USA

Den forventede levetid falder i USA for første gang i 22 år

En usædvanlig stigning i antallet af dødsfald gør, at amerikanernes forventede levetid er blevet reduceret.

Den forventede levealder i USA er på vej ned. Foto: Colourbox

Den forventede levealder i USA faldt i 2015 for første gang, siden hiv/aidskrisen var på sit højeste i 1993. Blandt hele den amerikanske befolkning var den forventede levealder i 2015 78,8 år, hvilket er beskedent fald på 0,1 år sammenlignet med året før.

Det fremgår af en rapport fra USA's nationale center for sundhedsstatistik - National Center for Health Statistics (NCHS), skriver nyhedsbureauet AFP.

Faldet skyldes blandt andet en stigning i antallet af dødsfald i USA i 2015. Heriblandt en markant stigning i antallet af dødsulykker blandt børn og dødsfald blandt ældre Alzheimer-patienter.

I rapporten peger eksperterne på, at økonomi, stofmisbrug og en stigende andel af demente blandt ældre også er blandt faktorerne.

I 2015 døde der 86.212 flere personer i USA sammenlignet med året før.

Rige amerikanere lever 15 år længere end de fattigste

- Det er usædvanligt. 2015 adskiller sig fra alle andre år, siger Jiaquan Xu, der er epidemiolog ved NCHS og ledende forfatter til rapporten.

Ikke siden 1993 er den forventede levetid blandt amerikanerne faldet. I 1993 var hiv/aidskrisen på sit højeste i USA. Samme år var der en stigning i antallet af dødsfald forårsaget af influenza og lungebetændelse.

1993 var også et år med stigninger antallet af drab og dødsulykker.

I rapporten fra NCHS fremgår det, at USA i 2015 desuden kunne notere en markant stigning i dødeligheden på tværs af landet for første gang siden 1999. Dødeligheden steg således med 1,2 procent sammenlignet med 2014.

/ritzau/
Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her