USA

14-årig gik fra terrormistænkt til folkehelt på to dage

Ahmed Mohamed blev mandag ført ud fra sin skole i håndjern. Nu er han inviteret i Det Hvide Hus.

14-årige Ahmed Mohamed har på under en uge fået mulighed for at opleve mere, end de fleste gør hele livet. Foto: LM Otero/AP
USA

Los Angeles

Mandag morgen i forstadsbyen Irving i Texas var 14-årige Ahmed Mohamed på vej i skole. Her skulle han blandt andet fremvise et projekt, han havde arbejdet på i forbindelse med et videnskabsfag på den lokale skole.

Ahmed Mohamed var med andre ord en ganske normal elev på en tilsyneladende ganske normal i skole i USA. Historien om Ahmed Mohameds uge er dog historien om, hvordan tilværelsen af og til kan tage nogle kolbøtter i et tempo, der ville gøre selv den mest rutinerede cirkusartist rundtosset.

For den 14-årige dreng fra forstaden til Dallas er på under en uge gået fra at være normal skoleelev, over terrormistænkt til at blive nationalt folkeeje. Alt sammen på to dage.

Mandag morgen gik Ahmed Mohamed ind på sin skole, MacArthur High School, med sit projekt i sin taske. Det var et digitalt ur, som han selv havde bygget. Den 14-årige dreng, der er søn af sudanesiske indvandrere, fik dog en noget anden reaktion end den, han havde håbet på fra sin lærer.

14-årige Ahmed Mohamed blev lagt i håndjern og ført til afhøring på politistationen mandag. Foto: Eyman Mohamed/AP
Men det var ikke bare en dårlig karakter, som Ahmed Mohamed skulle bekymre sig om. Læreren alarmerede nemlig skolens sikkerhedsvagter, da hun mistænkte den muslimske teenager for at have medbragt en selvkonstrueret bombe til timen.

"Jeg havde bygget uret for at imponere min lærer, men da jeg viste hende det, tog hun det som en trussel mod hende. Så det var virkelig sørgeligt at se, at hun opfattede det helt forkert," lød det natten til torsdag dansk tid fra Ahmed Mohamed på et pressemøde, der blev afholdt foran familiens hus.

For da Ahmed Mohamed i den samme T-shirt med logoet fra det amerikanske rumagentur Nasa, som han havde på ved pressemødet, mandag blev lagt i håndjern og ført væk, havde han næppe fantasi til at forestille sig, at han onsdag skulle stå som en af de mest omtalte personer i USA.

Ikke nok med det, så havde nok slet ikke forestillet sig, at han to dage efter at være blevet taget med på den lokale politistation til afhøring skulle blive inviteret til Det Hvide Hus og nærmest have fået et jobtilbud fra det sted, han er så betaget af, Nasa.

Her et det ur, som førte til anholdelsen af Ahmed Mohamed. Politiet har efterfølgende valgt ikke at rejse sigtelse med den 14-årige. Foto: Irving Police/AP

Men det er, over en million tweets senere, hvad der er virkeligheden. Historien om Ahmed Mohamed er nemlig også historien om, hvor meget sociale medier kan gøre for at promovere bestemte sager.

Billedet af den 14-årige teenager i håndjern spredte sig nemlig hurtigt på det sociale medie Twitter, og sympatierklæringerne strømmede ind fra nær og fjern.

På dette tidspunkt var Ahmed Mohamed blevet suspenderet fra sin skole i tre dage for at have forårsaget uro på MacArthur High School.

"Det her er ikke USA. Det ligner os ikke. Vi elsker at være i Irving. Vi elsker det, og vi elsker folk her," sagde Ahmed Mohameds far, Mohamed Elhassan Mohamed, der har boet i huset i 30 år.

Samtidig forklarede han også, at han mere så USA komme til udtryk i den massive opbakning, som familien har mødt på de sociale medier.

Også fra selveste den amerikanske præsident. Barack Obama brugte således onsdag sin private konto på Twitter til at invitere Ahmed Mohamed forbi.

"Fedt ur, Ahmed. Har du lyst til at vise det frem i Det Hvide Hus? Vi burde inspirere flere børn som dig til at gå op i videnskab. Det er det, der gør Amerika fantastisk," skrev præsidenten.

Hvor præsidenten lagde fokus på Mohameds videnskabelige bedrifter, så var hans pressetalsmand Josh Earnest anderledes kontant, da han skulle beskrive begivenhederne i Irving på sit pressemøde onsdag.

"Det er ikke for sent for os alle sammen til at bruge dette eksempel som en anledning til at kigge vores egne forudindtagede holdninger efter i sømmene," sagde Earnest og fortalte, at lærerne på Ahmed Mohameds skole havde forsømt deres pligter som undervisere.

Josh Earnests udtalelser rammer derfor meget godt hovedet på sømmet af den kritik, som er væltet ned over ikke blot skolen, men også skoledistriktet.

Både Ahmed Mohamed og hans far Mohamed Elhassan Mohamed var til stede ved pressemødet onsdag, der blev holdt foran familiens hus i Irving. Foto: Brandon Wade/AP

Her har man således forsøgt at forsvare den skræmte lærer og hendes reaktion, siden historien om Ahmed Mohamed blev kendt af alle med en konto på et af de sociale medier.

De er også blevet bakket op af Irvings borgmester, Beth Van Duyne.

"Så vidt jeg ved, så fulgte de bare protokollen ved at undersøge, om dette var et forsøg på at tage en falsk bombe med ind på skolens område," skrev borgmesteren onsdag på Facebook.

"Jeg håber ikke, at denne episode kommer til at forhindre vores politi og skoleansatte i at opretholde sikkerheden og trygheden på vores skoler," fortsatte borgmesteren.

Van Duyne har allerede et noget anstrengt forhold til Irvings muslimske befolkning. Hun tiltrak sig overskrifter i de nationale medier i USA, da hun tidligere på året lancerede en krig mod sharia-lovgivning i Irving.

Noget som kritikere beskyldte hende for at have opfundet for at skabe en mistro mod byens muslimer, mens hendes støtter roste hende for at tage kampen op imod islam.

Det er dog ikke alle, der deler borgmesterens bekymring for, om episoden vil føre til mindre sikre skoler. I stedet har de fleste været bekymret for, hvad episoden kan få af konsekvenser for andre børn med Ahmed Mohameds interesse.

"At have evnerne og ambitionerne til at bygge noget fedt, burde føre til bifald og ikke anholdelse. Fremtiden tilhører mennesker som Ahmed," skrev Facebook-stifteren Mark Zuckerberg på sin egen side på det sociale medie.

Han inviterede også Ahmed Mohamed forbi, skulle han nu være i nærheden af Facebooks hovedkvarter i San Francisco.

Den invitation står dog formentlig ikke mål med den invitation, som Bobak Ferdowsi, der er ingeniør hos Nasa, udsendte på Twitter onsdag.

"Hey Ahmed, giv mig et kald om et par år. Vi har altid brug for kloge, nysgerrige og kreative mennesker," skrev Ferdowski.

I den nære fremtid skal Ahmed Mohamed dog sørge for at komme tilbage i skole. Om det bliver på MacArthur High School er dog højst usikkert.

"Jeg overvejer at skifte til en hvilken som helst anden skole," sagde Ahmed Mohamed på pressemødet foran sit og familiens hus.

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Gaming-bærbare: Når kun det vildeste er vildt nok
Hvor vildt bliver det, hvis du beder om den bedste gamingbærbare, du kan få? Ganske voldsomt, afslører denne test, hvor vi fokuserer på populære, kompromisløse monster-maskiner. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her