USA: Højesteret diskuterer homovielser
Tirsdag begynder den amerikanske højesteret sin høring om homoseksuelles ret til ægteskab.
Diskrimination er diskrimination. Når der er diskrimination her i landet, er vi nødt til at tale om det, og vi er nødt til at tage os af det.
Efter i årevis at have været et politisk stridspunkt, bliver homoseksuelles ret til at gifte sig i denne uge til et juridisk spørgsmål i den amerikanske højesteret.
Tirsdag starter således høringen om det såkaldte Proposition 8. Proposition 8 er et lovforslag, der i november 2008 blev vedtaget i Californien. Loven dikterer, at "kun ægteskaber mellem mand og kvinde er valide ægteskaber i staten Californien."
Det er nu op til den amerikanske højesteret at afgøre, om den californiske lov strider imod den amerikanske forfatning.
Kan danne præcedens
Hvis højesteretten beslutter sig for at annullere loven, kan det meget vel tænkes, at dommen vil danne principielt grundlag for at ændre loven i en lang række amerikanske stater, der forbyder homoægteskaber.
Sagen om Proposition 8 er rejst af Paul Katami og Jeff Zarillo fra Burbank i Californien. De to mænd vil gerne giftes, og de mener, at staten gør sig skyldig i diskrimination ved at nægte dem retten til det.
"Stigma er stigma, og diskrimination er diskrimination. Når der er diskrimination her i landet, er vi nødt til at tale om det, og vi er nødt til at tage os af det," siger Paul Katami tirsdag til CNN.
Højspændt emne
Homoægteskaber er et politisk højspændt emne i USA. Listen over prominente politikere, der officielt har taget stilling til spørgsmålet er alenlang, og inkluderer blandt andet Bill Clinton og Barack Obama, der begge er for homoægteskaber, samt den tidligere præsident George W. Bush, der er imod.
En af vores fundamentale rettigheder i dette land er retten til at stemme og retten til at deltage i den politiske proces.
Et af de underliggende argumenter i debatten er, hvorvidt højesteretten har ret til overtrumfe love, der er demokratisk vedtaget i de enkelte delstater. Den konservative fløj i amerikansk argumenterer i øjeblikket for, at det kan den ikke.
"En af vores fundamentale rettigheder i dette land er retten til at stemme og retten til at deltage i den politiske proces," siger Austin Nimocks fra den kristne lobbygruppe Alliance Defending Freedom.
"Uforenelig med forfatningen"
Den amerikanske debat om homoægteskaber blev for alvor sparket i gang i 1993, hvor Hawaiis højesteret besluttede, at man ikke uden "overbevisende årsag" kunne nægte homoseksuelle retten til at gifte sig.
Efter dommen besluttede Hawaiis lovgivende forsamling sig for at forbyde homoægteskaber ved lov, og i 1996 blev det forbudt at anerkende homoseksuelle ægteskaber på nationalt plan, hvilket blandt andet førte til, at homoseksuelle ægtepar blev afskåret fra enhver form for offentlig understøttelse.
Siden har en række domme igen sikret homoseksuelle adgang til offentlige ydelser, og Bill Clinton, der var præsident da loven blev vedtaget, har siden kaldt den for "uforenelig med forfatningen."
Det forventes ikke, at den amerikanske højesteret træffer endelig beslutning om det californiske Proposition 8 før juni i år.