kreml, også under valgkampen lovede Trump jr., at hun havde snavs på hans fars modkandidat under valgkampen.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen