*

USA

Amerikanske medier: Donald Trumps raserianfald er surrealistiske og næsten hysteriske

Flere amerikanske kommentatorer mener, at Donald Trump gør valgkampen sværere for sig selv.

Donald Trump (t.h.) og Ted Cruz debatterede lørdag den 13. februar i South Carolina. Foto: John Bazemore/AP

Politiske analytikere og redaktører på flere amerikanske medier er efter de republikanske præsidentkandidaters debat lørdag aften enige om, at Donald Trump igen er gået over stregen.

Donald Trump rykkede igen grænsen for, hvad en præsidentkandidat kan tillade sig, da han under debatten i South Carolina kaldte sin modstander Ted Cruz for »den største løgner nogensinde« og »en væmmelig fyr«.

Samtidig kritiserede han sin modstander Jeb Bushs bror - den tidligere republikanske præsident, George W. Bush - for at lyve om Irak-krigen og gav ham en del af skylden for terrorangrebet mod World Trade Center den 11. september 2001.

»World Trade Center styrtede i grus på din brors vagt. Husk det,« lød det bl.a. fra Donald Trump, som flere gange modtog buh-råb fra salen.

USA-kender: Det skulle Trump ikke have sagt

Donald Trumps beskyldninger har efter debatten fået det højreorienterede medie Fox News til at kalde hans debatform for »på grænsen til det hysteriske« og sætter samtidig spørgsmålstegn ved hans evne til at tiltrække nye vælgere, hvilket kræves, hvis Donald Trump skal have stemmer nok til at blive USA's næste præsident.

Ved hver debat bekymrer Donald Trump skeptikerne og gør det lidt sværere for de midtersøgende folk at acceptere ham som en sand konservativ.
Fox News
»Ved hver debat bekymrer Donald Trump skeptikerne og gør det lidt sværere for de midtersøgende folk at acceptere ham som en sand konservativ, der kan vinde valget i november,« skriver Fox News' kommentator John Fund.

Hos det politiske medie Politico undrer redaktør Michael Grunwald sig over, hvorfor Donald Trump var så hård ved Bush-familien, at han følte behov for at bruge så lang tid på at kritisere en tidligere republikansk regering.

»Trumps lange "Bush løj over for folk"-angreb med de hånende kommentarer til Bushs sikkerhedspolitik var den mest surrealistiske del af en debat, der helt generelt kunne være iscenesat af Salvador Dali,« skriver han.

Det politiske medie The Hill spekulerer også i, hvad grunden til Donald Trumps aggressive debatform kan være og kalder kandidatens voldsomme retorik for »en stor satsning«.

Dette er simpelthen ikke ting - heller ikke selv om nogle af dem er sande - man siger til republikanere i South Carolina.
Slate Magazine
The Hill-redaktør Niall Stanage vil dog ikke gå så langt som til at sige, at debatten har skadet Donald Trumps kampagne, og analytikerne er da også på bar bund, når det kommer til, om Donald Trumps chancer er blevet mindre efter lørdagens voldsomme udbrud.

»Det her er ting, som man skulle tro ville afslutte Donald Trumps valgkamp. Dette er simpelthen ikke ting - heller ikke selv om nogle af dem er sande - man siger til republikanere i South Carolina,« skriver Slate Magazines politiske skribent Jim Newell.

George W. Bush fører valgkamp for lillebror

En af Donald Trumps republikanske modstandere i valgkampen, John Kasich, luftede dog undervejs i debatten sin holdning til den bramfri kandidats skælden og smælden på sine partifæller. Han mener, at skænderierne frem for alt vil styrke demokraternes kandidater.

»Vi er godt på vej til at tabe valget til Hillary Clinton, hvis vi ikke får stoppet det her,« sagde han henvendt til Trump.

Der skal holdes primærvalg i South Carolina den 20. februar. Valget er det tredje af slagsen i den amerikanske præsidentvalgkamp - det første valg i Iowa vandt Ted Cruz, mens Donald Trump tidligere i denne uge endte som sejrherre ved primærvalget i New Hampshire.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her