Kom ind i hjernen på en psykopat

Forskere har set nærmere på Brian Dugan, som står bag flere mord og voldtægter.

Artiklens øverste billede

Brian Dugan erklærede sig i 2009 skyldig i brutal voldtægt og mord på den 10-årige pige Jeanine Nicarico.

Pigen blev myrdet i 1983, men politiet vidste ikke, at det var en frygtelig morder og voldtægtsforbryder fra Chicago, der stod bag. Brian Dugan blev kort efter dømt for adskillige voldtægter og mord på både en 7-årig pige og 27-årig sygeplejerske.

Delstaten Illinois afskaffede dødstraffen i 2011, og dermed slap den dødsdømte Brian Dugan for at blive henrettet. Det har i stedet givet hjerneforskere mulighed for at undersøge ham nøje.

Opsigtsvækkende forskning

Den amerikanske forbryder har på intet tidspunkt vist tegn på anger for de mange voldtægter og mord.

Forskere mener, at denne mangel på empati hænger sammen med årsagen til, at han gennemførte netop disse forbrydelser.

Det er hjerneforskere fra University of New Mexico, der har fået adgang til at nærstudere fænomenet Brian Dugan. De har scannet forbryderens hjerne og gennemanalyseret ham for at forstå hans anti-sociale adfærd, skriver BBC News.

”Han kæmper for at prøve at forstå, hvorfor folk i det hele taget bekymrer sig over, hvad han har gjort. Klinisk set er det meget fascinerende,” siger hjerneforsker Kent Kiehl, som har interviewet Brian Dugan adskillige gange, til BBC.

Kontroversiel opfattelse

Kent Kiehl er en af de førende forskere, som forsøger at forstå psykopaters hjerneaktivitet og bruge denne viden til behandling af deres lidelse.

Det er en kontroversiel behandling, fordi folk som Brian Dugan i tusinder af år er blevet karakteriseret som værende ond i stedet for syg. Ordet psykopat kan ligefrem få det til at gyse i folk.

”Jeg ser psykopater som nogle, der lider af en sygdom, så jeg ville ikke bruge ordet ’ond’ til at beskrive dem,” siger han.

Men hvad er en psykopat?

Særligt område i hjernen

Kent Kiehl forklarer, at det er folk, der har en dyssocial personlighedsstruktur, der blandt andet kendetegnes ved en ligegyldighed over for andres følelser.

”De er meget impulsive: De har en tendens til ikke at planlægge eller tænke, før de handler. De har en tendens til at havne i problemer i en meget ung alder,” siger den amerikanske professor, som har analyseret adskillige indsatte fanger i de amerikanske fængsler med en stor mobil hjernescanner, der indeholder den nyeste teknologi.

Forskerholdet kan blandt andet fortælle, at Brian Dugans hjerne har en meget lav tæthed i det limbiske system i hjernen, som er den del af forhjernen, der er involveret i emotioner (følelseslivet) og korttidshukommelse.

Systemet omfatter også amygdalaområdet, et lille område i hjernens tindingelap, som blandt andet håndterer frygt og forsvarsreaktioner.

Reagerer ikke på andres smerte

Når amygdalaområdet påvirkes, kan det fremkaldes aggressions- og raserireaktioner samt øget aktivitet i dele af det autonome nervesystem.

De seneste årtier er mennesker med hjerneskader i disse områder blevet undersøgt nøje, fordi de pludselig markant har ændret adfærd.

”Vi mener, at disse systemer ikke er blevet udviklet normalt i Brians hjerne,” lyder forklaringen fra Kent Kiehl, som tilføjer, at psykopater generelt er underudviklet i denne del af hjernen, og at det kan være genetisk betinget.

Den amerikanske seriemorder er blandt andet observeret, mens han har set på billeder af sårede mennesker i nød. Under fremvisningen af billederne var der meget lav aktivitet i det limbiske system i Brian Dugans hjerne.

Psykopatiske træk i barndommen

Det betyder med andre ord, at Brian Dugan ikke har noget begreb om de skader, som han selv har forvoldt andre mennesker.

”At snakke om hans forbrydelser er som at spørge ham om, hvad han spiste til morgenmad,” forklarer hjerneforskeren.

Han er af samme grund fortaler for andre former for behandling end de nuværende og for en afskaffelse af dødsdommen som straf. Hans håb er, at hjerneforskningen kan bidrage til, at der bliver sat ind med behandling, lang tid før psykopaten bliver voksen.

Brian Dugan led ifølge forskeren i en meget ung alder og viste tegn på de psykopatiske træk ved at såre dyr, skade sine søskende og starte brande.

Nye diagnose og behandling

Behandlersystemet, der prøvede at tage hånd om Brian Dugans problemer, forstod ikke hans tilstand, og dens pædagogiske teknikker forværrede i mange tilfælde tilstanden hos den vordende forbryder, siger Kent Kiehl.

I stedet skal der udvikles en mere specifik og retvisende diagnose til disse børn med afstumpede og følelsesløse karaktertræk.

Nye behandlingsprogrammer skal herefter møjsommeligt og minutiøst udvikle psykopaternes reaktioner, så de kommer til at ligne dem, som andre mennesker automatisk er udstyret med.

”Man kan forhindre individer som Brian Dugan i at udvikle og eskalere til at blive det individ, som han er i dag,” siger hjerneforskeren.

Andre læser

Mest læste

Del artiklen