Orlando-gerningsmand forsøgte at flygte efter at have forhandlet med politiet

Politiet har mandag eftermiddag givet nye oplysninger om Orlando-angrebet på et pressemøde.

Artiklens øverste billede
Omar Mateen, der dræbte 49 mennesker og sårede mere end 50 ved et angreb på en natklub natten til søndag i Orlando. Foto: AP

Den 29-årige Omar Mateen forhandlede med politiet under sit angreb på en homoseksuel natklub i den amerikanske by Orlando natten til søndag lokal tid, der kostede 49 mennesker livet.

Det oplyste politiet mandag eftermiddag dansk tid på et pressemøde, hvor det også kom frem, at gerningsmanden forsøgte at flygte fra gerningsstedet, inden han blev skudt.

Samtidig tordnede Orlandos borgmester, Buddy Dyers, mod gerningsmanden og slog fast, at indbyggerne i byen ikke skal lade sig diktere af mandens handlinger.

»Vi vil ikke lade os definere af en hadsk kujons handlinger«, slog han fast på pressemødet.

Det er tidligere kommet frem, at Omar Mateen kort før sit angreb ringede til alarmcentralen for at sværge troskab til terrorgruppen Islamisk Stat. Nu oplyser politiet, at man siden indkaldte forhandlere, der fik kontakt til Omar Mateen under angrebet.

Kontakten blev angiveligt etableret, efter Omar Mateen havde dræbt 49 personer og opholdt sig på et toilet med op til fem gidsler. Samtidig holdt han på daværende tidspunkt yderligere 15-20 personer som gidsel på et andet af natklubbens toiletter, lød det på pressemødet.

Hov, det her indhold benytter cookies

På denne plads ville vi rigtig gerne have vist dig indholdet, men det kan vi desværre ikke, da du har fravalgt cookies. Vil du se indholdet skal du acceptere Marketing og Statistik, det gør du her: opdater dit samtykke.

Omar Mateen havde trukket sig tilbage, efter sikkerhedsstyrker havde formået at trænge ind i klubben.

Forhandlerne blev mødt af et par krav fra gerningsmanden, som han ville have opfyldt for at befri gidslerne. Omar Mateen var »rolig og fattet« under samtalen med forhandlerne, ifølge politichefen i Orlando, John Mina.

»Han krævede ikke meget, og vi efterkom det meste af det, han efterspurgte,« siger John Mina ifølge NBC News og fastslår, at det var med til at redde flere menneskeliv.

Under samtalen omtalte Omar Mateen »bomber og sprængstof«, ligesom han nævnte Islamisk Stat, ifølge politiet.

Da Omar Mateen antydede, at der kunne komme flere ofre i løbet af kort tid, valgte et SWAT-team at bryde en væg ned til natklubben med et pansret køretøj.

Det lykkedes flere af gæsterne at flygte ud af hullet, ligesom Omar Mateen forsøgte at undslippe, fortalte politiet på pressemødet. Han blev imidlertid skudt og dræbt af politiet.

FBI oplyste samtidig, at efterforskningen er i sin »tidlige fase«, men at det allerede er lykkedes at finde flere nyttige informationer.

»Alle sten vil blive vendt, og vi vil følge alle spor, hvor end de tager os,« udtalte FBI-agent Paul Wyposal ifølge NBC News.

Masseskyderiet fandt sted på natklubben Pulse Orlando.

Bagmanden Omar Mateen har erklæret troskab til Islamisk Stat, som også har hyldet angrebet. Det er dog endnu ikke påvist, at han skulle have modtaget træning eller på anden måde har haft en formel kontakt til den radikale terrorgruppe.

Politiet har fundet et tredje våben i gerningsmandens bil, som i øjeblikket bliver undersøgt. Samtidig er politiet ved at afklare, om der kan være nogle medsammensvorne ved angrebet, men indtil videre er der »ikke grund til at tro«, at det er tilfældet ifølge politiet.

Over 50 mennesker er fortsat såret efter angrebet, der bliver kaldt et af de værste i amerikansk historie.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.