USA

Obama: »Hvis en sort mand stemmer på Trump, er det en fornærmelse mod hans egen arv«

Præsident Obama skød med skarpt efter Donald Trump, da han holdt tale foran en organisation for afroamerikanere.

»Hvis jeg hører nogen sige, at deres stemme ikke betyder noget, og at det ikke betyder noget, hvem vi vælger, så læs op på din historie,« sagde Obama til forsamlingen af afroamerikanere. Foto: Pablo Martinez Monsivais/AP

Med under to måneder til amerikanere skal stemme om, hvorvidt den næste præsident skal hedde Donald Trump eller Hillary Clinton, er fronterne for alvor trukket op mellem Republikanerne og Demokraterne.

Kontroversielle og spydige beskyldning bliver skudt af sted mod modstander-kandidaten. Det var bestemt også tilfældet, da præsident Barack Obama lørdag holdt tale ved Black Caucus Foundations kongres - en organisation, der forsker i emner, der berører afroamerikankere.

Præsidenten rejser i denne tid rundt for at hente stemmer hjem til Hillary Clinton. Derfor var hans tale, som egentlig skulle handle om sortes rettigheder, et direkte angreb på den republikanske Donald Trump.

Barack Obama sagde bl.a., at det vil være »en fornærmelse mod de sortes arv«, hvis nogen i det sorte samfund stemmer på Donald Trump.

»Hvis jeg hører nogen sige, at deres stemme ikke betyder noget, og at det ikke betyder noget, hvem vi vælger, så læs op på din historie,« sagde Obama til forsamlingen af afroamerikanere.

Han henviste bl.a. til Donald Trumps »diskriminerende udtalelser mod sorte amerikanere« som en afgørende grund til, at en afroamerikansk stemme på Trump vil være en fornemmelse af de stores historie.

»Det betyder noget. Vi har retten til at stemme. Så jeg vil opleve det en personlig fornærmelse - en fornærmelse mod mig og min arv - hvis det sorte samfund ikke står vagt om sig selv, når der skal stemmes,« sagde præsidenten med henvisning til, at tilhørerne skulle bruge deres stemme den 8. november.

Republikaner: Trump er i særklasse uegnet som præsident

I talen blev det også til et par spydige stik til Trump. Bl.a. stak Obama til Trump, efter milliardæren fredag indrømmede, at Obama var født i USA.

Indtil da havde Trump påstået, at Barack Obama ikke er født i USA og desuden har muslimske rødder. Men i en valgtale fredag sagde republikaneren:

»Præsident Barack Obama blev født i USA, punktum,«.

Trump erkender, at Obama er født i USA

Trump var en af profilerne i "Birther"-bevægelsen, der arbejdede for at få Obama til at offentliggøre sin fødselsattest, hvilket han gjorde i 2011.

Bevægelsens påstand har været, at Obama ikke er født i USA, hvormed Obamas præsidentskab ville være i strid med den amerikanske forfatning, der klart fastslår, at man skal være født i landet for at blive præsident.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her