USA

Niels Bjerre-Poulsen: Der ligger et klart signal i Obamas våbenstramning

Læger skal kunne henvende sig til FBI, og våbenkøbere skal tjekkes grundigere, lyder nogen af tirsdagens stramninger.

Den amerikanske præsident, Barack Obama, var tydeligt berørt under tirsdagens pressemøde, hvor han bl.a. sagde følgende: »Vi kan ikke redde alle, men måske kan vi redde nogle«. Foto: Jacquelyn Martin/AP

En tårevædet Barack Obama præsenterede tirsdag en række stramninger af USA's våbenlovgivning.

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen, lektor ved amerikanske studier på Syddansk Universitet, kommer stramningerne ikke umiddelbart til at berøre den almindelige amerikaner.

»Der er tale om små justeringer, som den amerikanske befolkning ikke kommer til at mærke meget til,« siger han.

Obama: »Våbenlobbyen kan sandsynligvis holde Kongressen som gidsel, men ikke Amerika«

En af stramningerne, Barack Obama præsenterede, er skrappere regler for baggrundstjek af våbenkøbere.

Loven har tidligere været tvetydig på det punkt, forklarer Niels Bjerre-Poulsen.

»Førhen var det uklart, om sælgere, der sælger våben over internettet eller på loppemarkeder, var dækket af reglerne for baggrundstjek eller ej. De regler er nu blevet præciseret, således at alle sælgere skal lave baggrundstjek af de personer, de sælger våben til,« siger han. 

Ifølge Niels Bjerre-Poulsen bakker 90 pct. af den amerikanske befolkning i forvejen op om baggrundstjek af våbenkøbere.

Obama: Skrappe regler forhindrer våben i forkerte hænder

Foruden skrappere regler for baggrundstjek af våbenkøbere præsenterede Barack Obama også, at der skal bruges flere ressourcer til de love, der allerede er gældende på området.

»F.eks. skal flere FBI-folk varetage opgaverne med baggrundstjek,« forklarer Niels Bjerre-Poulsen. 

Hvis en importør af våben i fremtiden mister våben undervejs ved importeringen, har importøren fremover pligt til at oplyse myndighederne om, hvilke våben der er mistet. 

Yderligere vil læger, der behandler psykisk syge personer, fremover have mulighed for at henvende sig til FBI uden at bryde deres lægeløfte, hvis de frygter, at deres patient kan finde på at begå et masseskyderi eller foretage sig noget lignende drastisk, forklarer Niels Bjerre-Poulsen. 

»Det er jo ikke fordi, der er flere psykisk syge i USA, end der procentuelt er i andre lande. Forskellen er bare, at psykisk syge har adgang til skydevåben i USA,« siger han. 

Samlet set vurderer Niels Bjerre-Poulsen, at tirsdagens ændringer er et lille skridt, hvad angår våbenlovgivningen, men højst sandsynligt vil være med til atter at puste liv i våbendebatten i USA.

»Det er nogle ret små ting hver for sig, men dog et demonstrativt forsøg på at vise, at når Kongressen absolut intet gør, så prøver præsidenten i det mindste at gøre det, han kan gøre uden lovgivning. Der ligger et klart signal i det,« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Det amerikanske våbensalg er rygende varmt

Hidtil har Kongressen sat en stopper for Barack Obamas forsøg på at få strammet våbenlovgivningen.

»I virkeligheden berører de her ændringer jo egentlig ikke selve våbnene,« siger Niels Bjerre-Poulsen og fortsætter:

»Man har jo tidligere prøvet at få forbud mod bl.a. halvautomatiske våben og store magasiner, hvilket vil kræve lovgivning at få ændret«.

Som en tommelfingerregel nævner Niels Bjerre-Poulsen, at »alt, hvad der koster penge, skal igennem lovgivningen«.

Obamas våbenforslag får ublid medfart

I første omgang går Barack Obamas ændringer af våbenloven igennem. Niels Bjerre-Poulsen forudser dog, at præsidentens modstandere vil høre fra sig i den nærmeste fremtid:

»Du vil sikkert høre de republikanske politikere og særligt de republikanske præsidentkandidater sige, at når de bliver valgt, vil de fjerne de dekreter igen,« siger han.

Derudover kan ændringerne få medlemmer af kongressen til at protestere. 

»Det der kan ske er, at de bliver udfordret ved domstolene, hvis der er medlemmer af kongressen, der siger, "det har præsidenten ikke beføjelser til",« siger Niels Bjerre-Poulsen.

Den amerikanske justistsminister, Loretta Lynch, gjorde det tirsdag klart, at ændringerne er lufttætte og dermed ikke kræver lovgivning. 

Fakta: De mest dødelige skudepisoder i USA

På det tv-transmitteret pressemøde i Det Hvide Hus tirsdag var den tydeligt berørte Barack Obama omgivet af pårørende til dræbte i skyderier.

»Der er ingen tvivl om, at han (Barack Obama, red.) virkelig føler dybt for det her spørgsmål og er utroligt frustreret over det,« vurderer Niels Bjerre-Poulsen.

Præsidenten gjorde det klart, at han mener, at USA er løbet tør for undskyldninger for ikke at skride ind over for de mange masseskyderier, og at man er nødt til at skride til handling nu.

Følg
Jyllands-Posten
SE OGSÅ
USA
Velkommen til debatten
  • Jyllands-Posten ønsker en konstruktiv og god debattone blandt vores læsere uanset uenigheder. Overtrædelse af vores debatregler kan føre til udelukkelse.
  • Anmeldelser af grove kommentarer kan ske til blog@jp.dk eller ved at ”markere som spam”.
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Tænk dig godt om, før du køber en brugt dieselbil
Udbuddet af nyere brugte dieselbiler er pænt. Du skal helst gå efter en model med de nye Euro 6-motorer og dagligt køre motoren driftsvarm, for at det er en god idé, siger eksperter. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her