USA

Det ryger stadig i Ferguson

En video af Michael Browns stedfar skaber opmærksomhed dagen efter optøjer i Ferguson.

Los Angeles

Urolighederne i Ferguson natten til tirsdag var de værste den lille forstadsby har oplevet, siden en politibetjent skød den 18-årige Michael Brown 9. august. Demonstranter har siden protesteret i byens gader for at få tiltalt politibetjenten Darren Wilson for mord.

Video: Brown-advokat angriber anklager

En storjury besluttede mandag imidlertid, at Wilson handlede inden for rammerne af sit hverv, da han med 12 skud dræbte Michael Brown.

Det førte til de føromtalte uroligheder i byen, der er en forstad til storbyen St. Louis. Flere biler og bygninger blev sat i brand. Sten og andre genstande blev kastet mod kampklædt politi, der besvarede med røgbomber og tåregas. Over 80 blev anholdt, og omkring 150 pistolskud blev affyret, ifølge politiet.

Flere butikker fik smadret vinduer under nattens optøjer. Foto: Jeff Roberson/AP
Dagen derpå bærer byen naturligvis stadig præg af nattens begivenheder. Flere bygninger er brændt ned til grunden og ligger i ruiner. Røgen stiger stadig fra enkelte af de bygninger, der blev sat ild til.

Amerikanske medier rapporterede natten til tirsdag, hvordan enkelte demonstranter plyndrede butikker, mens flere forsøgte at stoppe røverne.

I dag er efterrationaliseringerne over mandagens begivenheder begyndt. Blandt et af de helt store samtaleemner er planlægningen af den pressekonference, som den offentlige anklager Robert McCulloch valgte at afholde klokken otte om aftenen lokal tid.

Allerede inden konferencen blev der sat spørgsmålstegn ved det kloge i den beslutning. Guvernøren over staten Missouri, hvor Ferguson ligger, demokraten Jay Nixon, sagde på et pressemøde et par timer inden, McCulloch gik på, at beslutningen helt og holdent var Robert McCullochs.

Obama er dybt skuffet over Ferguson-uroligheder

McCulloch har endnu ikke forholdt sig til spørgsmålet om, hvorfor det var bedst, at offentliggørelsen af storjuryens beslutning først kom om aftenen. Ifølge Jeffrey Toobin, der er uddannet advokat og retskommentator for CNN, var beslutningen en medvirkende årsag til, at uroen i Ferguson blev så voldsom natten til tirsdag.

"Jeg mener, at det var en helt bizar beslutning," sagde Toobin tidligere tirsdag til CNN. Han mener, at politiets opgave under en demonstration bliver unødvendigt besværliggjort af, at solen er gået ned, og mørket er brudt frem.

En politibetjent går forbi resterne af en kosmetik-forretning, der blev brændt ned til grunden under nattens optøjer. Foto: Jeff Roberson/AP
Opmærksomheden er dog tirsdag også begyndt at samle sig om en video optaget umiddelbart efter, at storjuryens beslutning om ikke at rejse tiltale var blevet offentliggjort.

I videoen, der blandt andet kan ses på New Yorks Times' hjemmeside, kan man se Michael Browns mor tale til demonstranterne. Stærkt bevæget siger hun til demonstranterne, at hun har boet i Ferguson i hele sit og aldrig gjort nogen noget, inden hun bryder sammen i gråd.

Hun trøstes af de omkringværende familiemedlemmer, men pludselig kommer Michael Browns stedfar op til hende knuser hende, inden han vender sig om og råber "brænd stedet ned" flere gange.

I lyset af nattens begivenheder har det fået flere amerikanske medier til at rette et kritisk lys mod ham. Michael Browns familie, advokater og støtter stod tirsdag aften dansk tid for første gang frem siden, storjuryens beslutning blev offentliggjort. Det skete på et pressemøde. Til stede var blandt andre Michael Browns far, men han talte ikke. Det gjorde han ikke, fordi han var bange for i affekt at komme til at sige noget, som han senere ville fortryde, sagde familiens advokat Benjamin Crump.

Advokaten blev under pressemødet spurgt ind til videoen af Michael Browns stedfar fra umiddelbart inden, at uroen brød ud i Ferguson. Hans karakteristik af udtalelsen var klar.

"Totalt upassende," kaldte han den. Han mindede dog om det pres, som familien var under på tidspunktet, hvor videoen blev optaget.

"Hvordan ville du reagere, hvis dit barns morder lige var gået fri?" spurgte han retorisk den journalist, der havde stillet spørgsmålet, og fortsatte.

"Lad være med at gøre ham til den skyldige i denne sag," sagde Benjamin Crump.

Flere biler blev sat i brand under nattens protester. Foto: Jeff Roberson/AP
Crump brugte endnu engang anledningen til at fortælle, at Brown-familien opfordrede til, at protesterne over storjuryens beslutningen blev afholdt fredeligt. Samtidig gjorde han det klart, at familien på ingen måde støttede de demonstranter, der brændte bygninger af i Ferguson natten til tirsdag.

"Vi fordømmer den vold, vi så i går, men vi fordømmer også den vold, der førte til Michael Browns død 9. august," sagde Benjamin Crump.

Den kendte præst og borgerrettighedsforkæmper Al Sharpton var også til stede på pressemødet. Han havde et klart budskab til dem, der stod bag de værste scener under nattens protester.

"Den, der brænder bygninger ned, er ikke på Michael Browns side, men på sin egen side," sagde han.

Sharpton mente, at ødelæggelserne var med til at sværte Michael Browns eftermæle til.

"Han skal ikke huskes for nedbrændte bygninger, men for at vi fik gennemført en ny lovgivning," sagde Al Sharpton og henviste til, at han blandt andet kæmper for, at det skal være obligatorisk for alle amerikanske betjente at bære et videokamera, når de er på arbejde.

Missouris guvernør talte tirsdag aften dansk tid også på et pressemøde. Her fortalte han, at han havde bedt om yderligere forstærkning fra den amerikanske Nationalgarde, der har været indkaldt til at hjælpe de lokale myndigheder med at kontrollere demonstrationerne.

Der har igennem det første af tirsdagen været roligt i Ferguson, hvor brandfolk stadig var i gang med at slukke brænde i byen tirsdag formiddag lokal tid. Lokale forretningsindehavere har desuden også inspiceret skaderne fra nattens optøjer.     

Følg
Jyllands-Posten
Annonce
Annonce
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
Analyse
Annonce
Biler
Nummer 3: Alfas første SUV har sporten i højsædet
Det er lykkedes Alfa Romeo at overføre de sportslige køreegenskaber fra den berømmede Giulia til mærkets første SUV, den nye Stelvio, men bilen er langtfra perfekt. 
Se flere
Bolig
Disse renoveringer kan betale sig i det tidlige forår
Nogle boligprojekter som indendørs pudse- og malearbejde kan være billigere at få lavet i den kommende tid, hvor vejret stadig er ustadigt og koldt. 
Se flere
Ny computer: Sådan sletter du de unødvendige programmer
De fleste nye computere er fyldt med præinstallerede programmer, som bare bør slettes. To it-eksperter guider her til, hvordan du gør. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her