"Danmark breder velkomstmåtten ud for islamister"

Det er essensen af en artikel i Washington Post. Avisen har besøgt Aarhus for at beskrive det danske system med at reintegrere hellige krigere fra Syrien.

Artiklens øverste billede
Talha er ikke modstander af de summariske henrettelser af irakiske og syriske soldater, som Islamisk Stat har gennemført - men ønsker ingen ondt i Danmark.

Washington

Artiklen indledes med Talha, en dansk kriger, der hjemvendt fra Syrien vandrer igennem et indkøbscenter i Aarhus med langt skæg og i camouflageuniform. Unge muslimske mænd på hans vej hilser ham som en hjemvendt konge med arabiske hilsener og en hånd over hjertet.

Talha er et opdigtet navn, fordi den 21-årige søn af moderate indvandrere fra Mellemøsten ikke vil have, at hans far kan identificere ham. Sidste år i oktober vendte Talha tilbage fra Syrien, hvor han i ni måneder kæmpede for en islamistisk milits med forbindelser til Islamisk Stat.

Han er modstander af halshugninger af udenlandske gidsler, siger han til de to journalister fra den amerikanske avis, men drømmer om en dag at kunne leve i et islamisk kalifat og er ikke modstander af de summariske henrettelser af irakiske og syriske soldater, som Islamisk Stat har gennemført.

Mens Talha i andre lande ville være havnet i fængsel eller ville blive forhindret i at komme tilbage, er ikke en eneste af de udenlandske krigere blevet fængslet i Danmark, konstaterer artiklen og beskriver, hvordan de hjemvendte i Århus tilbydes gratis psykologbehandling og hjælp til at finde jobs eller studiepladser.

"Jeg ved godt, hvordan nogle mennesker tænker. De er bange for os, der er kommet tilbage. Men vi er faktisk ikke farlige," siger han.

Washington Post beskriver debatten i Danmark om ekstremistisk islam og citerer Marie Krarup fra Dansk Folkeparti for at sige, at lovgivningen er alt for slap. Problemet er selve islam, og at det er umuligt at integrere et stort antal muslimer i et kristent land, mener hun.

Borgmester Jacob Bundsgaard i Aarhus forsvarer derimod ordningen over for Washington Post: "Dette er unge mennesker, som har søgt støtte i religion på et vanskeligt tidspunkt i deres liv, og som står med et eksistentielt spørgsmål om, hvorvidt de skal kæmpe for det, de tror på. Vi kan ikke vedtage love, som ændrer den måde, de tænker og føler. Men vi kan vise dem, at vi er seriøse, når det gælder integration og dialog."

Talha er født i Danmark. For fire år siden begyndte han at komme i moskeen på Grimshøjvej, hvorfra mange unge muslimer er rejst til Syrien. Man han afviser, at han blev rekrutteret i moskeen.

Siden sin hjemkomst fra Syrien har veteranen, ifølge sine egne oplysninger, haft et enkelt møde med politiet, og han deltager i et matematikkursus for at kunne komme ind på en ingeniøruddannelse. Til gengæld har han valgt ikke at deltage i terapitimer, fordi han ikke føler, at han har brug for det. Han forsikrer, at han ikke ønsker, at der skal ske noget ondt i Danmark.

Mere som dette

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.

Del artiklen
Relevant for andre?
Del artiklen på sociale medier.