Knald eller fald for Obama

Efter en bitter valgkamp forsøger demokrater i dag at fjerne Wisconsins republikanske guvernør før tid. Men Scott Walker er favorit, og det er dårligt nyt for præsident Obama.

Artiklens øverste billede

Barack Obamas navn står ikke på stemmesedlen, men et historisk valg i dag i Wisconsin ses af mange som et barometer for hans chancer ved præsidentvalget den 6. november.

Vrede demokratiske vælgere i midtveststaten kræver guvernør Scott Walker udskiftet. Efter sin indsættelse i 2010 har guvernøren erklæret krig mod de magtfulde fagforeninger for offentligt ansatte - helt i samme ånd som den britiske premierminister Margaret Thatchers korstog mod fagbevægelsen i 1980'erne.
 

Anullerede lov

For at reducere de offentlige udgifter og bringe balance i budgettet i sin forgældede stat gennemførte Walker sidste år en lov, der begrænser fagforeningernes ret til at forhandle kollektive overenskomster.

23 amerikanske stater, navnlig i det sydlige og sydvestlige USA, har indført lignende regler, men i industristaterne i Midtvesten har angrebene mødt kraftig modstand fra de traditionelt stærke fagforeninger.

I Ohio lykkedes det således sidste år for modstanderne at få annulleret en lignende lov ved en folkeafstemning.

I Wisconsin har striden delt både staten og mange familier midtover. En kvinde havnede på hospitalet, da hendes fraseparerede mand kørte hende ned med en firehjulstrækker for at forhindre hende i at stemme ved et primærvalg.
 

Bill Clinton ind i kampen

Et omvalg er den eneste mulighed for at få stoppet loven. Politiske iagttagere ser slagsmålet som et opgør mellem to visioner, der også udkæmpes i Kongressen i Washington, hvor demokrater og republikanere under påvirkning af den stærkt konservative Tea Party-bevægelse står stejlt over for hinanden.

Republikanerne vil skære ned i den offentlige sektor, som de opfatter som en hæmsko for økonomisk vækst. Demokraterne vil bruge den offentlige sektor til at skabe job og til at skabe et fair samfund.

Begge partier har kastet formuer ind i valgkampen. Op mod 400 mio. kr. er brugt til valgreklamer, telefonkampagner og dør-til-dør-møder med vælgerne. Scott Walker har pengemæssigt haft fordelen, og han er svag favorit i de seneste meningsmålinger.

Mange politiske sværvægtere er rejst til Wisconsin. Forleden optrådte tidligere præsident Bill Clinton sammen med den demokratiske kandidat Tom Barrett, et ret ubeskrevet demokratisk blad, der to gange tidligere forgæves har forsøgt at blive valgt som guvernør.

Obama har derimod forsøgt at holde en personlig distance til valget i Wisconsin for at undgå risikoen for at blive kædet sammen med et demokratisk nederlag. Men taber Barrett, kan Obama dog næppe undgå kritik for ikke at have gjort nok.

Obama holder distance
 

Ved præsidentvalget i 2008 vandt Obama Wisconsin overlegent med knap 15 pct., men ifølge meningsmålinger er hans forspring skrumpet ind før den kommende duel med Mitt Romney. Vinder guvernør Walker dagens opgør, varsler det ifølge valgeksperter ilde for Obama i november i en stat, han tidligere regnede for sikker.

En sejr til Barrett vil derimod give ny energi til Obama, der kæmper hårdt for at komme tilbage i offensiven efter den nylige offentliggørelse af katastrofalt ringe jobtal for april måned.

Romney støttede Walker op til sin sejr ved det republikanske primærvalg i Wisconsin i begyndelsen af april, og siden er en stribe fremtrædende republikanere kommet til Wisconsin for at støtte guvernøren, heriblandt guvernørkollegerne Chris Christie, Bobby Jindal og Nikki Haley.

 

Opgør med velfærden

De ser Wisconsin som en prøveklud for et landsdækkende slagsmål. Eller som avisen Wall Street Journal skriver i en leder, har Scott Walker taget et nødvendigt opgør med magtfulde interessegrupper, der bevilger sig større goder, end samfundet har råd til.

»Dette er en krise for det moderne velfærdssystem, der udfolder sig fra Californien til Illinois, Grækenland, Italien og selv Washington. Wisconsin er en afgørende test på, om demokratier kan reformeres, inden de bliver invaliderede,« skriver avisen.

Andre læser

Mest læste

Mest læste Finans

Del artiklen

Giv adgang til en ven

Hver måned kan du give adgang til 5 låste artikler.
Du har givet 0 ud af 0 låste artikler.

Giv artiklen via:

Modtageren kan frit læse artiklen uden at logge ind.

Du kan ikke give flere artikler

Næste kalendermåned kan du give adgang til 5 nye artikler.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke gives videre grundet en teknisk fejl.

Ingen internetforbindelse

Artiklen kunne ikke gives videre grundet manglende internetforbindelse.

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du give adgang til 5 låste artikler om måneden.

ALLEREDE ABONNENT?  LOG IND

Denne funktion kræver Digital+

Med et Digital+ abonnement kan du lave din egen læseliste og læse artiklerne, når det passer dig.

Teknisk fejl

Artiklen kunne ikke tilføjes til læstelisten, grundet en teknisk fejl.

Forsøg igen senere.