USA

Donald Trump officielt nomineret til republikansk præsidentkandidat

Torsdag aften vil republikanernes kontroversielle præsidentkandidat præsentere sine visioner for befolkningen.

Cleveland

Blå bog: Donald Trump
  • Alder: 70 år
  • Fødested: Queens, New York City
  • Søn af: Frederick C. og Mary MacLeod Trump
  • Uddannelse: Bachelorgrad i økonomi fra University of Pennsylvania i 1968
  • Karriere: Begyndte allerede under sin uddannelse at arbejde for sin fars ejendomsfirma i sin fritid. I 1971 overtog han formelt virksomheden og omdøbte det senere til The Trump Organization. Fokus var i begyndelsen på projekter i New York, men firmaet fik senere aktiviteter adskillige steder i USA og i andre lande. Annoncerede i 2015, at han ville gå efter at blive Republikanernes præsidentkandidat.
  • Andet: I 2004 deltog han for første gang i tv-showet "The Apprentice" (på dansk "Hyret eller Fyret"), hvor deltagerne konkurrerede om en ledende stilling i Trumps firma.
  • Civilstand: Gift med Melania Trump, som han har en søn sammen med. Har desuden fire andre børn fra to tidligere ægteskaber.
  • Bopæl: Manhattan, New York City
  • Fritidsinteresser: Golf

Kilder: Business Insider, biography.com, Ritzau

Tv-skærmene eksploderede i et digitalt fyrværkeri, og orkestret slog takten an til Frank Sinatras New York, New York, da Donald Trumps hjemstat tirsdag aften bragte den 70-årige rigmand på den sikre side af 1.237 valgmænd og sikrede ham den officielle nominering som republikansk præsidentkandidat i 2016.

Det skete ved det traditionelle roll call, et navneopråb af alle 50 stater samt oversøiske territorier og hovedstaden, Washington D.C., der som ved et melodi grand prix hver især afleverede resultatet af deres primærvalg og samtidig pralede med deres staters største attraktioner lige fra barbecue og motorløb til hvide sandstrande.

Trumps søn Donald J. Trump junior fik æren af at sikre sejren, da han overbragte New Yorks 89 stemmer til en af de mest kontroversielle præsidentkandidater i USA's historie foran et brusende hav af entusiastiske republikanere på konventet i Cleveland i Ohio.

»Det er en utrolig ære at være med på denne rejse. Dette er ikke en valgkamp, det er en bevægelse, der går ud på at give almindelige amerikanere en stemme,« sagde han.

Nogle klappede, piftede eller begyndte at danse, andre viftede med hjemmelavede »Make America Great Again«-skilte. Men de 125.000 røde, blå og hvide balloner får lov til at blive hængende i sportsarenaens loft sammen med flere tons konfetti, indtil hovedpersonen torsdag aften amerikansk tid officielt accepterer nomineringen.

En gammel sætning i USA siger, at mens demokrater forelsker sig, fall in love, retter republikanere ind til sidst, de fall in line, og her i Quicken Loans Arena tydede de begejstrede scener tirsdag aften på, at USA's store konservative parti nu er parat til at samles omkring Trump efter mange protester og mislykkede kupforsøg.

Fra Trump Tower i New York tonede Donald Trump ca. en time senere frem på tv-skærmene og takkede for tilliden. Han kaldte resultatet historisk og lovede at fortsætte kampen og »bringe ledelse tilbage til Det Hvide Hus.«

Nomineringen har dog skabt dybe ar i Abraham Lincolns gamle parti. Mange republikanere mener ikke, at Trump er en rigtig konservativ, de finder hans opførsel langt værre end usmagelig, og de nægter at stemme på ham i november.

På tilhørerpladserne sad bl.a. Jim Backlin, 74-årig Vietnam-veteran og medarbejder hos tidligere præsident Ronald Reagan. Lederen af organisationen Christian Coalition of America kunne ikke drømme om nogensinde at stemme på Donald Trump.

En delegeret på det republikanske konvent reagerer på et flag, der bliver trukket frem. Foto: John Locher/AP

»Jeg er ret sikker på, at han vil tabe big time i november. Når han ikke kan få konservative som mig til at stemme på sig, kan han ikke hente stemmer nok fra demokraterne til at vinde. Jeg venter i kulissen, indtil det republikanske parti en dag vil give mig en ny Reagan. Han hedder ikke Donald Trump.«

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her