*

USA

Højesteretsdommer åbnede munden for første gang i 10 år

I 10 år havde Clarence Thomas ikke stillet spørgsmål i den amerikanske højesteret. Mandag brød han dog sin tavshed.

Den amerikanske højesteretsdommer Clarence Thomas var med til at gøre mandagen helt speciel i den amerikanske højesteret. Arkivfoto: Michael Dwyer/AP
USA

Los Angeles

Mandag var en ganske særlig dag i den amerikanske højesteret. For første gang siden den mangeårige dommer Antonin Scalias død, skulle rettens dommere igen trække i arbejdstøjet og høre argumenter i en af sag af principiel betydning for den amerikanske forfatning.

Dagen var dog ikke kun speciel, fordi det var første gang i næsten 30 år, at den meget konservative Scalia ikke var en del af den magtfulde gruppe af dommere. Den blev også helt speciel af, at den 67-årige Clarence Thomas i dag også havde spørgsmål at stille under mandagens sagsfremstilling.

I sig selv virker det måske ikke opsigtsvækkende, at en højesteretsdommer stiller spørgsmål under sådan en seance, men det var det mandag. For det var således første gang i over 10 år, at Clarence Thomas havde spørgsmål til en af sagens parter.

»Alle rykkede helt ud på stolen, og flere af tilhørerne så chokerede ud. Vi på pressepladserne faldt næsten ned af vores stole, mens de andre dommere tog det mere roligt. Kun retspræsident John Roberts drejede sit hoved og virkede tydeligt overrasket,« skrev journalisten Mark Joseph Stern fra onlinemediet Slate, der var til stede under mandagens begivenheder.

Sagen handlede om, hvorvidt selv mindre tilfælde af vold mod en ægtefælle eller samlever skal udløse et tidsubestemt forbud mod at eje skydevåben for gerningsmanden.

»Vi har al den tid, vi skal bruge, når vi sidder og diskuterer det med hinanden bagefter. De har 30, 40 minutter hver til at fremføre sager, der er vigtige for dem og for landet. De skal diskutere. Det er en del af processen,« sagde Clarence Thomas i 2012 til nyhedsbureauet AP om sin manglende spørgelyst.

Clarence Thomas blev i 1991 udpeget af den daværende, republikanske præsident George H. W. Bush. Arkivfoto: Dennis Cook/AP

Den amerikanske højesteret har påkaldt sig stor opmærksomhed siden Antonin Scalia døde 13. februar. Dommerne i den amerikanske højesteret bliver således udpeget af den amerikanske præsident, og Scalias dødsfald har efterladt fire dommere, der er udpeget af republikanske præsidenter og fire, der er udpeget af demokratiske.

Antonin Scalia var kendt som en af de mest spørgelystne af de amerikanske højesteretsdommer og delte også ideologisk observans med Clarence Thomas, og det er da også her, man ifølge flere amerikanske medier skal finde forklaringen på Thomas' manglende spørgelyst.

Udpegning af ny højesteretsdommer er gået helt i hårdknude

Clarence Thomas blev udpeget til den amerikanske højesteret tilbage i 1991 af den republikanske præsident George H. W. Bush.

Valget af Scalias afløser kan tippe balancen blandt højesteretsdommerne, som altså før dødsfaldet var 5-4 i republikansk favør. Antonin Scalias død bidrog derfor med endnu mere drama i den amerikanske præsidentvalgkamp, som ellers ikke manglede noget i den henseende på forhånd.

De republikanske præsidentkandidater og flere fra partiets top i Senatet, der skal godkende præsidentens højesteretskandidat, har sagt, at de vil forhale processen, så det først bliver på den anden side af præsidentvalget, at en ny højesteretsdommer kan blive udpeget.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Ni dommere afgør USA's fremtid
Højesteretsdom om præsident Obamas sundhedsforsikring kan få vidtrækkende konsekvenser. Både for Obama og for en sektor, der repræsenterer en femtedel af USA's økonomi.
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International

3 mia. kr. for at reklamere for en gammel bog

Et kæmpestort, nyt museum for Biblen byder på enhver tænkelig vinkel af den hellige bog. Man kan gå på vandet, tage et smut til det gamle Nazaret eller flyve en tur over den amerikanske hovedstad.
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her