*

USA

Joe Biden sendte stikpille til Hillary Clinton

Den amerikanske vicepræsident roste Clintons modkandidat Bernie Sanders for hans store troværdighed.

Den amerikanske vicepræsident Joe Biden (tv.) sendte en stikpille til præsidentkandidaten og den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton (th.) under et tv-interview mandag. Arkivfoto: Cliff Owen/AP

Los Angeles

Natten til onsdag dansk tid holder den amerikanske præsident Barack Obama det, der bliver den sidste af de store State of The Union-taler i hans tid som præsident for den amerikanske kongres og befolkning.

Talen markerer derfor begyndelsen til Obamas sidste år i Det Hvide Hus, inden hans afløser bliver fundet ved præsidentvalget i starten af november.

Det betyder i sagens natur også, at Obamas vicepræsident Joe Biden kan begynde at se enden på sit virke, når han indtager sin plads i stolen bag præsidenten under nattens store tale.

Biden stiller ikke op til præsidentvalget

I den forbindelse gav 73-årige Biden mandag et interview til tv-stationen CNN, hvor han også gav sit syn på udviklingen i valgkampen om Demokraternes præsidentkandidatur. Valgkampen er reduceret til at omfatte to kandidater, den tidligere udenrigsminister Hillary Clinton og senatoren Bernie Sanders.

Joe Biden benyttede lejligheden til at sende en stikpille til den tidligere udenrigsminister, der længe har lignet et stort set sikkert bud på Demokraternes kommende præsidentkandidat.

»Bernie taler til en længsel, som er dyb og reel og gør det med stor troværdighed,« lød det fra Joe Biden under interviewet.

Vicepræsidenten hentydede til Sanders-kampagnens stålsatte fokus på den sociale ulighed i USA. Senatoren har tordnet mod fordelingen af den amerikanske velstand, som han mener er helt skæv og et udtryk for, at de rigeste amerikanere har købt sig til den politiske magt i USA.

Biden har i sin politiske karriere tilhørt den fløj i det demokratiske parti, der netop er meget fokuseret på den amerikanske arbejders vilkår.

»Hillarys opmærksomhed har været rettet mod andre ting indtil nu. Ingen kan sætte spørgsmålstegn ved Bernies troværdighed på emner som disse,« sagde Joe Biden og fulgte op med en bemærkning om, at det var »relativt nyt for Hillary at tale om det her.«

Blandt andet har Hillary Clinton så sent som tirsdag foreslået en ekstra skat på fire procent til dem, som tjener over fem millioner dollar om året.

Det initiativ blev annonceret i staten Iowa. Demokraterne i staten skal som de første stemme om, hvem der skal løbe med partiets præsidentkandidatur, og en sejr her kan derfor give et vigtigt rygstød til den videre valgkamp. Det rygstød har længe set ud til at skulle tilfalde Hillary Clinton, men meningsmålingerne er langsomt ved at tippe for den tidligere udenrigsminister.

Bernie Sanders har beskrevet sig selv som demokratisk socialist og blandt andet brugt det danske samfund som et eksempel på, hvordan han gerne vil have det amerikanske samfund til at se ud. Foto: Michael Dwyer/AP

Så sent som tirsdag udkom universitetet Quinnipiac med en meningsmåling fra Iowa, hvor Bernie Sanders har størst opbakning af de to. 49 procent af de formodede demokratiske vælgere siger, at de vil stemme på ham, mens Clinton må nøjes med 44 procent.

Udvikligen er ganske opsigtsvækkende, da man ikke skal længere tilbage end til lige før jul for at finde den seneste meningsmåling i staten, der gav Hillary Clinton et forspring på hele 18 procentpoint.

»Sanders' medvind ser ud til at være skabt på baggrund af, at de demokratiske vælgere i Iowa med tocifrede forspring anser ham for i højere grad at dele deres værdier, at være mere troværdig og i det hele taget ser ham i et mere positivt lys end Clinton,« fortalte Peter A. Brown, der har været med til at lave undersøgelsen for universitet, i en pressemeddelelse.

Hillary Clintons forspring på sit laveste hidtil

Forskellen i Quinnipiac-målingen er lige nøjagtig uden for den statistiske usikkerhed på 4,4 procent, men et gennemsnit af seneste fire meningsmålinger foretaget af hjemmesiden realclearpolitics.com viser dog, at de to er helt lige, som tingene står lige nu.

Demokraterne i Iowa skal stemme 1. februar. Søndag får vælgerne for sidste gang inden de første valg muligheden for at se Sanders og Clinton debattere på tv, hvor tv-kanalen NBC lægger sendeflade til en direkte debat fra staten South Carolina.

Følg
Jyllands-Posten
Om temaet

Den 8. november 2016 vælges den næste amerikanske præsident. Jyllands-Posten dækker valgkampen.

Annonce
Redaktionen anbefaler
Mere
Annonce
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her