USA

Milliondusør skal hjælpe i jagten på »ekstremt farlige« flugtfanger

44-årig lærerinde er politiets bedste spor efter to flugtfanger, der i en uge har været på fri fod i Californien.

Fredag i sidste uge lykkedes det for disse tre fanger at flygte fra et fængsel i den sydlige del af den amerikanske stat Californien. Foto: Orange County Sheriff's Department/AP
USA

Los Angeles

En kæmpe menneskejagt i den sydlige del af den amerikanske stat Californien er fredag gået ind i sin anden uge.

Myndighederne i Orange County syd for millionbyen Los Angeles leder efter to flugtfanger, som fredag i sidste uge på spektakulær vis flygtede fra et ellers topsikret fængsel midt i byen Santa Ana.

Fredag aften fortalte myndighederne, at de havde pågrebet en tredje fange, der flygtede sammen med de to, der stadig er på frie fødder.

Adskillelige personer er blevet anholdt i forbindelse med flugten i løbet af ugen, men torsdag kunne myndighederne offentliggøre den hidtil vigtigste af slagsen.

Det drejede sig om en 44-årig engelsklærerinde, der tilsyneladende har undervist en af de undvegne fanger i fængslet.

»Vi tror, at hun på direkte vis har hjulpet med flugten og med planlægningen,« sagde Jeffrey Hallock, der er talsmand for politiet i Orange County, på et pressemøde torsdag ifølge avisen Los Angeles Times.

»Ekstremt farlige« fanger på fri fod efter spektakulær flugt

Ifølge Hallock har lærerinden indrømmet at have stillet kort til rådighed for den ene af de tre flugtfanger, der kunne give dem et overblik over fængslets rørsystemer og tag, som blev brugt til flugten.

»Vi bliver ved med at få oplysninger ud af hende. Men hun har indtil videre benægtet at have sørget for at skaffe værktøj til dem,« sagde Jeffrey Hallock på pressemødet.

Værktøjet blev brugt til at skære igennem tremmer, der førte de tre flugtfanger til fængslets rørsystem, som de brugte til at komme op på fængslets tag. Herfra firede de sig ned som i en tegneserie ved hjælp af sammenbundne lagner og tøj.

Aktionsstyrker fra politiet har udført flere ransagninger og anholdelser i sagen siden onsdag. Foto: Kevin Warn/AP

Tidligere på ugen beskrev Hallock de tre som »ekstremt farlige«, og at talsmanden næppe har overdrevet den påstand, vidner de tre flugtfangers sigtelser om.

20-årige Jonathan Tieu sad således fængslet og afventede en retssag for sigtelser for blandt andet mord og mordforsøg.

37-årige Hossein Nayeri var fængslet og sigtet for i 2012 at have bortført en ejer af en forretning, der solgte cannabis, hvor Nayeri sammen med tre andre ifølge anklagemyndigheden kørte den bortførte ud til et øde sted, hvor de var overbeviste om, at han havde gemt penge. Her skar de, ifølge sigtelsen, mandens penis af.

Bac Duong på 43 år, der blev pågrebet fredag aften, sad fængslet for blandt andet mordforsøg.

Foto: Paul Rodriguez/The Orange County Register/AP
Dusøren for oplysninger, der kan føre til pågribelsen af de to tilbageværende, er da også derefter. I løbet af denne uge er den steget fra omkring 340.000 danske kroner til nu omkring 1,3 millioner kroner.

To af de tre fanger, der flygtede, Jonathan Tieu og Bac Duong, er ifølge myndighederne en del af det vietnamesiske bandemiljø i området. Ifølge amerikanske medier er mindst 10 personer siden onsdag blevet anholdt i forbindelse med sagen. Flere af dem skulle have tilknytning til netop vietnamesiske bander.

På trods af Orange Countys placering meget tæt på den mexicanske grænse, så mener myndighederne, at det er altovervejende sandsynligt, at de tre flugtfanger har befundet sig i området.

Den mistanke blev fredag bestyrket af, at Bac Duong meldte sig selv ved at kontakte civile på gaden i Santa Ana, hvor fængslet også ligger.

Efter en uge på frie fødder har de tre flugtfanger allerede trodset den meget lille chance, der er for at flygte fra et fængsel. Statistikker fra fængsler i New York, som det amerikanske medie fivethirtyeight.com offentliggjorde sidste sommer, viser, at det fra 2002 til 2013 lykkedes blot 30 fanger at undslippe fangenskab. Ikke nok med det, så blev samtlige af de 30 fanget igen.

Alle på nær én blev fanget igen inden for 24 timer af flugten. Den sidste blev fanget efter tre dage på fri fod.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her