USA

Trump river ikke frihandelsaftale i småstykker

Selv under Donald Trump ser USA ud til at fortsætte som en del af NAFTA-aftalen.

På trods af flere udmeldinger og trusler om at forlade NAFTA, ser det ud til at Donald Trump ikke vil trække USA ud af samarbejdet. Foto: AP Photo/Andrew Harnik.

På trods af andre forlydender og signaler vil USA's kommende præsident Donald Trump ikke trække landet ud af den Nordamerikanske frihandelsaftale, NAFTA.

Det beretter stabsmand Anthony Scaramucci til det amerikanske medie The Hill.

»Jeg tror ikke, at vi er ligeså meget ude på at flå NAFTA i stykker, som vi er ude på at skalere aftalen ordentligt og gøre den mere fair,« sagde Anthony Scaramucci mandag.

Mexico: »De værste år af vores liv ligger foran os«

I løbet af sin kampagne sendte Donald Trump en del kritik afsted mod frihandelsaftalen, som han beskrev som »den muligvis værste handelsaftale, der nogensinde er blevet underskrevet.«

Rigmanden erklærede også, at han ville genforhandle eller ligefrem opsige handelsaftalen, der siden 1994 har haft til sigte at fremme handel mellem medlemmerne Canada, Mexico og USA.

Og selvom Trump er blevet anklaget for at ville føre en protektionistisk politik, fejer Scaramucci anklagerne af vejen.

»Jeg tror ikke, at nogen i administrationen er ude på protektionisme. Vi forstår den økonomiske skade, og den virkning det ville have,« siger han om USA's mulige tilbagetrækning fra NAFTA.

»Ting bliver taget ud af kontekst i medierne, og de bliver udformet sådan, at han (Trump, red.) virker protektionistisk og mod frihandel. Men jeg kan kategorisk fortælle, at han, hvis han stod her lige nu, ville fortælle jer, at han er en "frihandler",« siger Scaramucci.

Trumps udmelding under valgkampen om at ville trække USA ud af samarbejdet kom som et hårdt slag for nabolandet Mexico, som Trump i forvejen kørte en hård retorik over for. Bl.a. annoncerede han, at USA under hans ledelse ville bygge en mur ved grænsen til Mexico og sende millioner af illegale mexicanske indvandrere over grænsen og tilbage til deres hjemland.

I det hele taget blev der skabt en konfrontatorisk diskurs omkring Trump og Mexico. Men relationerne præsidenterne imellem har ikke taget skade, siger Anthony Scaramucci.

Trump vil som det første trække USA ud af handelsaftale

»Han (Trump, red.) har et godt forhold til den mexicanske præsident. De taler regelmæssigt sammen,« forklarer han.

Det har været megen debat om, hvorvidt NAFTA egentlig har skabt arbejdspladser eller har gjort folk arbejdsløse i USA, men ifølge Anthony Scaramucci har aftalen kostet landet 70.000 fabrikker.

Det er dog, ifølge både eksperter og Kongressens Reseach Enhed, svært at kvantificere præcist, hvilken indflydelse aftalen har haft på antallet af arbejdspladser.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her