Diplomater kritiserer Obama for en fejlslagen politik i Syrien
I en usædvanlig protest kræver 51 amerikanske diplomater luftangreb mod Bashar al-Assad.
I timerne før Barack Obama fløj til Orlando for at trøste de pårørende, blev præsidenten beskyldt for at være direkte ansvarlig for drabene på 49 uskyldige i USA's hidtil største masseskyderi.
Senator John McCain konkluderede, at Obamas »fejlslagne« politik med tilbagetrækning af de amerikanske tropper fra Irak i december 2011 var medvirkende til stiftelsen af Islamisk Stat. Derfor er Obama medansvarlig for Omar Mateens forbrydelse.
Status quo i Syrien vil føre til en endnu mere katastrofal humanitær situation og øge terrortruslerne.
Den 79-årige veteran, der befinder sig i karrierens hårdeste valgkamp i Arizona, trak kort efter en smule i land, men kun for at blive trumfet af den republikanske præsidentkandidat, Donald Trump, der beskyldte Obama for at have givet op i kampen mod IS.
Et nyt og mere overraskende angreb fulgte fra præsidentens egne rækker. Over 50 amerikanske diplomater underskrev en intern protest mod USA’s politik i Syrien og opfordrede Obama til at indlede luftangreb mod den syriske diktator Bashar al-Assad for at straffe ham for gentagne brud på våbenhvilen i den over fem år lange borgerkrig.
Militært pres nødvendigt
Utilfredsheden med kursen i Syrien, hvor borgerkrigen nu har kostet over 400.000 mennesker livet, har ulmet længe i ministeriet og især siden 2013, da Obama undlod at gøre alvor af sin trussel om at bombe Assad, selv om syreren krydsede præsidentens røde linje ved at bruge kemiske våben.
Underskriverne er fortrinsvis diplomater på middelniveau, der i ministeriet har arbejdet med USA's politik i Syrien og Mellemøsten.
Muligheden for at udtrykke utilfredshed uden risiko for sanktioner blev oprettet i det amerikanske udenrigsministerium under Vietnam-krigen, og medarbejdere erklærer sig ofte uenige i den officielle linje.
Det usædvanlige er, at så stort et antal på 51 står bag protesten. I erklæringen skriver de, at Assad gentagne gange har brudt den delvise våbenhvile, og at regimet fortsætter angreb på civile med såkaldte tøndebomber.
Det ødelægger muligheden for at nå til en politisk løsning. Assad vil aldrig for alvor forhandle med moderate oppositionsgrupper, med mindre han udsættes for et militært pres fra USA, fastslår de.
Erklæringen anfører, at det er umuligt moralsk at forsvare en fortsættelse af borgerkrigen. Status quo i Syrien vil føre til en endnu mere katastrofal humanitær situation og øge terrortruslerne.
Mere terror fra IS
Diplomaternes chef, udenrigsminister John Kerry, har også argumenteret for en hårdere kurs, men foreløbig er der ingen tegn på en ændring i den officielle strategi. Støttet af mange af sine generaler frygter Obama et scenario med uforudsigelige konsekvenser, hvis Assad tvinges fra magten.
Erklæringen erkender, at der er risici ved en militær aktion. Målet er at tvinge Assad til at makke ret og ikke at øge spændingerne med Rusland.
Spændingerne blev øget torsdag, da russiske fly ifølge kilder i Washington få timer inde i en bebudet våbenhvile angreb amerikansk støttede oprørere i det sydlige Syrien, der bekæmper Islamisk Stat. USA opfatter det som en russisk aggression, der vækker alvorlig bekymring.
I USA har terrorangrebet i Orlando sat endnu større fokus på kampen mod Islamisk Stat i valgkampen. Torsdag sagde chefen for CIA, John Brennan, i en høring i Senatets efterretningsudvalg, at på trods af alle fremskridt i kampen mod IS på slagmarken og på den økonomiske front er IS’ muligheder for at gennemføre terrorangreb på globalt plan ikke blevet begrænset.