*

USA

Trump nærmer sig kandidaturet trods anklager om hykleri

Den republikanske præsidentkandidat er gennem valgkampen adskillelige gange blevet anklaget for hykleri.

Den republikanske præsidentkandidat Donald Trump bliver mødt af anklager om hykleri, men de preller tilsyneladende af på ham. Foto: Lynne Sladky/AP

Los Angeles

Selvom meningerne om den republikanske præsidentkandidat Donald Trump er mange, så kan alle være enige om en ting. Det er bestemt ikke tunge og gennemarbejdede politiske forslag, som har bragt ham til, hvor han er nu: Favoritten til at blive Republikanernes præsidentkandidat til novembers valg.

Et område, hvor Donald Trump dog er kommet med konkrete forslag, er på udlændingeområdet. Det er således gået de færreste amerikaneres næse forbi, at Trump er stor modstander af illegal indvandrere, der stjæler job fra de amerikanske arbejdere, eller af amerikanske firmaer, der outsourcer deres produktionsarbejde.

Men i takt med, at Donald Trump er gået fra i begyndelsen at blive behandlet som en form for pauseklovn i den amerikanske valgkamp, til nu at være det bedste bud på en republikansk præsidentkandidat, er opmærksomheden i USA så småt også ved at samle sig om Donald Trumps egen gøren og laden i tiden før den republikanske valgkamp.

Senest har tv-stationen CNN torsdag fortalt, hvordan et modelbureau, som Trump ejer, Trump Model Management, flittigt har benyttet sig af det såkaldte H-1B-visum til sine modeller. Visummet bliver primært brugt til at hente specialiseret arbejdskraft i udlandet, eksempelvis ingeniører, men er altså også blevet brugt af Trumps modelbureau.

»Jeg vil for stoppe brugen af H1-B som en metode til at tiltrække billig arbejdskraft og indføre krav om, at man først og fremmest ansætter amerikansk arbejdskraft for hver en visum- og immigrationsordning uden undtagelse,« lød det i en udtalelse fra Donald Trump i sidste uge.

Ifølge CNN har Donald Trumps modelbureau hævdet over for de amerikanske immigrationsmyndigheder at have hyret blandt andre en jamaicansk model til en løn, der var langt højere, end den løn hun i sidste ende fik udbetalt.

Trumps kampagnestab har i en email skrevet til CNN, at praksissen er helt almindelig inden for modeverdenen, og at problemet snarere består i, at kravene til dette visum ikke tager højde for dette.

Tidligere har en af Trumps rivaler, Florida-senatoren Marco Rubio, hevet en gammel sag frem fra 1980'erne, hvor det kom frem, at Donald Trump havde brugt 200 illegale polske arbejdere til et nedrivningsarbejde, der skulle bane vejen for kronjuvelen i Trumps samling af ejendomme, skyskraberen Trump Tower i New York.

De polske arbejdere endte med at sagsøge Donald Trump, som de anklagede for at have underbetalt dem og budt på dårlige arbejdsforhold oven i købet. Ifølge søgsmålet, som blev dækket af avisen New York Times, skulle de polske arbejdere være blevet betalt omkring 30 kroner i timen og arbejdet 12 timer om dagen alle ugens syv dage.

Dengang skød Trump skylden på en entreprenør, som han havde hyret til nedrivningsarbejdet, men en dommer afgjorde, at Donald Trump havde tilbageholdt omkring 25 millioner kroner fra arbejderne, og han endte i sidste ende med at indgå et forlig med polakkerne.

I januar langede Donald Trump også hårdt ud efter blandt andre Apple, som han i en tale mente skulle til »at bygge deres satans computere og andre ting i dette land i stedet for andre lande,« ifølge det amerikanske onlinemedie Business Insider.

Trump har i den forbindelse foreslået at indføre en skat på 35 procent på amerikanske virksomheders produkter, som bliver produceret i udlandet.

Kampen om præsidentposten Sådan har de altafgørende valgmænd fordelt sig ind til videre

Det vil ifølge CNN dog også ramme Trump selv i høj grad. Rigmanden får således produceret skjorter i Kina og Bangladesh, ligesom hans datter, Ivanka Trumps, tøjmærke får produceret over 800 forskellige produkter i udlandet.

»Jeg fortæller om det i mine taler. Jeg er åben. Jeg har sagt, at mine slips tit er fremstillet i Kina. Det er meget svært at få fremstillet tøj i dette land,« fortalte Donald Trump til CNN i starten af sin valgkamp.

Historierne har dog ikke svækket de republikanske vælgeres opbakning til den 69-årige rigmand. Frem mod de potentielt altafgørende valg i staterne Ohio og Florida næste tirsdag, står Trump ifølge et gennemsnit af de seneste meningsmålinger, foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com, til at sejre i begge stater.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her