Melania Trumps tale endte i polemik

USA’s måske kommende førstedame beskyldes for at have kopieret Michelle Obamas tale fra 2008.

Artiklens øverste billede
Donald Trump med hustruen, Melania, der holdt en tale, som fik kraftig applaus, men senere mødte voldsom kritik. Foto: J. Scott Applewhite/AP

CLEVELAND — Det første trumfkort, Melania Trump, skred elegant hen over scenen, som var der tale om en catwalk i Paris. I en tale, der dagen efter druknede i kritik over at være et plagiat af Michelle Obamas tale fra 2008, hyldede den tidligere supermodel sin mand for at være en kærlig, fair og loyal familiefar.

Med sin kraftige slovenske accent leverede den 46-årige indvandrer før al polemikken sin del af kontrakten. Hun havde salen i sin hule hånd, da hun forsøgte at overbevise kritikerne og amerikanske midtervælgere om, at Trump også har en blød og menneskelig side.

I et familieshow, der kunne have hørt Kennedy-æraen til, gik øvelsen ud på at køre familien i stilling for at forskønne billedet af Republikanernes kontroversielle kandidat. Den profil af en barsk og selvglad vinder, der ikke går af vejen for at slå under bæltestedet, som USA mødte i Donald Trump under primærvalgene.

Selvfølgelig generer det mig, at mange ikke kan lide Trump. Men vi veteraner ved, hvor hans hjerte sidder, og han har bevist, at han er en vidunderlig familiefar.

Kat Gates-Skipper, formand for kvindelige veteraner for Trump

Efter Melania fulgte på de følgende dages talerliste datteren Tiffany og sønnen Donald junior, sønnen Eric og til sidst kandidatens øjesten og måske nærmeste rådgiver, datteren Ivanka Trump.

Et nyt image er hårdt tiltrængt. Mandag demonstrerede kaotiske scener under et oprør på konventgulvet endnu en gang for alle, at Donald Trump endnu ikke har vundet alle hjerter i sit parti.

Oprør slået ned

Delegationen fra Colorado udvandrede, og valgmænd fra en række andre stater buhede af partiledelsen, da deres forsøg på at gennemtvinge nye afstemningsregler blev knust.

Lederen af den såkaldte Never Trump-bevægelse, Kendal Unruh fra Colorado, sagde til Jyllands-Posten, at partibosserne har taget magten og sat græsrødderne ud af spillet.

Hun afviste, at det er udemokratisk at fortsætte modstanden mod Trump, når han i suveræn stil vandt primærvalgene.

»Det er vores opgave at repræsentere de 60 pct. af republikanere, der ikke stemte på Donald Trump, og som ikke vil have ham som vores kandidat. Hvis jeg ikke elskede mit land så meget, ville jeg ikke gøre det her«, sagde den 51-årige Unruh, hvis muligheder for at spænde ben for Trump nu endegyldigt synes at være udtømt.

Mens delegationer fra de 50 stater ved det traditionelle opråb tirsdag officielt bekræftede Trumps sejr, synes flertallet at have overgivet sig og er stået på Trump-toget, som republikanere ynder at sige.

Selv om hårpragten ofte kommer til kort, ligner mange af de overvejende hvide, midaldrende mænd på konventet små Trump kloner med deres Make America Great Again kasketter på hovedet.

Kvindelige republikanere er mere opfindsomme. Den 60-årige Barbara Finger fra landbrugsstaten Wisconsin går rundt med en enorm, gul plasticost på hovedet.

»Diskussionen om Trumps image generer mig ikke, og under alle omstændigheder er det bedre end Hillary Clintons,« fastslog hun og fik støtte fra Kat Gates-Skipper, formand for kvindelige veteraner for Trump.

»Selvfølgelig generer det mig, at mange ikke kan lide Trump. Men vi veteraner ved, hvor hans hjerte sidder, og han har bevist, at han er en vidunderlig familiefar.«

Angreb på Clinton

Fra talerstolen gik Trumps allierede langt for at forsikre, at Trump er USA’s redningsmand. I modsætning til andre partikonventer, der typisk bæres frem af positive budskaber og en lang stribe succeshistorier om den amerikanske drøm, lød mange talere i Cleveland, som om dommedag er nær.

USA er truet udefra og indefra af terrorister, politimordere og korrupte demokrater med Hillary Clinton og Barack Obama i spidsen. Supermagten har brug for en stærk mand til at rydde op, og han hedder Donald Trump.

Jeg har kendt ham i næsten 30 år. Han er en mand med et stort hjerte, der altid er parat til at hjælpe. Han er en god og hæderlig mand, der vil blive en fantastisk præsident.

Rudy Giuliani, New Yorks tidligere borgmester

Budskabet blev bl.a. afleveret af overlevende elitesoldater og fra en mor til en af de døde i terrorangrebet i Benghazi i Libyen i 2012. Pat Smith bebrejdede i en følelsesladet tale personligt Hillary Clinton og kaldte den daværende udenrigsminister for en løgner.

Dystre ord kom fra to sorte republikanere, heriblandt sherif David Clarke, der gjorde grin med Black Lives Matter-bevægelsen, og fra New Yorks tidligere borgmester Rudy Giuliani. Han tordnede mod Clinton og lovede, at Trump vil udrydde kriminalitet i USA på samme måde, som han selv gjorde det i New York.

»Jeg har kendt ham i næsten 30 år. Han er en mand med et stort hjerte, der altid er parat til at hjælpe. Han er en god og hæderlig mand, der vil blive en fantastisk præsident.«

Aldrig sige undskyld

Trump har et princip om aldrig at sige undskyld, ogafsløringen af, at taleskriveren for Melania tydeligvis lånte flere passager ord for ord fra Michelle Obamas 2008-tale, var ingen undtagelse.

Trumps kampagnechef, Paul Manafort, gik derimod til modangreb og beskyldte Hillary Clinton – hvem ellers? – for at forsøge at ødelægge Melania Trump, angiveligt fordi den demokratiske kandidat skulle føle sig truet.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.