USA

USA hylder Venezuelas opposition og fordømmer regeringsbøller

En talsmand i Det Hvide Hus fordømmer "regeringsbøllers" angreb på uskyldige vælgere i Venezuela.

Mandag har oppositionen i Venezuela kaldt til landsdækkende strejke på torsdag. Strejken skal være en protest mod præsident Nicolas Maduros reformplan. Foto: Fernando Llano

USA kritiserer "regeringsbøllers" vold mod demonstranter i Venezuela og støtter den symbolske og uofficielle afstemning, som oppositionen afviklede søndag i protest mod regeringens reformplaner.

Det Hvide Hus fordømmer også den vold, som demonstranter i landet blev udsat for.

- Vi ønsker det venezuelanske folk tillykke med den store deltagelse ved folkeafstemningen i går, siger talsmand Sean Spicer ifølge nyhedsbureauet AFP.

Det Hvide Hus opfordrer til "frie og retfærdige valg" i det sydamerikanske land, som har været præget af uro den seneste tid.

Over syv millioner fra opposition stemte ved valget. 19 millioner er berettiget til at stemme i Venezuela.

Formålet med afstemningen var at demonstrere en utilfredshed med præsident Nicolas Maduros planer om at ændre landets forfatning.

Oppositionen argumenterer, at Maduros magt bliver mere diktatorisk, hvis han får gennemført et forslag, der går på at nedsætte et udvalg, der skal skrive landets forfatning om.

Søndagens valghandlinger blev præget af vold, skriver nyhedsbureauet AP.

En 61-årig kvinde blev skudt og dræbt, og fire andre blev såret af skud, da tilhængere af regeringen i det vestlige Caracas skød mod vælgere.

- Vi fordømmer den vold, som regeringsbøller udsatte uskyldige vælgere for, siger Spicer mandag.

Venezuelas Maduro søger fred efter løsladelse af modstander

Mandag har oppositionen i Venezuela kaldt til landsdækkende strejke på torsdag. Strejken skal være en protest mod præsidentens reformplan.

Venezuela har længe været plaget af uro. Mange mennesker har mistet livet i demonstrationer mod præsidenten.

Modstandere beskylder Maduro for den økonomiske krise i det ellers olierige land. De kræver, at den socialistiske præsident udskriver valg.

Maduro overtog magten i marts 2013. Han afløste Hugo Chávez, som døde af kræft.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

JP mener: Regeringen har gode flytteplaner, men...

Skal der rettes en saglig kritik mod regeringens planer, er det, at de er for uambitiøse.
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Vestbredden i Luxor: Rejse mod det evige liv
Den egyptiske by Luxor ligger i et område, der emmer af ældgammel kultur og mytologi. Grave og templer opført til ære for konger, dronninger og embedsmænd kan kombineres med en tur på kamelryg langs Nilen. 
Se flere
Trådløs højttaler: Det skal du overveje
Nu til dags kan du vælge mellem en trådløs højttaler med wi-fi- eller bluetooth-forbindelse. Hvis du ikke kan få begge dele, er her tipsene til at vælge. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her