Dommer har modtaget dødstrusler for at lade gerningsmanden slippe for billigt

Dommer Aaron Persky kræves fjernet efter kun at idømme elitesvømmeren Brock Turner et halvt års fængsel for voldtægt på bevidstløs kvinde efter fest på Stanford-universitetet i Californien.

Artiklens øverste billede
Brock Turner (th) på vej til Santa Clara Superior Courthouse i Palo Alto, Californien. Ifølge voldtægtsmandens far har sagen taget så hårdt på den unge mand, at han end ikke har appetit på sine yndlingssnacks. Foto: Dan Honda/AP

WASHINGTON

Brock Turner var en af stjernerne på eliteuniversitetet Stanfords svømmehold. Efter en fest voldtog han i 2015 en kvinde bag en affaldscontainer.

Det i dag 23-årige offer var bevidstløs og blev reddet af to svenske studerende, der kom forbi på cykel. De fangede den flygtende voldtægtsmand, indtil politiet anholdt ham.

Jeg ønskede at tage min krop af som en jakke og efterlade den på hospitalet sammen med alt det andet.

Anonymt offer for Brock Turners voldtægt

Forbrydelsen og dens efterspil har skabt opstandelse i USA. Protester er regnet ned over dommer Aaron Persky, der forleden idømte gerningsmanden en mild dom på kun et halvt års fængsel.

Flere end en million amerikanere har nu skrevet under på en appel om at fyre ham, og i Santa Clara County i Californien, hvor Persky er valgt, indsamles nu lokale underskrifter for at få ham fjernet.

USA har igennem de seneste år debatteret et voksende problem med sexforbrydelser på universiteter. Ifølge kritikerne viser udtalelser i sagen, at der er lang vej endnu.

Selv om billeder på de sociale medier fortæller en anden historie, accepterede dommeren Brock Turners forklaring om, at han var fuld, og at han efter en opvækst i en velhavende, hvid familie i Ohio ikke var forberedt på et liv med fester og alkohol.

Dødstrusler mod dommer

Men mest har den 20-årige haft ondt af sig selv, fordi han nu er blevet udelukket fra svømning på livstid og derfor ikke kan komme på USA’s olympiske svømmehold.

Gerningsmandens far forgiftede yderligere stemningen, da han i et brev til dommeren kaldte dommen en høj pris at betale for 20 minutters action. Faren fastslog, at sagen har ødelagt sønnens tilværelse, så han end ikke har appetit for sine favoritsnacks.

Anklageren forlangte seks års fængsel, men Persky idømte kun elitesvømmeren seks måneder. I sine bemærkninger vurderede han, at en længere dom ville få en alvorlig betydning for Turners liv.

Efter tre måneder med god opførsel vil Turner blive løsladt. Det er der juridisk ingen muligheder for at ændre på. Gerningsmanden vil dog i resten af sit liv være registreret som en sexforbryder i sin straffeattest.

Dommer Aaron Persky forlanges fyret, fordi han idømte en studerende seks måneders fængsel for voldtægt. Foto Jason Doiy/The Recorder via AP.

Dommer Persky, der i de seneste dage har modtaget dødstrusler, beskyldes for at have undladt at sende et klart signal om, at seksuelle forbrydelser skal straffes, uanset social rang, race eller køn.

Også USA’s vicepræsident, Joe Biden, har blandet sig og i et følelsesladet brev rost offeret for hendes mod. Det skete på baggrund af en opsigtsvækkende erklæring, som kvinden læste op i retssalen, og som siden er blevet delt overalt på sociale medier.

Kvinden, som ønsker at være anonym, beskrev over 12 sider sine følelser efter voldtægten: »Jeg stod der under strømmen af vand og undersøgte min krop og besluttede, at jeg ikke ville have den mere. Jeg var rædselsslagen over den, vidste ikke, hvad der havde været inde i den, hvis den var blevet smittet eller forurenet, hvem der havde rørt den. Jeg ønskede at tage min krop af som en jakke og efterlade den på hospitalet sammen med alt det andet.«

Professor Michele Dauber, der kender offeret, opfordrer Stanford-universitetet til at sige undskyld for at skabe en giftig, maskulin kultur, hvor kvindehad er dybt forankret, og at det altid er en andens skyld.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.