USA

Obama har modtaget sjælden støtte fra Donald Trump

På ét punkt vil den republikanske præsidentkandidat ikke kritisere Barack Obamas følelsesladede våbentale.

En fremtrædende tv-vært i USA har sået tvivl om, hvorvidt den amerikanske præsident Barack Obama nu også var helt oprigtig, da han fældede en tåre under en tale tirsdag. Foto: Carolyn Kaster/AP

Los Angeles

Det var langt fra første gang, da den amerikanske præsident Barack Obama tirsdag holdt en stærkt følelsesladet tale om behovet for en strammere amerikansk våbenlovgivning.

Men det var første gang, at Obama lod tårerne få frit løb. Det skete, da han talte om ofrene for et skyderi i december 2012 på skolen Sandy Hook, hvor 20 børn var blandt de 27 ofre for drabsmanden Adam Lanzas skud.

Obamas reaktion har dog fået flere af hans sædvanlige kritikere, herunder den konservative tv-station Fox News, til at stille spørgsmålstegn ved, om det nu også var helt oprigtigt, da Obama fældede en tåre under sin tale.

Obama: »Våbenlobbyen kan sandsynligvis holde Kongressen som gidsel, men ikke Amerika«

Onsdag eftermiddag dansk tid fik præsidenten opbakning fra uventet kant. Det skete hos selvsamme Fox News, der i sin morgenudsendelse havde den aktuelt mest populære af de republikanske præsidentkandidater, Donald Trump, igennem.

»Jeg tror rent faktisk, at han var helt oprigtig. Det vil nok koste mig omkring fem procentpoint i meningsmålinger at sige det, men jeg tror, han var oprigtig,« lød det fra Donald Trump i programmet Fox & Friends, inden han dog hurtigt også fik fortalt, at han var uenig i de tiltag, som præsidenten har taget på området.

Det vakte en del opsigt, da en af værterne på Fox News' eftermiddagsprogram Outnumbered, Andrea Tantaros, tirsdag umiddelbart efter Obamas tale antydede, at præsidenten selv havde fremprovokeret tårerne under talen.

»Jeg ville lige undersøge, om ikke der skulle gemme sig et løg eller nogle øjndråber i talerpulten, for det er ikke rigtig troværdigt,« sagde Tantaros. Var der tale om oprigtige tårer fra en bevæget mand, var de kommet på et tidligere tidspunkt, argumenterede hun.

Det er dog ikke kun debatten om hvorvidt Obamas tårer nu også var ægte, der har medført reaktioner fra republikansk side. Præsidenten offentliggjorde tirsdag, at han gennem såkaldte præsidentdekreter ville stramme op på blandt andet baggrundsundersøgelserne af de, som vil købe våben i USA.

Våbeninvestorer takker Obama for ild under aktiekurserne

Allerede fredag havde Barack Obama offentliggjort, at han ville mødes med den amerikanske justitsminister Loretta Lynch for at se på, hvordan våbenlovgivningen kunne strammes yderligere uden om den amerikanske kongres, der gennem flere år ikke har været i stand til at nå til enighed om reformer af den amerikanske våbenlovgivning.

Det fik den republikanske præsidentkandidat Ted Cruz, der tilhører det aktuelle favoritfelt til præsidentkandidaturet, til at starte en konkurrence, hvor præmien er et haglgevær indgraveret med Cruz' kampagnelogo. Det oven i købet helt uden krav om at bidrage til Texas-senatorens valgkamp.

Ifølge nyhedsbureauet AP udsendte Cruz en e-mail til sine støtter umiddelbart efter Obamas tale, der mindede om konkurrencen. Ted Cruz er kendt som en stærk fortaler for USA's liberale våbenlovgivning, og allerede tilbage i september offentliggjorde interesseorganisationen Gun Owners of America, Amerikas våbenejere, at den støttede Ted Cruz i kampen om at blive valgt til USA's 45. præsident.

Organisationen adskiller sig fra den måske mere kendte interesseorganisation NRA ved at kritisere den større organisation, der også har kritiseret Obamas tiltag, for at være for blødsøden i sin kamp for USA's våbenejere.

Flere af Cruz' modkandidater, herunder Marco Rubio og Jeb Bush, lovede allerede inden weekenden, at de ville rulle eventuelle dekreter tilbage, hvis de skulle ende med at aflægge ed som amerikansk præsident i januar 2017.

Ekspert: Der ligger et klart signal i Obamas våbenstramning

Hvor stor en reel påvirkning, som Barack Obamas tiltag vil få for våbenentusiasterne i USA, er dog tvivlsomt. USA-ekspert Niels Bjerre-Poulsen fortalte til Jyllands-Posten tirsdag, at den formentlig ville blive minimal.

Nyhedsbureauet AP har onsdag foretaget en gennemgang, der viser, at de nye stramninger formentlig kan påvirke antallet af selvmord udført med skydevåben, men ikke havde forhindret eksempelvis terrorangrebet i San Bernardino, der i starten af december sidste år kostede 14 mennesker livet, ligesom at skoleskyderiet på Sandy Hook heller ikke var blevet undgået, hvis Obamas stramninger havde været ført ud i livet på daværende tidspunkt.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her