*

USA

Sean Penn om narkobaron-artikel: Den mexicanske regering placerer mig i kartellernes sigtekorn

Sean Penn er ikke begejstret for den mexicanske regerings udtalelse om, at han førte dem på sporet af den undslupne narkobaron "El Chapo".

Sean Penn er blandt andet kendt for sin rolle i "Dead Man Walking", som han fik en Oscar nominering for samt at have instrueret filmen "Into The Wild" Foto: AP

Det lyder næsten som en Hollywood-film.

Skuespiller og filminstruktør Sean Penn mødtes i oktober sidste år med den mexicanske narkobaron Joaquin "El Chapo" Guzman, som dengang var på flugt fra et topsikret, mexicansk fængsel.

Mødet fandt sted i et hus ude i junglen, og pointen var ifølge skuespilleren at lave et interview til en artikel i magasinet The Rolling Stone.

»Jeg ved, at den mexicanske regering har følt sig ydmyget over, at nogen fandt ham, før de gjorde. Men det var misforstået. Vi var ikke på nogen måde smartere end den mexicanske efterretningstjeneste,« siger Sean Penn til amerikanske CBS News i sit første interview, efter artiklen blev udgivet.

Sean Penn havde arrangeret mødet gennem den mexicanske skuespiller Kate de Castillo, som ifølge engelske The Guardian beundrer Guzman som en Robin Hood-figur.

Film-fejltagelse sendte mexicansk narkobaron tilbage bag tremmer

Det lykkedes den mexicanske regering at fange Guzman i januar, fire måneder efter mødet mellem Sean Penn og narkobaronen.

De mexicanske myndigheder udtalte da, at Sean Penn uvidende havde ført dem på sporet af ham. Det har skuespilleren dog svært ved at tro på.

»Jeg mødte ham flere uger før, et sted langt væk fra der, hvor han blev pågrebet,« siger han.

Da intervieweren så spørger Sean Penn, om han mener, at den mexicanske regering har været ude på at give ham skylden for på den måde at sætte ham i større fare, svarer skuespilleren »ja« uden at tøve.

»Mener du, at den mexicanske regering bevidst har villet placere dig i narkokartellernes sigtekorn?«

Igen svarer Sean Penn klart: »Ja.«

»Frygter du for dit liv?« spørger intervieweren så.

»Nej,« siger Sean Penn.

Skuespilleren forklarer, at meningen med artiklen var at sætte fokus på, hvordan USA forsøger at kommer stoffer til livs.

»Vi bruger al vores energi og milliarder af dollars på at bekæmpe "the bad guys". Og hvad sker der? Man får endnu et dødsfald dagen efter,« siger han og henviser blandt andet til narkorelaterede drab i storbyen Chicago.

Skuespilleren er skuffet over, at artiklen ikke satte gang i den debat.

»Vi vil alle gerne have, at det her problem med stoffer forsvinder. Og om I tilhører højre- eller venstrefløjen, så er der lige så mange af jeres børn, der tager stoffer. Men hvor meget tid har man brugt på at diskutere det, siden artiklen kom ud? ...Lad mig sige det klart: Min artikel fejlede,« siger han.

Guzman, som har været på Forbes liste over verdens rigeste, ledede et kartel, som tjener milliarder af dollar på at smugle kokain, heroin, hash og methamfetamin til USA.

Ifølge anklagemyndigheden i Mexico er han sendt tilbage til det topsikrede Altiplano-fængsel, som han tidligere flygtede fra gennem en 1,5 km lang tunnel gravet fra brusenichen i hans celle.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her