Annonce
USA

Ukendt svensk "national sikkerhedsrådgiver" støtter Trump i Sverige-beskyldninger

Tv-kanalen Fox News præsenterer Nils Bildt som national sikkerhedsrådgiver i Sverige, men de svenske myndigheder aner ikke, hvem han er.

En ukendt stemme i den amerikanske debat om Sveriges udfordringer med indvandrere dukkede torsdag op på Fox News.

I forbindelse med, at den amerikanske præsident, Donald Trump, i sidste uge udtalte, at Sverige havde store problemer med indvandring, og at der havde været et terrorangreb i relation dertil, havde tv-stationen Fox News inviteret en ekspert ind for at tale om svensk flygtningepolitik.

Eksperten ved navn Nils Bildt blev af værten og den amerikanske tv-station præsenteret som "en svensk national sikkerhedsrådgiver". I interviewet bekræftede Nils Bildt Trumps negative billede af Sverige ved at give den amerikanske præsident ret i sin kritik af Sveriges flygtningepolitik og ved at forklare, at der er store problemer med kriminalitet i blandt andet Malmø, Gøteborg og Stockholm.

Han forklarede som en årsag dertil, at de svenske »politikere ikke har en systematisk plan for at integrere store antal af flygtninge" og tilføjede:

»Den svenske politiske debat er fuldstændig falsk, og du kan ikke have en ærlig og åben debat om immigration, for hvis du ikke passer ind i den liberale agenda, så bliver du set som en outsider, og du bliver ikke taget seriøst,« sagde Nils Bildt i interviewet med værten Bill O'Reilly.

Nils Bildts medvirken og udtalelser fik efterfølgende flere svenske medie til at undre sig. For hvem er denne "sikkerhedsrådgiver" egentlig?

Hos det svenske forsvar og udenrigsministerium, er der ikke nogen, der kender Nils Bildt.

»Vi har ingen medarbejder, der hedder det,« siger Marie Pisäter, talsperson hos det svenske forsvar, til Dagens Nyheter.

»Vi ved ikke, hvem han er,« siger hun.

Ifølge Dagens Nyheter er Nils Bildt søn af den tidligere ridesportsprofil Sven Tolling. Nils Bildt udvandrede i 1994 fra Sverige, og I 2003 ændrede han navn fra Tolling til Bildt. Ifølge avisen driver han flere sikkerhedsfirmaer i USA, mens hans sidst kendte adresse er i Tokyo.

Det lykkedes Dagens Nyheter at komme i kontakt med Nils Bildt, da han fredag aften på en mail skrev:

»Jeg deltog i Bill O'Reillys program på Fox News, det var Fox News' redaktør, som brugte titlen - jeg havde ikke selv kontrol over deres valg af titel. Jeg er en uafhængig analytiker baseret i USA,« skrev han.

Den kendte svenske forsvarsanalytiker Johan Wiktorin, der har en baggrund indenfor millitærkommunikation har heller aldrig hørt om Nils Bildt.

»Han er ikke en ekspert i national sikkerhed, som er kendt i Sverige. Det er en foruroligende udvikling, når vi i amerikanske medier fremstilles som et problemland,« siger Johan Wiktorin til Dagens Nyheter.

Sverige slår igen: Kæmper imod usandheder om indvandring

Trumps udtalelser om Sverige kom lørdag den 18. februar på et pressemøde i Melbourne, Florida, hvor han udtalte: »Vi skal holde vores land sikkert. Se hvad der sker i Tyskland, se hvad der skete forleden aften i Sverige,«.

Siden har den udtalelse vakt stor undren blandt svenskerne og mange andre. Der er nemlig ikke sket noget usædvanligt i Sverige, som Donald Trump ellers påstod.

Trump henviste efterfølgende i et tweet, at hans udtalelse om, hvad der sker Sverige, var baseret på en historie, der blev vist på Fox News om indvandere og Sverige.

I dagene efter Trumps udtalelser blev Sveriges hovedstad, Stockholm, ramt af optøjer, da politifolk mandag i Stockholm-forstaden Rinkeby måtte affyre et skud, efter at unge mennesker havde kastet sten mod dem. Den historie blev også bragt i amerikanske medier blandt andet i New York Times.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her