USA

Brown-advokat angriber anklager

Michael Browns støtter talte for første gang på et pressemøde, siden storjurys beslutning blev offentliggjort.

Los Angeles

På et pressemøde tirsdag aften dansk tid stod Michael Borwns familie, advokater og støtter frem for første gang, siden en storjury mandag besluttede ikke at rejse tiltale mod politibetjenten Darren Wilson.

Wilson stod anklaget for at have dræbt den 18-årige Michael Brown under en anholdelse 9. august i forstadsbyen Ferguson i staten Missouri.

På pressemødet langede familiens advokat, Benjamin Crump, hårdt ud efter sagens anklager Robert McCulloch, der har ledt storjuryens arbejde.

"Det har været en fuldstændig uretfærdig proces fra starten. Processen i sig selv burde tiltales. For at være helt ærlig, så har vi haft med en anklager at gøre, der har meget tætte bånd til politiet. Derfor kunne vi fra starten af processen forudse, at storjuryen ville komme frem til denne konklusion," sagde han.

Gennem hele processen har familien bedt om, at der blev udpeget en særlig anklager i sagen, da man hele tiden har ment, at Robert McCulloch var inhabil i sagen.

McCullochs far var politibetjent i St. Louis-området. I 1964 blev hans far skudt og dræbt i tjeneste af en sort forbryder. Desuden har anklagerens mor, bror, onkel og fætter alle arbejdet for politiet i området.

Ifølge flere amerikanske medier var det også Robert McCullochs egen ambition at blive politibetjent. Han fik dog som 17-årig amputeret sit ene ben, da han havde udviklet knoglekræft, hvilket slukkede drømmen.

"Jeg kunne ikke blive politibetjent, og så var anklager den næstbedste ting," har han tidligere sagt ifølge nyhedsstationen NBC.

Det var dog ikke det eneste kritikpunkt, som familiens advokat fremførte. Hele den måde, som Robert McCulloch har valgt at forfølge sagen på, mente Benjamin Crump også var dybt kritisabel.

"Vi har protesteret over den måde, han har gjort det på hele tiden. Det har ikke været en normal proces," sagde Crump.

Robert McCulloch valgte blandt andet at fremlægge langt mere bevismateriale, end hvad der er normalt, for storjuryen. En storjury skal ikke tage stilling til skyldsspørgsmålet, men til om der overhovedet er en grund til at rejse en tiltale. Desuden ville McCulloch ikke komme med sin anbefaling til, hvordan storjuryen skulle stille sig i forhold til sagen, hvilket også er normal procedure i en sag af denne karakter.

"Beslutninger af sådan en karakter kan ikke blive truffet på baggrund af andet end beviser," sagde Robert McCulloch, da han mandag aften lokal tid fremlagde storjuryens beslutning.

Under tirsdagens pressemøde mente Benjamin Crump dog, at Robert McCullochs optræden mandag aften mere mindede om en forsvarsadvokat end en anklager. Her fremlagde McCulloch mange af de beviser, der havde været en medvirkende årsag til, at Darren Wilson endte med ikke at blive tiltalt.

"En jurastuderende på sit første år ville kunne have gjort et bedre arbejde, end han har gjort," sagde Benjamin Crump.

Til stede ved pressemødet var også den kendte borgerrettighedsforkæmper, Al Sharpton. Han kaldte også processen for uretfærdig.

"Jeg har været involveret i sager om borgerrettigheder hele mit liv. Nogle af dem er gået vores vej, andre er ikke. Jeg har dog aldrig oplevet, at en offentlig anklager har afholdt et pressemøde, hvor han forsøger at miskreditere offeret," sagde Al Sharpton.

Både Sharpton og Benjamin Crump understregede, at sagen om Michael Brown var et klart eksempel på, at der stadig er problemer med, at sorte borgeres borgerettigheder bliver krænket af politiet. Ikke kun i Missouri, men over hele landet, sagde de. Derfor vil de kæmpe for, at der kommer til at ske ændringer i systemet.

"Alle politibetjente skal have et videokamera fastmonteret på kroppen. Det vil skabe en større gennemsigtighed, og så slipper vi for sådan en proces som denne igen. Vi beder derfor alle amerikanere om at tilslutte sig denne kamp," sagde Benjamin Crump.

Og den kamp er langt fra slut, lød det fra Al Sharpton.

"I har knust vores hjerte, men ikke vores rygrad," sagde han.             

Følg
Jyllands-Posten
Forsiden lige nu
Annonce
Annonce
Annonce
International
TV anbefaler
Analyse
Annonce
Her laves 35 mio flasker vin om året: Og i tre dage opfordres til sanseløs druk
Med sine alsidige lokalklimaer og en produktion af 35 mio. flasker vin årligt er Israel en ambitiøs spiller på vinmarkedet, selv om alkohol for mange israelere er forbeholdt festdage. 
Se flere
Bolig
Husk havens gæster: Giv rigeligt med god mad, så kommer de igen
Netop nu har havens fugle brug for hjælp til at komme gennem den kolde tid. Vinterfodring er med til at hjælpe bestanden, så vi også til forår og sommer kan glæde os over solsorte, mejser og spurve. 
Se flere

Jyllands-Posten anvender cookies til at huske dine indstillinger, statistik og målrette annoncer. Når du fortsætter med at bruge websitet, accepterer du samtidig brugen af cookies. Læs mere om vores brug her