*

USA

Hillary Clinton har modtaget »meget vigtig« støtte i kampen mod Sanders

Bernie Sanders' kamp for at få flere afroamerikanske vælgere led et stort nederlag torsdag.

Den 75-årige demokratiske politiker og aktivist John Lewis langede hårdt ud efter Bernie Sanders, da han sammen med en række andre afroamerikanske demokrater torsdag gav sin støtte til Hillary Clinton i kampen om partiets præsidentkandidatur. Foto: J. Scott Applewhite/AP

Los Angeles

Der er intet at sige til det, hvis den demokratiske præsidentkandidat Hillary Clinton har været en smule groggy efter sit valgnederlag i New Hampshire natten til onsdag dansk tid.

For nok havde meningsmålingerne spået, at hun ville tabe ganske klart til sin rival Bernie Sanders i staten, men at øretæven blev så stor, havde selv ikke den tidligere udenrigsminister formentlig forudset.

22 procentpoints forskel var der således, da den sidste stemme i New Hampshire var talt op i en stat, der i 2008 ellers foretrak Clinton frem for den senere præsident Barack Obama.

Torsdag har Hillary Clinton dog modtaget en offentlig støtteerklæring, som formentlig har hjulpet en hel del på humøret. Gruppen af afroamerikanske, demokratiske politikere i den amerikanske kongres offentliggjorde tidligere torsdag, at den vil anbefale en stemme på Hillary Clinton, når de demokratiske vælgere skal sætte deres kryds rundt om i USA i de kommende måneder.

JP mener: JP mener: Trumps triumftog ender ikke nødvendigvis i Det Hvide Hus

»Hvis der er et menneske, der har stået last og brast med os, så har det altid været Hillary Clinton,« lød det fra Gregory Meeks, der er medlem af Repræsentanternes Hus og ledende medlem af den afroamerikanske gruppering, til tv-stationen CNN torsdag.

Og det er en ganske vigtig støtteerklæring at få for Hillary Clinton, hvis hun hurtigt skal tilbage på sporet mod det demokratiske præsidentkandidatur.

I næste uge skal vælgerne i staterne Nevada og South Carolina stemme om det demokratiske præsidentkandidatur, og særligt i sidstnævnte stat udgør afroamerikanske vælgere en betydelig del af det demokratiske vælgerkorps.

»Det er en meget vigtig støtte,« sagde den demokratiske mindretalsleder i Repræsentanternes Hus, Nancy Pelosi, under sit ugentlige pressemøde torsdag.

Bernie Sanders har de seneste uger modtaget støtteerklæringer fra flere prominente afroamerikanske aktivister. Den karismatiske Princeton-professor Cornel West offentliggjorde allerede sin støtte i januar, i sidste uge sluttede den tidligere formand for borgerrettighedsorganisationen NAACP, Ben Jealous, sig også til Sanders-lejren.

Onsdag spiste Sanders morgenmad med en af de mest kendte aktivister, præsten Al Sharpton, i New York-bydelen Harlem. Sharpton afviste dog efterfølgende at give sin støtte til en af de to demokratiske kandidater, før han også havde holdt et møde med Hillary Clinton.

Bernie Sanders mødtes onsdag med den kendte afroamerikanske aktivist Al Sharpton i New York-bydelen Harlem. Foto: Seth Wenig/AP

Den 74-årige senator fra Vermont har da også fortalt om den aktive støtte, han gennem hele livet har ydet til afroamerikanernes kamp for ligestilling i USA. Men den påstand fik et ordentligt skud for boven torsdag fra den respekterede aktivist og demokratiske politiker John Lewis.

»Jeg har aldrig set ham, jeg har aldrig mødt ham,« fortalte 75-årige Lewis, hvorefter han oplistede flere af de mest skelsættende demonstrationer i amerikansk historie for afroamerikaneres rettigheder.

»Men jeg mødte Hillary Clinton. Jeg mødte Bill Clinton,« lød det fra John Lewis på pressemødet, hvor de afroamerikanske politikere gav deres støtte til Hillary Clinton, ifølge ABC News.

Video: »Sammen har vi sendt et budskab, der vil give genlyd fra Wall Street til Washington«

Kommentator: Clinton sad på debat mod irritabel Sanders

Et godt eksempel på Bernie Sanders' problemer med vælgergruppen kunne ses i den seneste meningsmåling fra South Carolina, foretaget for tv-stationen NBC og avisen Wall Street Journal. Her sagde 70 procent af de adspurgte afroamerikanske vælgere, at de ville foretrække Clinton. Kun 20 procent pegede på Sanders.

Clinton og Sanders skærpede tonen i sjette tv-duel

Den fordeling bidrog i høj grad til, at Hillary Clinton i denne måling var 37 procentpoint foran Sanders. Målingen blev dog offentliggjort kort tid før de første valg i Iowa og New Hampshire, som for alvor har givet Sanders medvind.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her