Mystisk dødsfald vækker ubehagelige minder i amerikansk sydstat

FBI er blevet tilkaldt for at hjælpe med efterforskningen af en teenagers død i North Carolina.

Artiklens øverste billede
Familien Lacy mistede i august den 17-årige gymnaiseelev, Lennon, som døde. Han blev fundet hængt, men familien nægter at acceptere de lokale myndigheders påstand om, at Lennon Lacy begik selvmord.

Los Angeles

28. august forlod 17-årige Lennon Lacy sit hjem i den lille by Bladenboro i den amerikanske sydstat North Carolina for at gå en aftentur. Det gjorde han tit. Han var en del af sit gymnasium, West Bladen High Schools, footballhold, men han havde astma. Derfor havde hans læge anbefalet ham at motionere om aftenen, hvor temperaturerne og luftfugtigheden er lavere om sommeren.

Men Lacy kom aldrig hjem fra sin tur den sommeraften. Han blev fundet tidligt om morgenen 29. august i en såkaldt trailerpark. Hængt fra en ramme, der før havde fungeret som et gyngestativ.

I første omgang var konklusionen, at Lennon Lacy havde begået selvmord. Det var i hvert fald den konklusion, som det lokale politi nåede frem til. Men Lacys familie kunne ikke få den forklaring til at passe. Siden er flere forhold kommet frem, der kunne pege i retning af, at Lennon Lacys død måske ikke var selvforskyldt. Nu er det amerikanske forbundspoliti, FBI, blevet sat på sagen.

"Det er alt, hvad jeg har bedt om. Bevis over for mig, hvad der skete med mit barn," sagde Lacys mor, Claudia Lacy, i et interview med CNN, mandag. 

Hun har mistet tiltroen til det lokale politi og staten North Carolinas efterforskning af sagen, der vækker nogle særdeles ubehagelige minder fra et mørkt kapitel i statens historie.

I perioden 1882 til 1968 blev 86 sorte mennesker således udsat for lynching i North Carolina, hvor de blev hængt alene af den grund, at de var sorte. Frygten for, at Lennon Lacy-sagen er endnu en tilføjelse til denne ubehagelige statistik, er taget til, siden den 17-årige blev fundet den fredag morgen i august.

For 29. august var ikke en hvilken som helst dag for Lennon Lacy. Det var dagen, hvor hans football-hold, West Bladen High School Knights, skulle spille sæsonens første kamp. Det var noget, som Lennon Lacy havde set meget frem til, og han havde ifølge flere medier trænet hårdt frem mod sæsonpremieren, der skulle stå mod West Columbus Vikings.

Han havde fulgt sin normale rutine aftenen inden. Vasket sit football-udstyr, hængt det op til tørre og altså gået sin tur. Ifølge familien var der ingen tegn på, at han havde været særligt ked af det eller andre omstændigheder, der kunne tyde på, at han om aftenen ville begå selvmord.

Bladenboro er en by, hvor racespørgsmålet stadig er en del af hverdagen. Ifølge den engelske avis The Guardian består byens omkring 1.700 indbyggere af 80 pct. hvide og 18 pct. sorte. Her kan Sydstaternes flag med et blåt kryds på en rød baggrund ses hængende fra mange huse i byen.

Flaget blev til under Den Amerikanske Borgerkrig og har siden været kontroversielt i USA for den symbolik, som kan læses ud af flaget. En del af årsagen til, at Den Amerikanske Borgerkrig brød ud, var spørgsmålet om slaveri, som den republikanske præsident Abraham Lincoln havde ophævet, hvilket Sydstaterne var så oprørte over, at de brød ud og dannede deres egen nation af forenede stater.

I tiden op til sin død havde Lennon Lacy indledt et for mange kontroversielt forhold. Han var begyndt at se den 31-årige kvinde Michelle Brimhall. Kontroversielt grundet aldersforskellen på de to, men også fordi Brimhall er hvid. Sådan fortæller Lennon Lacys mor det til CNN.

Hun frygter derfor, at det kan være en del af motivet til det, som hun er bange for kan være et mord på sin søn. Flere andre omstændigheder synes også at så tvivl om den oprindelige konklusion på årsagen til Lennon Lacys død.

Blandt andet den 17-åriges sko. Han havde netop købt nogle helt nye kondisko af mærket Air Jordan, der bestemt ikke hører til markedets billigste i USA.

Men da han blev fundet, havde han et andet par på. I stedet for de spritnye Air Jordan-sko, havde han et par udtrådte, hvide kondisko på uden snørebånd. Skoene var en størrelse 44. Lacy brugte normalt 46,5. De hvide sko var heller ikke nogen, som familien kunne genkende, og Air Jordan-skoene har været væk siden Lennon Lacys død.

Umiddelbart efter, Lennon Lacy var blevet begravet, blev hans grav skændet.

"Der er for mange ubesvarede spørgsmål, og der kunne meget vel være tale om en lynching eller en iscenesat lynching. Vi ved det ikke. Derfor bliver der nødt til at være en seriøs og grundig efterforskning af disse omstændigheder," siger William Barber, der er bestyrelsesmedlem NAACP, der kæmper for sortes borgerrettigheder i USA, til CNN.

NAACP tilkaldte allerede tidligere i sagens forløb hjælp fra Florida. Herfra blev retsmedicineren Christena Roberts tilkaldt for at analysere den obduktionsrapport, som North Carolinas myndigheder havde fået foretaget.

Hun fandt også en række mistænkelige omstændigheder ved dødsfaldet. Blandt andet Lennon Lacys højde sammenlignet med den ramme, som han hang fra. Lacy var 175 cm høj, mens rammen var 229 cm høj. Som nævnt var der kun rammen tilbage af det, der engang havde været et gyngestativ. Der var altså ikke noget, som Lacy kunne bruge til at kravle op til rammens øverste punkt for at hænge sig selv, ifølge NAACP. 

Da politiet ankom til gerningsstedet, havde anmelderen allerede taget Lennon Lacy ned, hvilket gjorde, at den oprindelige retsmediciner i sagen ikke havde billeder, der kunne vise dette scenarie. 

Ydermere var Lennon Lacy hængt fra rammen i flere bælter. Men ifølge Claudia Lacy tilhørte ingen af bælterne hendes søn.

"Jeg kender alle stykker og alle syninger i det tøj, som det barn havde. Jeg købte det, så jeg ved det, og det var ikke hans bælter," sagde Lacy i interviewet med CNN.

Alt i alt gør omstændighederne, at Lennon Lacys familie har meget svært ved at se, hvordan dødsfaldet så hurtigt kunne blive fastslået som et selvmord.

"Han skulle være gået 400 meter fra sit hus i et par sko, der var to størrelser for små efter at have taget sine nye sko af, og det her var altså en 17-årig dreng med et par helt nye Air Jordan. Dem skulle han så bare have skaffet sig af med og taget et par sko på, der ikke var hans egne, og som ikke havde nogen snørebånd, og derefter gået videre ned ad grusvejen til et gyngestativ i midten af en trailerpark og hængt sig. Hvordan skulle jeg dog kunne tro på det?" spurgte Lennon Lacys storebror, Pierre Lacy, under interviewet med CNN.

Og at familiens tiltro til de lokale myndigheder kan ligge på et meget lille sted, bekræftede den offentlige anklager i amtet Bladen, som Bladenboro ligger i, til nyhedsstationen NBC fredag. Det var således Jon David, der kunne bekræfte, at han havde bedt FBI om at gå ind i sagen.

Familien har gennem sine advokater fortalt David, at den havde ny, vigtig information i sagen, men at den ikke ville dele den med ham.

"Familiens advokater vil på vegne af familien gerne bidrage med yderligere information til sagen, men kun til de føderale myndigheder," sagde han.

Jon David beskrev de lokale myndigheders efterforskning som gennemført professionel, men sagde samtidig, at de stadig ville holde et vågent øje med sagens udvikling.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.