USA

Hillary Clinton står til stort nederlag i New Hampshire

En ny meningsmåling viser, at den tidligere udenrigsminister står til store tæv tidligt i kampen om det demokratiske kandidatur.

Hillary Clinton og Bernie Sanders er blevet en del hårdere i retorikken, som valgene om det demokratiske præsidentkandidatur har nærmet sig. Foto: Mic Smith/AP

Los Angeles

»I skal ikke undervurdere mig.«

Sådan lød det tilbage i maj, da nyhedsbureauet AP interviewede en dengang 73-årig senator fra Vermont. Navnet Bernie Sanders var der formentlig ikke mange amerikanere end ikke demokratiske vælgere, der kunne nikke genkendende til al den stund, at han faktisk end ikke var valgt ind i Senatet som demokrat.

Godt otte måneder efter Bernie Sanders offentliggjorde sit præsidentkandidatur er virkeligheden dog en helt anden. Nu har langt de fleste amerikanere hørt om den nu 74-årige senator med rodede, grå hår og for mange demokratiske vælgere lader det til, at bekendtskabet med Sanders har været godt.

Hvad der dengang lignede højst en teoretisk mulighed er ved at blive den skinbarlige virkelighed. Bernie Sanders har således vist, at han ikke bare lukkede varm luft ud med udtalelsen til AP i maj. Nu presser han for alvor den tårnhøje forhåndsfavorit, Hillary Clinton, i kampen om at blive Demokraternes præsidentkandidat.

Det er særligt i staten New Hampshire, at Bernie Sanders er begyndt at stå endog meget stærkt. Den seneste meningsmåling fra staten foretaget for tv-stationen CNN i samarbejde med den lokale tv-station WMUR giver således Sanders en hidtil uset føring over den tidligere udenrigsminister.

60 procent til Sanders. 33 procent til Clinton. En forskel på 27 procentpoint. Selvom målingen stikker ud i forhold til de seneste af slagsen i staten, som skal stemme om kandidaturet om under tre uger, så bidrager den til at tegne det samlede billede af, at tiden bestemt ikke arbejder for Hillary Clinton.

På trods af stadig at være i spidsen i den første stat, der skal stemme om kandidaturet, Iowa, så er hendes føring skrumpet markant, som valgdatoen 1. februar er kommet tættere på.

Et gennemsnit af de sidste seks meningsmålinger i staten foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com giver den tidligere udenrigsminister en føring på fire procentpoint i staten. Man skal ikke længere tilbage end til 9. januar for at finde en Clinton-føring på 12,5 procentpoint.

Det har fået Hillary Clinton til at lange hårdere ud efter Bernie Sanders. Under en tale mandag i Iowa stillede hun således spørgsmålstegn ved, hvor realistisk Sanders' mange løfte om bl.a. højere mindsteløn og universel sundhedsforsikring reelt er, når han skal have den igennem en fjendtligt indstillet kongres.

»Jeg vil ikke love for meget. Jeg vil ikke komme med teorier og koncepter, der måske, måske ikke er mulige. Det har vi ikke behov for mere af. Det, vi har behov for, er en fornuftig, opnåelig dagsorden, hvor vi smøger ærmerne op og arbejder sammen,« lød det fra Clinton under talen.

Siden nytår har den tidligere udenrigsminister brugt meget krudt på at tale om usikkerheden i at gøre Bernie Sanders til Demokraternes præsidentkandidat af frygt for, at han ikke ville have en chance til det endelige valg i november.

»Selvom meningsmålinger går op og ned i løbet af en valgkamp, så kom der alligevel en interessant måling i går, hvor vi var 15 procentpoint foran vores gode ven Donald Trump,« lød Sanders' svar dagen efter Clintons tale under et vælgermøde i sydstaten Alabama, hvor Bernie Sanders var med til at markere fejringen af borgerrettighedsforkæmperen Martin Luther Kings fødselsdag.

Stiller man Clinton og Sanders op over for Trump i meningsmålingerne, så klarer Bernie Sanders sig faktisk også bedre end den tidligere udenrigsminister netop nu. Ifølge gennemsnittene hos realclearpolitics.com har Sanders en føring på 5,5 procentpoint i forhold til rigmanden, mens Hillary Clinton blot fører med 2,5 procentpoint.  

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her