Annonce
USA

Psykiatere advarer mod Trumps mentale tilstand

Et internt kodeks har holdt psykiaterne tilbage, men nu bryder de tavsheden.

Flere psykiatere og psykologer står nu frem og sætter spørgsmålstegn ved Trumps mentale tilstand, selvom de bryder et etisk kodeks. Foto: Evan Vucci/AP

»Vi mener, at den alvorlige mentale ustabilitet, som Trumps taler og handlinger indikerer, gør ham ude af stand til at tjene sikkert som præsident.«

Det er ordlyden i et kontroversielt brev til The New York Times, hvor 35 psykologer, psykiatere og socialrådgivere advarer mod Trump som præsident på baggrund af en vurdering af hans mentale tilstand.

»Trumps taler og handlinger viser en manglende evne til at tolerere synspunkter, der er anderledes end hans egne, hvilket leder til reaktioner med raserianfald. Hans ord og adfærd viser en manglende evne til at udvise empati,« står der i brevet.

Trump kendte til Flynn-samtaler i ugevis inden fyring

Det er yderst kontroversielt, når psykiatere begynder at diagnosticere på en offentlig person i USA. Det skyldes, at der findes en intern regel i branchen - den såkaldte "Goldenwater-regel", som har eksisteret siden 1973. Mens det er okay at udtale sig til medierne om symptomer ved konkrete forstyrrelser, er det til gengæld uetisk at forbinde forstyrrelserne med en offentlig person, som man ikke personligt har evalueret.

Derfor har samtlige psykologer og psykiatere været stille indtil nu, ifølge brevet.

»Vi frygter, at der er for meget på spil til at være stille længere,« står der i brevet, som først og fremmest er personligt underskrevet af Lance Dodes, pensioneret professor i psykiatri ved Harvard Medical School og Joseph Schachter, tidligere formand for forskningskommiteen International Psykoanalytisk Forening.

Efter Trumps mislykkede indrejseforbud: Tvivl om ny højesteretsdommers uafhængighed

I brevet konstaterer de, at folk som Trump, der mangler empati og tolerance, fordrejer virkeligheden, så den passer til deres egen psykologiske tilstand. Og at sådanne personer angriber fakta og de mennesker, som overbringer dem. Med den beskrivelse hentyder skribenterne til Trumps tidligere angreb på pressen og videnskabsfolk, heriblandt det juridiske system.

I USA er der i øjeblikket en heftig debat om Trumps mentale tilstand. Det er nemlig ikke alle, der mener, at Trump nødvendivis fejler noget.

»Vi kan ikke blive ved med at blande dårlig opførsel eller forkastelige synspunkter sammen med en psykisk sygdom,« skriver Holly Baxter, som er redigerende på The Independent i en kommentar.

Hun mener, at det er farligt at sløre grænsen mellem "vrede røvhuller" og psykisk syge personer.

»Vi undskylder folk for deres dårlige opførsel på grundlag af, at de ikke har været sig selv,« skriver hun.

Trump angriber medier efter Rusland-historier: »Falske nyheder, nonsens og konspirationer«

Psykiateren Allen Frances er manden, der skrev vejledningen til at diagnosticere en personlighedsforstyrrelse, og han er også uenig i, at Trump skulle fejle noget. Han pointerer, at der mangler en helt afgørende faktor i Trumps tilfælde.

Frances forklarer, at folk, som lider af en narcissistisk personlighedsforstyrrelse, altid oplever en form for nedgang som eksempelvis at miste jobbet eller familien.

»Det er ikke forkert at have en personlighed, det er ikke psykisk sygt at have en personlighed. Det er kun en forstyrrelse, når det giver ekstrem ubehag, lidelse eller svækkelse,« siger han til Vox.

Sideløbende med Lance Dodes og Joseph Schachters brev, er andre personer inden for psykologiverdenen også trådt ud i offentligheden med kritiske kommentarer om Trumps helbred.

Derudover har næsten 25.000 personer, med en relevant faglig baggrund, underskrevet en ansøgning, som vil have præsidenten afsat. Den bygger på forfatningen, som siger, at præsidenten kan blive afsat, hvis han er "ude af stand til at håndtere kræfterne og pligterne på kontoret", ifølge Change.org.

Indsamlingen er startet af terapeuten John Gartner, som afviser, at han er farvet af at være uenig i Trumps politik, ifølge Vox.

»Af en der har været ekspert og undervist i svære personlighedsforstyrrelser i 35 år, så er det her det værste eksempel, jeg har set i min karriere« siger han til Vox.

Gartner mener, at Trump lider af en række personlighedsforstyrrelser, heriblandt nacissisme.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her