Wikileaks-stifter trues af hjemland
Stifteren af Wikileaks risikerer at få sit pas inddraget i forbindelse med stor politiundersøgelse.
De australske myndigheder iværksætter nu en omfattende undersøgelse af den seneste lækagesag, som netstedet Wikileaks har sat i gang.
Det bekræfter landets justitsminister, Robert McClelland, som mandag besvarede et par spørgsmål fra journalister, i en kort meddelelse på justitsministeriets hjemmeside.
Brud på straffelov?
Justitsministeren bekræfter, at Australien samarbejder tæt med de amerikanske myndigheder om sagen.
Han tilføjer, at publiceringen af de mange diplomatiske hemmeligheder kan være et brud på en række straffelove i Australien, og at politiet derfor er i gang med at granske sagen.
”Lækagen af denne store mængde informationer er til stor bekymring for Australien. Alt tyder på, at dele af dokumentationen kan være nationale sikkerhedsklassificerede dokumenter. Vi undersøger omfanget af dette,” siger justitsministeren.
Dokumenter fra Australien
Wikileaks har indtil nu kun publiceret 220 ud af i alt 250.000 diplomatdokumenter, som er sendt fra amerikanske ambassader verden over.
Men netstedet samarbejder med flere medier, som allerede har fået videresendt kopier af alle dokumenter.
Ifølge Wikileaks selv nævnes Australien i 1.442 af dokumenterne. Og godt 1.000 skulle efter sigende stamme fra den amerikanske ambassade i hovedstaden Canberra.
Direkte adspurgt om Wikileaks-stifteren Julian Assange, som er australsk statsborger, risikerer at få sit pas inddraget i forbindelse med undersøgelsen, siger justitsministeren følgende:
Fuld assistance til USA
”Vi afventer råd fra agenturerne til at kunne gennemføre de nødvendige foranstaltninger, som kan blive nødvendige.”
Australien er ifølge justitsministeren indstillet på at yde fuld assistance til de amerikanske myndigheder i undersøgelse af lækagesagen.
USA’s justitsminister, Eric Holder, sagde mandag på et pressemøde, at de amerikanske myndigheder vil anklage alle, som er ansvarlige for lækagen.
Julian Assange har andre juridiske problemer at tænke over i disse dage.
Varetægtsfængslet in absentia
Den svenske anklagemyndighed har varetægtsfængslet Wikileaks-grundlæggeren i sit fravær. Julian Assange mistænkes for voldtægt og seksuel chikane og beskyldes af anklagemyndigheden for at have holdt sig væk for at undgå forhør.
Det indebærer, at Julian Assange fortsat er efterlyst internationalt, og at politi i andre lande eftersøger ham.
LÆS OGSÅ: Avis: Derfor trykker vi dokumenterne
LÆS OGSÅ: Professor: Dumt at lække hemmeligheder
LÆS OGSÅ: Her er de vigtigste afsløringer fra WikiLeaks
LÆS OGSÅ: Iran: De er ude på at skade os
ORDET ER DIT: Er det o.k. at lække hemmeligheder?