Højst fem amerikansk-trænede syrere kæmper i hjemlandet trods milliardinvestering
Den amerikanske kommando i Mellemøsten er kommet under beskydning for at skønmale den amerikanske indsats i området.
Los Angeles
Situationen i og omkring det borgerkrighærgede Syrien fylder mere og mere på den politiske dagsorden i USA.
Såvel flygtningekrisen, som borgerkrigen har været med til at skabe, mulige russiske aktiviteter i landet samt den amerikanske indsats eller mangel på samme for at få løst konflikten i Syrien, bliver diskuteret blandt de amerikanske politikere i disse dage.
Onsdag var ingen undtagelse. Her var den amerikanske general Lloyd Austin til åben høring i Kongressen i Washington. Austin er kommandør for de amerikanske styrker i Mellemøsten og kunne derfor kaste noget lys over den amerikanske indsats.
Blandt andet gav Lloyd Austin en statusrapport på, hvordan det går med at få trænet syriske krigere til at tage kampen op mod Islamisk Stat (IS) i hjemlandet.
Og det var ikke ligefrem opløftende beskeder, som Lloyd Austin kunne give til det udvalg under det amerikanske senat, der tager sig af militæret, og som er ledet af den tidligere republikanske præsidentkandidat John McCain.
Det er således blot lykkedes for amerikanerne at få en lille håndfuld syrere til at kæmpe imod IS i hjemlandet.
"Vi taler fire eller fem stykker," lød det fra Lloyd Austin.
Det er et godt stykke fra de omkring 5.000, som amerikanerne i første omgang håbede på at kunne træne til kamp i Syrien.
Ambitionen blev lanceret sidste år, da præsident Barack Obama fik afsat over tre milliarder kroner til projektet. Allerede i juli kunne den amerikanske offentlighed dog få en fornemmelse af, at virkeligheden i Syrien langt fra var, som ambitionerne havde lydt året forinden.
Her var den amerikanske forsvarsminister Ash Carter til en lignende høring, hvor Obama-regeringen blev udsat for heftig kritik, efter ministeren sagde, at det blot var lykkedes for USA at sikkerhedsgodkende 60 potentielle krigere.
Langt størstedelen af dem er siden, ifølge den amerikanske netavis politico.com, enten blevet dræbt, bortført af terrorister i Syrien eller er stukket af igen.
Onsdagens høring af Lloyd Austin, hvor også chefen for politikudvikling i det amerikanske forsvarsministerium, Christine Wormuth, var til stede, malede derfor langt fra et skønmaleri af situationen omkring den amerikanske indsats.
Det er den militære top ellers kommet under beskydning for at gøre, når den skal omtale effekterne af amerikanernes indsats over for IS.
Således kunne den amerikanske netavis The Daily Beast i sidste uge afsløre, at flere end 50 militæranalytikere i juli klagede over, at deres rapporter om IS og al-Nusra-fronten blev ændret, så det lod til, at den amerikanske indsats var med til at svække terrororganisationerne, når det modsatte var tilfældet.
Det har betydet, at der er blevet åbnet en formel undersøgelse af den kommando, som Lloyd Austin er ansvarlig for. Han forsikrede udvalget, at der ville blive taget de "fornødne skridt", hvis undersøgelsen skulle vise, at anklagerne holder stik.
"Man kan i medierne læse, at CIA's (amerikansk efterretningstjeneste red.) vurdering af antallet af IS-krigere er forblevet konstant på trods af amerikanske luftangreb, hvilket enten betyder, at de (Obama-regeringen red.) tog fejl fra starten, eller at IS kan erstatte tab med det samme. Ingen af delene af gode," sagde John McCain.
Den tidligere præsidentkandidat og nuværende senator fra Arizona har været en af de hårdeste kritikere af den amerikanske indsats i forhold til borgerkrigen i Syrien.
McCain mener, at amerikanerne skulle have spillet en langt mere aktiv rolle tidligt for at have forhindret den nuværende situation, hvor IS står stærkt i landet, og halvdelen af befolkningen er på flugt.
Det sidste har Barack Obama forsøgt at gøre noget ved. Præsidenten skar i sidste uge igennem og sagde, at amerikanerne i 2016 ville tage imod mindst 10.000 syriske flygtninge. Siden borgerkrigen brød ud i 2011 har USA taget imod godt 1.500.
Men en direkte amerikansk indgriben i den syriske borgerkrig synes langt væk. I hvert fald har den amerikanske udenrigsminister ivrigt opfordret Rusland til ikke at blande sig, sådan som noget kunne tyde på, at landet er i gang med.
Såvel Lloyd Austin som Christine Wormuth svarede i hvert fald bekræftende på, at russerne havde optrappet deres militære aktiviteter i Syrien.
"Vi ved dog ikke, hvad deres intentioner er," lød det fra Lloyd Austin.
Det har den amerikanske udenrigsminister, John Kerry, også forgæves forsøgt at få opklaret på i alt tre telefonsamtaler med sin russiske kollega, Sergej Lavrov. Den seneste tirsdag aften.