Putin roser Donald Trump og kalder ham »intelligent«

Den russiske leder ser frem til at samarbejde med den kommende amerikanske præsident, uanset hvem det bliver.

Artiklens øverste billede
Ruslands præsident, Vladimir Putin. Arkivfoto: Mikhail Klimentyev

Mens Donald Trump i øjeblikket bliver kritiseret af både flere partifæller og sine rivaler fra Det Demokratiske Parti, har den republikanske præsidentkandidat fået lidt opbakning fra uventet kant.

Den russiske præsident, Vladimir Putin, har nemlig omtalt Trump i rosende vendinger fredag i et interview med CNN.

En stor del af kritikken mod Donald Trump går ellers på, at hans hårde retorik og kompromisløse ledelsesstil kan skaffe ham fjender blandt allierede, samarbejdspartnere og øvrige statsledere over hele verden.

Men det traditionelt skrøbelige samarbejde mellem USA og Rusland vil ikke lide skade, hvis Donald Trump kommer til magten, mener Vladimir Putin.

»Mr. Trump har sagt, at han er klar til at genoprette de russisk-amerikanske forbindelser i fuldt omfang. Hvad kan være dårligt ved det?« siger han i interviewet.

Det har tidligere været fremme, at Vladimir Putin har udtrykt et positivt syn på Donald Trump. Direkte adspurgt om det gav Vladimir Putin prøver på sine indimellem kortfattede, kontante og knastørre kommentarer.

»Jeg har kun sagt, at han er en intelligent person. Er han ikke det?« sagde han.

Putin havde også et par enkle bemærkninger til overs for Donald Trumps rival, Hillary Clinton fra Det Demokratiske Parti, som han ikke har arbejdet meget sammen med trods hendes tidligere rolle som udenrigsminister, siger han.

»Jeg har set mange mennesker ændre sig, når de får så stort et ansvar som et præsidentembede. Når man får et nyt ansvar, begynder man at tænke og opføre sig anderledes,« sagde han og fortsatte.

»Hun har nok sit eget synspunkt på, hvordan de amerikanske og russiske forbindelser skal være,« sagde Vladimir Putin uden at uddybe nærmere.

Dog slår han fast, at han ser frem til at samarbejde med den kommende præsident, uanset hvem det bliver. Målet er blandt andet at øge samarbejdet mellem de to lande og skabe en mere sikker verden sammen med den nye præsident, siger Putin.

Netop måden at gøre det på har til tider splittet Vladimir Putin og den nuværende amerikanske præsident, Barack Obama. De to har været på kollisionskurs omkring flere emner - mest markant krigen mod Islamisk Stat, hvor Rusland tydeligt har støttet den syriske leder Bashar al-Assad og dermed ifølge amerikanerne været med til at blokere for fredsforhandlingerne mellem det syriske styre og oprørsgrupperne.

Samtidig har Rusland ofte gået enegang i krigen mod Islamisk Stat, om end de undervejs har tilsluttet sig den amerikansk-ledede koalition, der kæmper for at udrydde terrorgruppen i Syrien og Irak.

I fredagens interview sagde Vladimir Putin, at USA bør overtale lederne fra oppositionen til at gå i dialog med det syriske regime. Han støtter også det amerikanske forslag om, at medlemmer fra oppositionen skal have en plads i landets regering, siger han.

Blandt de øvrige stridspunkter har Vladimir Putin bl.a. gået imod USA og Barack Obama i sagen om den amerikanske whistleblower Edward Snowden, som USA ønsker udleveret, men som Rusland har givet asyl og beskyttelse.

På den anden side har Rusland været kritisk over for den amerikanske støtte til Ukraine i forhold til bl.a. den russiske annektering af Krim-halvøen.

Senest har Washington Post skrevet, at hackere, der arbejder for den russiske regering, er lykkedes med at trænge ind i landsledelsens database i USA's Demokratiske Parti og på den måde bl.a. fået information om partiets research på Donald Trump. Missionen skulle angiveligt være at få indblik i mærkesagerne, styrker og svagheder hos den måske kommende præsident.

Vladimir Putin har ikke kommenteret disse oplysninger.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.