USA-kender om ny lov: Det tætteste man kommer på en mistillidserklæring til Trump

Trump kan have en pointe, når han siger, at ny lov indeholder »forfatningsstridige bestemmelser.«

Artiklens øverste billede
Det var med armen vredet rundt på ryggen, at Donald Trump underskrev en lov om nye sanktioner mod Rusland. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Det var med armen vredet rundt på ryggen, at den amerikanske præsident, Donald Trump, onsdag underskrev en lov om nye sanktioner mod Rusland, men også Nordkorea og Iran.

En lov, som blev vedtaget af Kongressen i sidste uge, men som altså først fik præsidentens underskrift onsdag - efter flere spekulationer om, hvorvidt han ville nægte at sætte sit navn på den.

Det gjorde han ikke. I stedet blev underskriften ledsaget af en udtalelse om, at der er »betydelige mangler« ved sanktionerne.

»I sin iver efter at få dette lovforslag igennem har Kongressen inkluderet et antal tydeligvis forfatningsstridige bestemmelser,« lød det.

Og han kan faktisk have en pointe, siger Philip Chr. Ulrich, som er udenrigsredaktør på onlinemediet Kongressen.com og har et indgående kendskab til amerikansk politik.

»Forfatningen giver præsidenten ret til at føre USA's udenrigspolitik. Indenrigspolitisk er det Kongressen, som har beføjelserne og laver lovene. Udenrigspolitisk har præsidenten lov til at tage rundt i verden og repræsentere USA, forhandle og generelt klare de internationale affærer, og så er det Kongressens opgave at tildele penge til de ting, som præsidenten laver ude i verdenen. På den måde kan den holde øje med ham, men som udgangspunkt er det præsidenten, som styrer udenrigspolitikken, og med denne lov har Kongressen sagt: "Du skal spørge os om lov, hvis du vil ændre på de sanktioner".«  

Den nye lov begrænser Donald Trumps mulighed for at løfte sanktionerne igen. Således skal jurister have 30 dage til at godkende eventuelle lempelser. 

»Det er højst usædvanligt at lave denne type lov, og det er meget interessant, at det er Republikanerne, som laver denne lov, et parti, som traditionelt set mener, at præsidenten skal have meget vide beføjelser på det udenrigspolitiske område, og Kongressen skal bare blande sig udenom og hjælpe præsidenten. Det går også imod, hvad Kongressen har gjort i de seneste årtier.«

Skal det så tolkes som en mistillidserklæring til Trump? 

»Ja, det er det tætteste, vi kommer på en mistillidserklæring fra det republikanske parti.«

Philip Chr. Ulrich forklarer, at Republikaneren dermed udtrykker tvivl om, hvorvidt Trump kunne finde på at lempe sanktionerne over for Rusland. 

Amerikanske efterretningstjenester mener, at Rusland forsøgte at påvirke udfaldet af det amerikanske præsidentvalg sidste år - til fordel for Trump. Flere undersøgelser er i færd med at finde ud af, om der var kontakt mellem russerne og nogle fra Trumps kampagne, noget, som både præsidenten og Rusland har afvist.

Trumps svigersøn, Jared Kushner, har indrømmet, at han ved fire lejligheder har mødtes med russere sidste år, men nægter at have samarbejdet med Rusland. Også præsidentens søn, Donald Trump Jr., skal have mødtes en russisk advokat med forbindelse til Ruslands regering. Hun skal have tilbudt både Kushner, Trump Jr. og Trumps tidligere kampagneleder Paul Manafort belastende oplysninger om Hillary Clinton.

Trump Jr. forklarede efterfølgende, at mødet handlede om amerikanske adoptioner af russiske børn, men ifølge The Washington Posts oplysninger skete det efter diktat fra præsidenten.

At Trump skrev under trods sin modvilje, mener Philip Chr. Ulrich ligeledes hænger sammen med spørgsmålet om Rusland.

»Det ville besværliggøre, hvis ikke umuliggøre et allerede anstrengt forhold mellem Kongressen og præsidenten og hæmme det lovgivende arbejde, fordi der er så megen opmærksomhed og skepsis omkring præsidentens forhold til Rusland.«

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.