Ekspert: Reformplan kan blive Trumps største politiske nederlag

Det er tvivl om, hvor vidt Trumps sundhedsreform kan blive gennemført.

Artiklens øverste billede
En rapport fra Kongressens budgetkontor viser, at 23 mio. amerikanere flere end under Obama, vil stå uden dækning, hvis Trumps reform bliver gennemført. Den rapport kan måske forklare, hvorfor der er påpasselighed at spore blandt republikanske senatorer, når de kommer til at stemme Trumps reform igennem. Foto: Charles Dharapak/AP

Modstanden mod den sundhedsreform, som den forhenværende amerikanske præsident, Barack Obama gennemførte i 2010, har været stor blandt republikanere og Donald Trump.

Den nuværende præsident har således lovet, at han vil ophæve og erstatte reformen »Affordable Care Act,« der måske er bedre kendt som Obamacare.

Men noget kunne tyde på, at den mission ikke er helt nem. 

I går tirsdag udsatte Republikanerne således en afstemning om et forslag til en ny sundhedsreform - blandt andet efter at en rapport fra Kongressens Budgetkontor har vist, at 23 mio. amerikanere vil stå uden sygesikring sammenlignet med Obamacare.

Og at det er vanskeligt for Trump at erstatte Obamas sundhedsreform, bakker Phillip Chr. Ulrich, redaktør på Kongressen.com, op om.

Adspurgt om han mener, det vil være Trumps største politiske nederlag, hvis han ikke får omstødt Obamacare, lyder svaret:

»Ja, det vil det nok være. Ønsket om at erstatte Obamacare var et helt centralt punkt for Trump i præsidentvalgkampen i efteråret, hvor han talte om, at Obamacare har fejlet - og at reformen kun vil fejle endnu mere i fremtiden. Så det vil være et kæmpe politisk nederlag, ikke kun for ham, men også for det republikanske parti, hvis Trump og Republikanerne ikke får driblet denne reform hjem,« siger Phillip Chr. Ulrich.

Tror du, at Donald Trump og republikanerne får held med at erstatte Obamacare med en ny sundhedsreform? 

»Det ser svært ud lige nu. Det ligner, at de Republikanske senatorer er ved at få kolde fødder - og at Donald Trump har svært ved at få samlet partiet bag sig. Når det er sagt, tror jeg, at Republikanerne - i et eller andet omfang - nok skal få lavet en erstatning. Det ville i hvert fald være overraskende, hvis de ikke lykkedes med det - nu hvor de i syv år har forsøgt at ersatte Obamacare,« siger USA-kenderen.

Hvorfor er nogle republikanske senatorer ved at få kolde fødder? 

»Det er for det første ikke et voldsomt populært budskab, at 23 mio. amerikanere kan miste deres sygesikring med republikanernes sundhedsreform. For det andet er Republikanerne i strid modvind blandt deres kernevælgere. Det skyldes, at der faktisk er mange republikanske vælgere, der har nydt godt af Obamacare. Hvis man eksempelvis følger med, når republikanske kongresmedlemmer er til valgmøder, så er politikerne dybt, dybt upopulære. Og det er sikkert derfor, at flere republikanske senatorer er påpasselige med at indføre Trumps foreslåede sundhedsreform,« vurderer Phillip Chr. Ulrich.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.