*

USA

25-årig mand endte i koma efter køretur med politiet

Spørgsmålene om anholdelsen af Freddie Gray i Baltimore bliver flere og flere. Søndag døde han af sine kvæstelser.

Tirsdag aften marcherede utilfredse borgere i Baltimores gader. De vil have svar på, hvad der skete, da en 25-årig mand døde efter at have været i politiets varetægt. Foto: Patrick Semansky/AP
USA

Los Angeles

Tirsdag aften lokal tid var den amerikanske by Baltimore vidne til de foreløbigt største demonstrationer, siden den 25-årige Freddie Gray døde på et hospital i byen søndag.

Freddie Gray døde af de kvæstelser, som han havde fået efter at have været i det lokale politis varetægt. Men hvad der helt præcist skete 12. april, efter Gray blev anholdt af flere betjente i et af de socialt belastede kvarterer i Baltimore, er stadig et mysterium.

Sikkert er det dog, at Freddie Gray blev anholdt, da han forsøgte at stikke af fra politiet, blev slæbt ind i en af politiets varevogne, kørt væk 11 minutter senere og efter en halv times kørsel overflyttet til en ambulance, der kørte ham på hospitalet, hvor han lå i koma indtil sin død.

Video: Hvid betjent løj om nedskydning af sort mand

Ifølge retsdokumenter, der er blevet citeret i de amerikanske medier, blandt andre tv-stationen CNN, hævder de involverede betjente, at Freddie Gray blev anholdt for at besidde en springkniv. Men samtidig har betjentene også fortalt, at Gray tilsyneladende flygtede uprovokeret, da han opdagede politiet.

Forklaringen om springkniven er blevet afvist af Gray-familiens advokat, William Murphy, som over for CNN har kaldt den del af sagen for en "biting", og at Gray i øvrigt kun havde en ganske normal og lovlig lommekniv på sig.

Video: Betjent tog fejl af sine pistoler og dræbte en anholdt

Selve årsagen til den voldsomme anholdelse, som blev optaget af vidner og offentliggjort af den lokale avis Baltimore Sun, er det ikke kun Murphy, der undrer sig over. Det gør også Baltimores borgmester. I et interview med CNN tirsdag forklarede hun, at det ikke var nok til at fremprovokere en anholdelse, at man løb, når man så politiet.

"Vi vil komme til bunds i denne sag, og vi vil gå de veje, som fakta vil vise os. Hvis vi finder, at der er sket lovovertrædelser, vil de involverede blive stillet til ansvar," lød det fra Stephanie Rawlings-Blake.

Hvis han begik én fejl, så var det, at han ikke løb hurtigt nok
William Murphy Advokat
Ifølge William Murphy var det at løbe fra politiet da heller ikke en fejl i sig selv.

"Hvis han begik én fejl, så var det, at han ikke løb hurtigt nok," sagde han tidligere onsdag til CNN.

Baltimores borgmester Stephanie Rawlings-Blake holdt mandag en pressekonference sammen med det lokale politi for at få dæmpet gemytterne i byen. Tirsdag var hun dog anderledes skarp i retorikken over for politiets ageren i sagen om Freddie Gray. Foto: Kevin Richardson/AP
Sagen er endnu en i rækken af sager, hvor sorte mænd er døde efter at have haft en konfrontation med amerikansk politi. Det er da også de sammen paroler, som lød sidste år under sagerne om Michael Brown og Eric Garner, der lyder i Baltimores gader i disse dage.

Årsagen til, at sagen stadig kan være så underbelyst her 10 dage efter, at Freddie Gray blev anholdt, skyldes en ganske særlig ordning i Baltimore.

Protester mod politivold og racisme endte i anholdelser

Byens betjente ydes nemlig en ganske særlig beskyttelse gennem en række nedfæstede rettigheder. Disse har blandt andet gjort, at de seks involverede betjente er blevet suspenderet med løn.

Samme rettigheder gør, at de ikke må blive kontaktet af sagens efterforskere i 10 dage, efter en anholdt er død i politiets varetægt.

De 10 dage udløb imidlertid onsdag og på et pressemøde fortalte politiets fagforening, at fem af de seks suspenderede betjente allerede på dagen for anholdelsen havde afgivet forklaring. 

Men hvordan det kunne gå til, at den, ifølge familien, ellers friske og raske Freddie Gray kunne ende på hospitalet med det, som er beskrevet som fatale skader på rygraden, er stadig et godt spørgsmål. Det kunne politiet på onsdagens pressemøde ikke sige andet end, at "der skete et eller andet i den varevogn", som det lød fra fagforeningens formand, Gene Ryan.

Ifølge en pressemeddelelse fra William Murphy var Freddie Grays rygrad 80 procent adskilt fra nakken, da han blev indlagt på traumecentret.

Obduktionen af Freddie Gray har dog ikke givet svar på, hvad der helt præcist er sket med ham under den mindre end time lange køretur. De svar håber familien at få ved at foretage en privat obduktion, så snart liget bliver udleveret.

Demonstranterne i Baltimore bruger samme slagord, som lød i de fleste amerikanske storbyer i slutningen af 2014, da man demonstrerede efter sagerne om Michael Brown og Eric Garner. Foto: Patrick Semansky/AP
De manglende svar har ikke kun efterladt Gray-familien, demonstranterne i Baltimores gader og byens borgmester frustrerede. I Washington sidder Elijah Cummings i Repræsentanternes Hus for Demokraterne. Han er født og opvokset i Baltimore.

Cummings kaldte tidligere onsdag på CNN politiets forklaring om, at Freddie Gray blev anholdt "uden magt" for "en hån mod folks intelligens". Han opfordrede politiet til at følge de samme retningslinjer, som de selv har udstukket til andre.

"Jeg har bedt politiet om at gøre det præcis samme, som de har bedt mig, når de har en sag, hvor ingen vil stå frem som vidner. Her har man altså ikke retten til at tie, her må man give sig til kende, for der er nogen, som ved, hvad der er sket," sagde han.

Det er endnu uvist, hvornår der kan foretages en afhøring af de seks involverede betjente, ligesom det heller ikke endnu er klart, hvornår politiet vil overdrage liget af Freddie Gray til familien.

Tirsdag meddelte det amerikanske justitsministerium, at det ville efterforske sagen for at fastslå, om Freddie Grays borgerrettigheder blev krænket under anholdelsen.

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her