USA

Blyforgiftet drikkevand har skabt kæmpeskandale i USA

Michigans guvernør kræves anholdt af demonstranter i kæmpemæssig drikkevandskandale.

Vandet i byen Flint har været forgiftet af bly i mere end et år. Det kan særligt ramme byens børn ganske hårdt og følge dem resten af livet. Foto: Jake May/AP
USA

Los Angeles

Den amerikanske stat Michigan har været hårdt ramt de seneste år. Den økonomiske krise ramte staten, hvis økonomi har været afhængig af den kriseramte bilindustri, særlig brutalt, hvilket blev ganske tydeligt i slutningen af 2013.

Krisen var nemlig blevet så hård, at statens største by, Detroit, i december 2013 måtte erklære sig selv konkurs. Konkursen har foreløbigt stået som det triste lavpunkt for statens problemer, men noget kunne tyde på, at Michigan i disse dage er ved at ramme et nyt et af slagsen.

Det er byen Flint små 100 kilometer nord for Detroit, der lige nu er blevet centrum for en stor skandalesag, som har ført til, at Michigans guvernør bliver opfordret til at træde tilbage og enkelte kræver ligefrem, at han bliver anholdt.

Årsagen er vandforsyningen til byen, der huser omkring 100.000 indbyggere. I april 2014 besluttede staten at ændre på vandforsyningen til Flint. Før var vandet kommet fra den store sø Lake Huron nord for byen, men i et forsøg på at spare penge bestemte staten, at Flint nu skulle have sit vand fra den nærliggende flod Flint River i stedet.

Det til trods for, at floden, ifølge flere amerikanske medier, allerede på det tidspunkt havde et ry for at være alt andet end særligt tørstfremkaldende i sin fremtoning. Det viste sig dog ikke at være det største problem ved det skifte. Problemet var derimod især de vandledninger, som nu skulle forsyne Flints borgere med bl.a. drikkevand.

Den amerikanske nationalgarde er blevet udkommanderet til at hjælpe med at dele vand ud til indbyggerne i Flint, efter at området er blevet erklæret i undtagelsestilstand. Foto: Dale G. Young/AP

Hurtigt begyndte borgerne at klage over, at vandet var misfarvet samt smagte og lugtede mærkeligt. Klagerne over vandet blev tilsyneladende ikke taget alvorligt af statens styrelse for miljøkvalitet. Det viste e-mail-udvekslinger mellem en toprådgiver for statens guvernør, republikaneren Rick Snyder, og Michigans sundhedsmyndigheder.

»Disse mennesker er bange og bekymrede for deres sundhed, og de bliver ret beset bare blæst på,« lød det fra rådgiveren Dennis Muchmore i en e-mail, som lokalavisen The Detroit News kunne offentliggøre kort efter nytår.

E-mailen blev skrevet i sommeren 2015, og på dette tidspunkt var der ikke noget at sige til det, hvis borgerne i Flint begyndte at frygte for deres helbred. Her var vandprøver, der blev undersøgt af universitetet Virginia Tech, begyndt at komme med svar på, hvad der var galt med vandet i byen.

Amerikansk miljø-myndighed lækker giftigt vand ud i stor flod

Ifølge avisen Washington Post undersøgte forskerne vandet i 271 hjem. Konklusionen var, at vandet var blevet forgiftet af bly fra de gamle vandledninger, der førte vandet fra Flint River. I enkelte tilfælde var vandet så forgiftet, at det kunne karakteriseres som giftigt affald af de nationale miljømyndigheder.

Det amerikanske center for sygdomskontrol og forebyggelse, CDC, har på sin hjemmeside advaret mod de konsekvenser, som selv små mængder af bly kan have på børns sundhed. 

»Selv mindre mængder af bly i blodet har vist sig at have en effekt på IQ, evnen til at koncentrere sig og indlæringen i skolen. Effekterne vil aldrig gå væk igen,« skriver CDC.

Først i oktober blev vandforsyningen ændret tilbage til at komme fra Lake Huron, men da var skaden sket, og byen har siden måttet hente vand udefra. Nationalgarden er blevet tilkaldt for at hjælpe med at uddele vandfiltre til vandhanerne og vand på flaske til byens indbyggere, som for 41,5 procents vedkommende er under den amerikansk fattigdomsgrænse.

Michigans republikanske guvernør, Rick Snyder, er havnet i et politisk stormvejr som følge af vandskandalen. Foto: John M. Galloway/AP

Kritikken er haglet ned over guvernør Rick Snyder for ikke at have gjort nok i tide. En leder i The Detroit News har sidestillet skandalens omfang med den daværende præsident George W. Bushs indsats efter katastrofen i New Orleans i 2005 som følge af orkanen Katrina.

»Det er en katastrofe. Det er helt klart en plet på alt det, vi har opnået, siden jeg blev guvernør,« sagde Snyder i et interview med avisen National Journal mandag.

FAKTA: Katrina kostede over 1800 mennesker livet

Dagen forinden havde de to favoritter til det demokratiske præsidentkandidatur, Hillary Clinton og Bernie Sanders, begge istemt det voksende kor af stemmer, der kræver guvernørens afgang. Snyder selv nægter dog indtil videre at træde tilbage.

»Jeg vil løse dette problem. Jeg kommer ikke til bare at give op,« sagde Snyder til National Journal.

Bysbarnet Michael Moore har været en af de skarpeste kritikere af Rick Snyders håndtering af vandskandalen. Foto: Jake May/AP
Den kendte amerikanske dokumentarist Michael Moore, der blandt andet har vundet en Oscar for sin dokumentar Bowling for Columbine, og som selv er fra netop Flint, er gået skridtet videre og har krævet Snyders anholdelse.

»Det er ikke nogen lille bedrift at have forgiftet alle børn i en historisk, amerikansk by. End ikke internationale terrororganisationer har fundet ud af, hvordan man udfører noget i denne størrelsesorden,« skriver Moore blandt andet i en underskriftindsamling på filmskaberens egen hjemmeside, der tirsdag aften havde samlet næsten 124.000 signaturer.

Staten Michigan er blevet ramt af en stribe gruppesøgsmål fra borgere i Flint som følge af skandalen.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Stjernearkitektens lovende lillesøster: Jeg elsker ikke fermenterede fårenosser, men jeg elsker traditionen
29-årige Victoria Eliasdottir er udråbt som en af Europas lovende unge kokke. Når hun ikke er i køkkenet på sin brors kunstfabrik i Berlin, drømmer hun sig tilbage til Island og blodpølse med kanel og gule beder. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her