Nye politidrab kan forværre amerikanske racespændinger

Tre politibetjente døde og tre sårede i nyt politidrab i USA.

Artiklens øverste billede
Skuddramaet udspandt sig ved et indkøbscenter, Hammond Aire Shopping Center, i Baton Rouge. Foto: Scott Clause/The Daily Advertiser/AP

BRUXELLES — Kun 10 dage efter at fem politibetjente blev skudt og dræbt af en snigskytte i Dallas, Texas, i nogle af de værste racespændinger i USA i mange år, skete det søndag igen.

Ifølge lokale myndigheder er tre betjente døde og mindst tre andre såret i et skudopgør i Baton Rouge, Louisiana – et område, som har været præget af højspændte protester, siden en 37-årig sort mand, Alton Sterling, den 5. juli blev skuddræbt under en anholdelse foretaget af to hvide betjente.

Det var blandt andet dette og et andet skuddrab af en sort mand i Minnesota, som fik en soldaterveteran til at begå politimordene i Dallas.

Betjentene i Baton Rouge blev skudt, mens mange amerikanere var på vej til søndagsgudstjeneste. Omkring kl. 09 lokal tid rykkede politiet ud efter en anmeldelse om en bevæbnet mand, som gik på Airline Highway, en lokal gade.

To af de døde er lokale betjente, den tredje er fra East Baton Rouge sherifkontor. En fjerde betjent er alvorligt såret, og hans tilstand blev i aftes beskrevet som »kritisk«.

Planlagt baghold

Ifølge senator for Louisiana, Bill Cassidy, »synes det at have været et planlagt bagholdsangreb«, siger han til CNN.

Politiet har ligeledes bekræftet, at en af gerningsmændene er dræbt. Vedkommendes identitet er ikke bekræftet, og politiet jagtede i aftes yderligere op mod to personer, som menes at have været involveret.

Lokale blev derfor advaret om at holde sig væk fra området, som ligger nær politistationen, på samme gade som skyderiet fandt sted.

Motivet for drabene er stadig ikke klarlagt, men i sidste uge var der rapporter om indbrud ved en pantelåner i Baton Rouge, hvor tyvene ifølge politiet bevidst gik efter våben i et plot om at angribe politiet.

Louisianas guvernør, John Bel Edwards, kaldte det i en meddelelse »et ubeskriveligt og uberettiget angreb mod os alle på et tidspunkt, hvor vi har brug for at stå sammen og hele«.

Edwards lovede også, at alle ressourcer vil blive sat ind for hurtigt at finde og straffe gerningsmændene.

Tilbage til sund fornuft

Baton Rouges borgmester, Kip Holden, sagde, at »sund fornuft nu var nødt til at sejre«.

»Hvis det her ikke får os til at bygge broer, så ved jeg ikke,« sagde han til den lokale tv-station, WAFB: »Hvis vi skal forsøge at vise vores unge, hvordan de skal opføre sig, og ikke formår at sætte et godt eksempel, så må vi lave noget om.«

Også præsident Barack Obama fordømte sent i aftes angrebet.

Ifølge AP sagde Obama, at angrebet var et »angreb på offentlig embedsmænd, på retssamfund, på det civile samfund og det skal stoppe nu.«

Tidligere på ugen har præsidenten også mindet amerikanerne om, at racerelationer i USA i hans levetid allerede har forbedret sig dramatisk.

»Men vi er der ikke endnu.«

»Vi er ikke engang tæt på at være, hvor vi ønsker at være (...) og hvor farvede områder føler sig overbevist om, at deres politimyndigheder tjener dem med værdighed og respekt,« sagde Obama.

Området, hvor skyderiet fandt sted, bliver af amerikanske medier beskrevet som et nedbrudt område præget af benzinstationer og store discountforretninger, og optagelser på mobiltelefoner viste, hvordan dramaet udfoldede sig.

Politibiler ankom til et vejkryds, og derefter kan man høre adskillige skud blive affyret stadigt hurtigere efter hinanden og bilister i civile biler, der speeder op for at komme i sikkerhed.

Havde sort maske på

Et vidne fortalte til WAFB-tv, at en af mændene var iklædt en sort maske og militær-camouflagetøj.

»Det var dette, som ikke måtte ske,« lød det fra en kommentator.

Skyderiet kommer, blot to dage efter at Alton Sterling blev begravet under tæt mediedækning, hvor hans søn blandt andet blev vist grædende og nedbrudt ved siden af sin fars åbne kiste. Byen har også runget af store protester, hvilket over tre dage har ført til mere end 100 anholdte og beslaglæggelse af otte skydevåben.

En af de anholdte var DeRay Mckesson.

Han er en af de bedst kendte stemmer fra protestbevægelsen mod politidiskrimination, Black Lives Matter, men han opfordrede i et telefoninterview med New York Times alle til kun at protestere med fredelige midler.

»Jeg venter på informationer som alle andre. Jeg har flere spørgsmål end svar,« sagde han til avisen.

»Denne bevægelse begyndte med en opfordring til at stoppe vold. Det er stadig målet,« sagde han.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.