"Verdens mest forhadte mand" i jury-problemer: »Det er en slange«

Det kan blive svært at finde en jury, som ikke allerede har dømt Martin Shkreli.

Artiklens øverste billede
Martin Shkreli er ikke nogen populær mand. Foto: Seth Wenig/AP

Han er blevet kaldt verdens mest forhadte mand. Men årsagen til den lidet flatterende beskrivelse er ikke den samme, som har betydet, at Martin Shkreli nu stilles for en domstol.

Den 34-årige blev således kendt, da han som direktør i Turing Pharmaceuticals i 2015 besluttede at hæve prisen på medicinen Daraprim fra 90 kr. til omkring 5.000 kr. pr. pille. Præparatet benyttes af aidspatienter, spædbørn med svækket immunforsvar og patienter med visse kræftformer og har været på markedet i årtier.

Prisstigningen skete, da Martin Shkreli opkøbte rettighederne til medicinen, og beslutningen vakte stor forargelse og vrede. Shkreli forsvarede sig med, at prisen tidligere havde været for lav i forhold til omkostningerne, Han er langt fra den første, som har sat priserne på medicin markant op, men at han gjorde det offentligt og ikke havde travlt med at undskylde sig vakte negativ opmærksomhed.

I december 2015 sluttede eventyret dog for Martin Shkreli, han blev anholdt og står nu tiltalt for bedrageri mod Retrophin, den medicinalvirksomhed, som han stod i spidsen for fra 2011, til han blev fyret i 2014, ligesom han skal have bedraget investorer i to forskellige hedgefonde.

Hans sag har således intet med medicinpriserne at gøre. Ikke desto mindre er det netop prisstigningerne, som kan gøre det svært at finde en egnet jury. Mandag gik juryudvælgelsen i gang, og ifølge flere amerikanske medier blev adskillige af de potentielle jurymedlemmer forkastet, fordi de ikke selv mente, at de kunne forholde sig objektivt til manden.

Ifølge Bloomberg News kaldte en kvinde ham »en ond mand,« mens en anden erkendte, at hun var klar over, at han gik under tilnavnet "den mest forhadte mand i USA."

En tredje kvinde sagde:

»Jeg så lige på ham, og i mit hoved sagde jeg til mig selv: "Det er en slange."«

Nogle af de mulige medlemmer af juryen mente endda fejlagtigt, at han også var ansvarlig for prisstigningerne på et andet præparat.

En ældre mand fortalte dommeren:

»Ud fra alt, hvad jeg har set i nyhederne, alt hvad jeg har læst, mener jeg, at den tiltalte er indbegrebet af virksomhedsgrådighed i USA.«

Og så var der kvinden, som med hænderne mimede, at hun vred halsen om på Shkreli, mens hun erkendte, at hun ikke ville kunne være upartisk i sagen. Hun henviste til, at han havde ladet priserne på Daraprim stige med 5.000 pct. og spurgte retorisk:

»Hvem gør det?«

»En person, som sætter profit over alt andet,« svarede hun selv.

Juryudvælgelsen fortsætter tirsdag, hvor sagen også ventes at gå i gang.

Martin Shkreli har erklæret sig ikke-skyldig,

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Del artiklen