Annonce
USA

USA har landet den største militære oprustning i Europa siden Den Kolde Krig

Det europæiske skjold mod Rusland har fået en væsentlig opgradering, efter USA har lagt til kaj i Tyskland med over 200 kampvogne. De får snart selskab af 3.500 soldater og skal fordeles og syv østeuropæiske lande.

I 2015 placerede USA for første gang siden afslutningen af Den Kolde Krig tungt militærudstyr i de nyeste Nato-lande. Nu har amerikanerne landet den største militæreoprustning i Europa i 28 år. Arkivfoto: Mindaugas Kulbis/AP

For få dage siden lagde et kæmpemæssigt, amerikansk fragtskib til kaj i det nordlige Tyskland. Med om bord på skibet var den største oprustning af amerikansk militærudstyr til Europa, siden Sovjetunionen faldt i 1989.

Mere præcist kører 87 amerikanske store kampvogne, 144 mindre kampvogne og et væld af andet tungt militærudstyr ind på europæisk jord for at styrke Nato's operation, som skal afskrække den russiske aggression.

Dermed vil kampvognene med tiden rykke til østeuropæiske lande som Estland, Letland, Litauen, Polen og andre Nato-allierede, som frygter en mulig trussel fra Rusland.

Det officielle mål er ikke at spille med amerikanske muskler over for Rusland, men at skabe tryghed og stabilitet i den østeuropæiske region, efter Rusland invaderede det østlige Ukraine i 2014. Oprustningen markerer således starten på en ny fase af Operation Atlantic Resolve, som sikrer en kontinuerlig tilstedeværelse af en amerikansk pansret brigade i Østeuropa.

Foto: Ingo Wagner/AP

Om to uger vil de mange kampvogne få selskab af 3.500 amerikanske soldater, som skal udstationeres i Europa under Operation Atlantic Resolve. Militærkøretøjerne vil blive samlet i Polen og vil derefter blive fordelt ud over syv lande fra Estland til Bulgarien.

Oprustningen áf forsvarsskjoldet mod den russiske trussel falder sammen med en strøm af Rusland-relaterede tweets fra den nyvalgte præsident Donald Trump.

»Det er en god ting at have et godt forhold med Rusland, ikke en dårlig ting. Kun dumme mennesker eller tåber vil mene, det er dårligt,« skrev Trump bl.a. på Twitter lørdag.

»Vi har i forvejen nok problemer rundt omkring i verden. Når jeg er præsident, vil Rusland respektere os langt mere, end de gør nu,« skrev han videre.

FE-chef: Rusland forbereder slå først-mulighed i Østersøen

USA har samtidig planer om at tilslutte omkring 85 militærhelikoptere og over 2.000 tropper i den kommende tid. De vil få hovedbase i Tyskland med nogle fly placeret i Letland, Rumænien og Polen.

Andre Nato-medlemmer er også begyndt at øge deres tilstedeværelse i den østeuropæiske region. Storbritannien sender kampfly til Sortehavsområdet, mens en bataljon af britiske tropper og kampvogne vil få base i Estland i foråret - bakket op af franske og danske tropper. På samme måde har Tyskland planer om at sende tropper og tanks til Litauen.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu

Spionchef: Danmarks nye cybervåben kan lamme fjendens systemer

Danmark skal med et arsenal af nye, hemmelige cybervåben være med helt »ude i den skarpe ende« på Nato-missioner, når de nye våben næste år tages i brug, siger chefen for Forsvarets Efterretningstjeneste, Lars Findsen, i et interview med Jyllands-Posten. Han erkender, at de nye våben kan medføre civile tab.
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Djævlens bro fører til fransk Catalonien
Det rødgule catalonske flag vajer både på Pyrenæernes nord- og sydside. Men mens de fleste har hørt om det spanske Catalonien, er det franske Catalonien mindre kendt. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her