Sådan blev der festet for Obama

Demokraten Barack Hussein Obama er blevet taget i ed som USA's 44. præsident. Læs jp.dk's reporters oplevelser ved indsættelsesceremonien i Washington.

Artiklens øverste billede

Obama er i Det Hvide Hus

Tirsdag 16.51 USA / 22.51 Danmark

Det er to en halv måned siden, at han vandt præsidentvalget. Men først i dag overtager Barack Obama Det Hvide Hus på Pennsylvania Avenue i det centrale Washington D.C.

"Vi er her - vi er hjemme," sagde smilende Michelle Obama for få minutter siden, mens hun kiggede på paraden, der er på vej forbi Det Hvide Hus.

Foreløbig er huset "hjem" frem til 20. januar 2013. Og muligvis til 20. januar 2017.

JP.dk lukker her livedækningen fra Washington D.C. Læs flere Obama-artikler på vores Præsident Obama-tema www.jp.dk/obama

De går!

Tirsdag kl. 16.07 USA / 22.07 Danmark

Af sikkerhedsgrunde har der været store spekulationer om, hvorvidt Barack Obama og Michelle Obama ville eventuelt ville forlade bilen, når de skulle på paradetur fra kongressen til Det Hvide Hus.

Men det gjorde de. Også lige fra begyndelsen på en af de koldeste januardage nogensinde.

Efter en del af de 2,7 km hånd i hånd valgte parret dog at hoppe indenfor i Obama-bilen. Den har i øvrigt fået kælenavnet "The Beast" - "Bæstet" - fordi den kan holde til de fleste angreb.

Obama-parret er nu på vej ind foran Det Hvide Hus. Her vil de overvære resten af paraden med cirka 13.000 deltagere fra overalt i USA. Og ja, der stod 13.000 deltagere.

Præsident? Gider du lige gentage det?

Tirsdag kl. 16.02 USA / 22.02 Danmark

Både Barack Obama og højesteretsdommer John G. Roberts kludrede begge rundt i det, da Obama for få timer siden blev indsat. New York Times kiggede nærmere på fejlene, og noget tyder på, at det er Roberts, der får skylden for brøleren. Han undlod nemlig ordet "faithfully" i eden - og det lagde Barack Obama mærke til og stoppede derfor op.

Sætningen skal helst lyde således:"I do solemnly swear (or affirm) that I will faithfully execute the office of President of the United States, and will to the best of my ability, preserve, protect and defend the Constitution of the United States."

Kikset i indsættelsen kan ses på jp.tv.

To millioner stoppede trafikken

Tirsdag kl. 15.24 USA / 21.24 Danmark

Overalt i det indre Washington D.C. er trafikken kollapset. Biler holder stille, metrostationer er lukket af eller propfyldte, så folk hverken kan komme ud og ind.

Forklaringen?

De cirka to millioner - ifølge en CNN-vurdering - der ville feste med Obama og fejre denne særlige dag. Og selvom Washington D.C. er en stor by, så er metrosystemet ikke helt bygget til folkefest i denne størrelse.

"Det er godt for én ting. Vi viser verden, at vi står sammen om Obama. Vi er med ham hele vejen," sagde en ældre sort dame med en lang frakke i en rullestol. Rundt om hende stod en del, der mere lignede, at de ville hjem og se fjernsyn.

"Jeg kunne lige så godt se det på tv. Det kunne jeg. Men jeg ville være her. Det er noget særligt at kunne fortælle sine børnebørn, at man var der. Også selvom det er hundekoldt," sagde en ung fyr til jp.dk's udsendte allerede inden indsættelsen gik i gang. Selv for gæster med adgang til området tætteste på Obama var der ingen nåde - om bag i køen, der var flere timer om at blive tømt.

Obama selv - og godt tusinde andre VIP'er - slap dog for kulden.

Obama: Nu skal vi arbejde

Tirsdag: kl 12.31 USA / 18.31 Danmark

Malia, den ene af de to Obama-døtre, kigger op på sin far, mens han taler. Hun tager et billede med et lille blåt kamera. Og så smiler hun stolt til farmand.

Barack Hussein Obama - USA's 44. præsident.

"Lad hele verden vide, at der ikke er forskel på vores idealer og vores sikkerhed," sagde Obama, mens storskærme overalt viste nærbillede af nu ekspræsident George W. Bush.

Præsident Obama lovede at bekæmpe terrorisme, men langede samtidig ud efter tanken om, at nationer skal bekæmpe hinanden.

Og så opfordrede han amerikanerne til at arbejde lidt ekstra. Til at gøre lidt mere.

"I dag siger jeg til jer, at udfordringerne foran os er ægte. De er alvorlige, og der er mange af dem. De kan ikke klares nemt eller hurtigt. Men de vil blive klaret," sagde Obama.

"Det var en virkelig rørende tale. Han har så ret. Det er det, der hele tiden slår mig - han er så nobel, og vi har brug for ham. Han gør os alle bedre. Jeg kan ikke vente, til han kommer i gang," siger den sorte Rashad Hasan, filminstruktør fra Minneapolis, Minnesota til jp.dk' udsendte nær Capitol Hill i Washington D.C.

Hasan har været mange år i den amerikanske hær. Men "ikke mere krig," siger han.

"Vi skal finde fred. Det er så banalt at sige, men jeg tror virkelig på, at Obama kan gøre det. Kun han kan gøre det," siger Hasan - der nu vil ind i varmen og fejre Obama.

Obama er præsident

Tirsdag: kl. 12.05 USA / 18.05 Danmark

Barack Hussein Obama er nu USA's præsident. Trods lidt fumlen med ordene, så fik Obama sagt det vigtigste - "ja, tak" til opgaven. Han vil gerne. Og publikum vil tilsyneladende også gerne have ham.

"Obama, Obama!" råber de.

"Han gjorde det," råber en ældre sort kvinde, mens hun tørrer en tåre væk og hopper.

"Han er præsident!"

Nu begynder Obamas tale. Læs den her.

Præst: King råber til os fra himlen

Tirsdag. kl. 11.54 USA / 17.54 Danmark

Den kontroversielle præst Rick Warren holder bønnen inden indsættelsen.

"Gud, vi ved, at Martin Luther King råber til os fra himlen," siger Warren.

"Må alle i dag mødes for at få en bedre verden. Og vi må ikke glemme, at vi alle skal stå til regnskab for dig en dag"

Amen.

Nu synger Agretha Franklin - iklædt en enorm sløjfe i sin hat.

Barack H. Obama

Tirsdag: kl. 11.45 USA / 17.45 Danmark

"Verden kigger på os," siger Dianne Feistein, der er leder af indsættelsen.

Imens smiler Obama, der blev præsenteret som Barack H. Obama - altså ikke Barack Hussein Obama.

Nu sker det.

Buuuhh af Bush

Tirsdag: kl. 11.36 USA / 17.36 Danmark

USA's præsident George W. Bush kommer frem, men Vicepræsident Dick Cheney i rullestol følger efter. Publikum buuher.

"Han har ikke fortjent, at I rejser jer!" råber en mand fra Tennesse til de få der rejser sig op.

Bush træder hurtigt til side. Så kommer den kommende vicepræident Joe Biden. Så klapper de. Obama? Om lidt.

Frem med de tidligere præsidenter

Tirsdag: kl 11.22 USA / 17.22 Danmark

Solen er fremme. Stik mod alle forventninger. Forventninger hviler i luften. Mobilkameraerne er overalt.

"Jeg elsker Obama. Jeg elsker ham. Jeg er så glad. Så stolt," siger Joshua fra Long Island, New York.

"Han kommer til at overgå alle sine fantastiske gamle taler. Bare vent," siger Joshua.

Han står sammen med sine forældre, der prøver at få mobilkontakt til en ven. Det lader sig ikke gøre. Alt er brudt sammen. Nu kommer alle de tidligere præsidenter. Bush senior, Jimmy Carter og Bill Clinton med hustruerne.

Og så Laura Bush, førstedame de næste 30 minutter. Og så børnene, Sasha og Malia. Om lidt har USA en ny præsident.

Der er næsten som om ingen trækker vejret. Indtil det begynder. Taktfast:

"Obama! Obama! Obama!"

Så forsvandt tavsheden

Tirsdag: kl. 11.09 USA / 17.09 Danmark

Der har været tavst indtil nu. Stille og roligt har mænd, kvinder og børn stået stille i kø og ventet endnu mere. Og blot oplevet at der var endnu mere kø.

Men nu er de her - mindst en million, måske flere - samlet foran Capitol Hill sammen med jp.dk’s udsendte medarbejder. På sin fars skuldre sidder Martha. Hun er seks år.

”Jeg er her, fordi vi skal have en ny præsident. Den gamle dur ikke længere har min far sagt,” siger hun.

På storskærmen kan de mange fremmødte se Obamas kortege på vej. Tavsheden er væk, nu råber de: ”Yes, we can. Yes, we Can”

Al Gore er her. Colin Powell er her. Oprah er her. Nu venter vi blot på hovedpersonen.

Rodneys rejse til Obama: "I'm so happy"

Tirsdag: kl. 10.01 USA / 16.01 Danmark

Nu har Rodney Taylor sin frakke helt op over ørene, mens han prøver at komme frem til indsættelsen af Barack Obama her i Washington D.C.

Metrosystemet er næsten brudt sammen. Det tog 27 minutter bare at komme ud af metrostationen. Nu står han i endnu en kø.

"Jeg gør det her for mine børn og børnebørn. Jeg er så lykkelig. I dag er beviset på, at alle kan opnå deres drøm. Ikke kun os sorte, men alle. Alle!," siger Rodney.

Han smiler, prøver at holde varmen. Solen er fremme.

"Jeg tror virkelig på, at Obama kan opfylde Dr. Martin Luther Kings drøm. Og vi skal nok hjælpe ham," siger Taylor.

Bag ham står den 30-årige Danesh Maz fra Baltimore. Han studerede et halvt år medicin i København.

"Obama vil forandre Europas syn på USA. Ja, det håber jeg. Vi er ikke som Bush allesammen. Hvis du skal skrive noget hjem, så skriv dette - USA er forandret. I dag begynder vi forfra," siger han.

En enkelt fyr råber "Obama!". Andre råber med. De fleste gemmer dog kræfterne.

Lige nu er mellem èn og formentlig to millioner i kø på vej til The Mall. Midt i det hele står Jyllands-Postens udsendte.

Indsættelsen begynder omkring kl. 17.00 dansk tid - Obama taler kl cirka 18.

Cheney i kørestol til indsættelsen

Mandag: kl. 23.12 USA / 05.12 Danmark

USA's vicepræsident - i hvert fald godt ti timer endnu - dukker op til tirsdagens indsættelse af Barack Obama i en kørestol. Det oplyser flere kilder til ABC News. Mens den 67-årige Dick Cheney flyttede store bokse med bøger ind i sit nye hjem i McLean, Virginia, så fik han en muskel i klemme i ryggen. Præsidents afgående talskvinde, Dana Perino, oplyser, at vicepræsidenten ellers har det ganske fint - og bestemt har tænkt sig at deltage i indsættelsen tirsdag. Lægen vil dog bede vicepræsidenten om at holde kørestolen et par dage endnu.

Tutu: Gud venter på, at vi råber, Yes We Can

Mandag: kl. 22.58 USA / 4.58 Danmark

Desmond Tutu - sydafrikansk ærkebiskop og fredsaktivist - sammenligner uden det mindste forbehold Barack Obamas præsidentposten med afskaffelsen af apartheid i 1994 i Sydafrika. Det sagde han i aftes i en kirke i det centrale Washington D.C.

"Er dette virkeligt sandt? Er i morgen virkelighed?" spurgte Tutu.

"Nej, nej, nej, nej, nej, nej . . . Det kan ikke være sandt. En sort mand vil blive indsat i morgen. . . En sort mand, præsident af De Forenede Amerikanske Stater. En sort mand i Det Hvide Hus," sagde Tutu, ifølge Hufftington Post.

Herefter brød der jubel ud hos de mange fremmødte.

"Oh, Gud, Gud, du er så god. Gud, hvor mange tåre har vi grædt? Gud, hvor meget smerte har vi måtte udholde? Hvor mange af vores folk er døde? Oh, Gud, tak, tak, Gud. Tak for dette. . . fantastiske mirakel".

Senere kaldte Tutu AmerIka for et smukt, vidunderligt land.

"USA er blevet et billede på håb for så mange. Gud venter nu på at høre os sige, yes we can, yes we can, yes we can".

Obama hylder McCain, der hylder Obama

Mandag: kl. 21.56 USA / 03.56 Danmark

De kæmpede mod hinanden om verdens mest magtfulde post. Og selvom den ene tabte og den anden i morgen krones for sin sejr, så stod de side om side i aftes og lovede troskab.

Det skete til en særlig middag, som Barack Obama havde arrangeret for at hylde republikanernes John MCain.

Obama kaldte McCain for en "amerikansk helt". McCain svarede igen med at love sin fulde støtte til Obama-regeringen.

"I morgen vil den kommende præsident acceptere det tunge opgave at lede Amerika mod sine næste sejr og kommende storhed. Han har mine bedste ønsker for hans succes, og min løfte om assistance. Hans succes er vores succes," sagde McCain.

Trafikken brudt fuldstændigt sammen i D.C.

Mandag: kl. 18.47 USA / 00.47 Danmark.

I det centrale Washington D.C. er trafikken nu gået næsten helt i stå. "Bed til, at Obama vil skaffe flere busser. Helst i dag," siger en kvinde, iført en Obama-trøje med et stort smil. Temperaturen er minus fem. Og i morgen bliver koldere, siger de i fjernsynet.

Politibiler presser sig forbi i højst mulige fart, mens lyset blinker blåt og rødt. De kalder det den største sikkerhedsoperation nogensinde. 58 forskellige politi-, hær- og efterforskningsenheder arbejder døgnet rundt på at holde Obama i live og få publikum sikkert igennem tirsdagen. Og det selvom leder af Secret Service, Mark Sullivan, de seneste dage har gentaget følgende sætning igen og igen: "Lige nu, så har vi ingen konkret trussel mod nogen som helst del af indsættelsen". Heller ikke blandt hvide racistiske grupper er der tilsyneladende nogen aktivitet, oplyser FBI-viceleder Joseph Persichini. Over 45.000 soldater, betjente og andre med rank på skulderen deltager i det enorme sikkerhedsarbejde.

På nuværende tidspunkt forventes det, at et sted mellem én og to millioner deltager i indsættelsen af Barack Obama i morgen, tirsdag, kl. cirka 11.30 dansk tid.

Når verden vil lytte i 18-20 minutter

Mandag: kl. 15.41 USA / 21.41 Danmark

Barack Obama kan tale, så folk får tåre i øjnene. Men ordene, der kommer ud af munden er ikke altid hans egne. Ofte er de sat sammen og nøje udvalgt af den blot 27-årige Jon Favreau.

For snart fem år siden arbejde Favreau for den tidligere demokratiske præsidentkandidat John Kerry som taleskribent, men det var som ordsmed for Obama for godt tre år siden, at han for alvor fik folk til at lytte.

Ikke mindst i den nu berømte tale fra primærvalget i New Hampshire, som New York Times fortalte om i denne artikel for ét år siden.

Nu står ’Favs’ overfor sit svendestykke, når Obama i morgen klokken cirka 18.00 dansk tid taler – og det meste af verden vil lytte med. Forventningerne til nogen anden tale i historien har næppe været højere. Grundlaget til talen blev til på et blot én time langt møde mellem de to for over en måned siden.

Siden har både Jon Favreau og Barack Obama gennemskrevet talen igen og igen. Hvert eneste ord vil blive vendt og drejet.

”Når du arbejder med senator Obama, så er der ingen tvivl om, at chefen er senator Obama. Han er den bedste taleskriver i vores gruppe, og han ved bedst, hvad han vil sige – og generelt er det også ham, der siger det bedst,” forklarede mediestrateg David Axelrod i et sjældent interview om Obamas taler i august sidste år med magasinet Time.

Talen vil formentlig vare mellem 18 og 20 minutter. Det forventes, at Obama primært vil tale om håbet for USA’s fremtid i en tid, hvor nyt om den økonomiske krise er hverdag.

Eller som Obamas 10-årige datter, Malia, sagde forleden, da familien besøgte Lincoln Memorial, hvor Lincolns anden indsættelsestale er mejslet ind i marmor.

”Den første afroamerikanske præsident – din tale må hellere være god”.

Pilot kommer til Washington

Mandag: kl. 14.47 USA / 20.47 Danmark

Selvfølgelig skal USA's største helt i øjeblikket - piloten Chesley "Sully" Sullenberger - med til den største folkefest i årtier i Washington. Det bekræfter flere kilder overfor CNN.

"Sully" talte allerede dagen efter ulykken i New York med Barack Obama, der inviterede "Sully" og hustru med til indsættelsen. Og nu har piloten bekræftet, at de begge kommer i morgen. "Sully" var i sidste uge ansvarlig for nødlandingen af et Airbus A320-fly i Hudsonfloden nær Manhattan i New York, hvor samtlige 155 overlevede.

Dansker på vej til galla med Obama

Mandag: kl. 13.29 USA / 19.29 Danmark

Når Obama i morgen aften formentlig deltager i alle 10 officielle gallafester, så kommer præsidenten til at hænge ud med Rasmus Meyer.

Den 26-årige dansker fra Albertslund er en af de få danskere, der har fået en invitation til at deltage i den officielle ”nabo-gallafest,” hvor også en række almindelige indbyggere fra Washington D.C. er inviteret.

At Meyer har en billet i sine hænder er ikke et spørgsmål om held - han har under valgkampen arbejdet hårdt for Obamas kampagnekontor i New York og deltaget i Obama-arbejde i staten Pennsylvania.

”Jeg ved ikke så meget om, hvad der skal ske tirsdag aften. Men nu har jeg lejet en smoking, og jeg tror, at det bliver meget sjovt, når Obama dukker op. Det er en fin ide, at gallafesten på denne måde afspejler hele kampagnens tankegang om at åbne politik for almindelige mennesker. Det er jeg ret vild med,” siger Rasmus Meyer til jp.dk.

Meyer har også fået billet til selve indsættelsen tirsdag på Capitol Hill, hvor han kommer til at stå omkring 50-100 meter fra Obama. Og det bliver formentlig en både "kold, sjov og historisk oplevelse," siger Rasmus Meyer, der til dagligt læser sociologi på universitetet The New School på Manhattan i New York.

Blandt andre danske gæster er tidligere statsminister Poul Nyrup (S).

Obama 2.0

Mandag: kl. 13.06 USA / 19.06 Danmark

Obama indsættelsen på tirdag er overalt på nettet - og naturligvis skal en masse nye teknologier prøves af. Er du ikke i nærheden af et tv, så kan du følge indsættelsen hos blandt andre New York TImes, Hulu og Joost. På Current kan du følge en række live-twittere - altså små statusbeskeder. Microsoft prøver at skabe et enormt 3D-billede af indsættelsen - ved at samle både professionelle fotografers billeder og amatør-billeder.

Obama maler en væg

Mandag: kl. 11.58 USA / 17.58 Danmark

Hvordan forandrer man verden som kommende præsident? Måske med en malerpensel og ydmyghed.

Dagen før sin indsættelse som USA's 44. præsident (se de 43 andre her) er Barack Obama i fuld gang med at male en væg blå på et ungdomshjem drevet af organisationen Sasha Bruce Youthwork.

Egentlig skulle han blot besøge organisationen sammen med Martin Luther King III, men på et tidspunkt smed Obama jakken og gik i gang med den blå maling - iført en hvid skjorte.

"De her unge mennesker har et potentiale for fremtiden, som vi lige nu slet ikke udnytter," sagde Obama, mens han fortsatte med at hjælpe de unge med at male.

Barack Obama har tidligere arbejdet med adskillige frivillige projekter og mener, at USA igen skal vokse sig stærk ved at indbyggerne tager personligt ansvar.

Tidligere på dagen besøgte Obama tilskadekomne krigsveteraner på Walter Reed Army Medical Center.

Obama: Tid til at gøre noget

Mandag: kl. 10.13 USA / 16.13 Danmark

Om cirka 26 timer er han præsident. Og imens Barack Obama tæller ned, så hylder han Martin Luther King.

"Dr. Martin Luther Kings liv var et liv, der handlede om at hjælpe andre. Som vi hylder ham, så er i dag ikke bare en dag til at stoppe og reflektere - det er en dag, hvor der skal gøres noget. I dag vil almindelige amerikanere samles overalt i dette land for at deltage i flere end 11.000 frivillige projekter, som er skabt ved hjælp af USAservice.org . Og jeg beder alle amerikanere om at gøre i dags indsats til en blivende indsats for deres lokalsamfund, deres byer og deres land," hedder det i en pressemeddelelse, som Obamas særlige overgangskontor netop har udsendt.

Den frivillige præsident

Mandag: kl. 9.14 USA / 15.14 Danmark

"Jeg kan ikke gøre det her alene, jeg har brug for jeres indsats," har Barack Obama gentagende gange sagt under sin valgkamp. I dag deltager han og familien derfor i frivilligt arbejde for at opfordre alle amerikanere til at gøre lidt ekstra.

I nat dansk tid holder Obama blandt andet æresfest for sin tidligere modstander under valgkampen - republikaneren John McCain.

Så er der tal: 400.000

Mandag. kl. 8.12 USA / 14.12 Danmark

Søndagens gratiskoncert med Bono, Beyonce, Stevie Wonder og mange andre kunstnere på Lincoln Memorial blev - ifølge Washington Post - besøgt af 400.000 gæster. Det er rigtigt mange mennesker, men folkene bag Obama håber på tre til fire, fem gange så mange på tirsdag. Er det realistisk? Vi venter og ser.

Sorte: Martin Luther Kings drøm er opfyldt

Mandag kl. 7.41 USA / 13.41 Danmark

I dag er den officielle Martin Luther King Jr.-helligdag i USA, og en ny meningsmåling viser, at hele 69 procent af sorte amerikanere mener, at hans drøm er blevet opfyldt. Det mente kun 34 procent, da undersøgelsen sidst blev gennemført i marts sidste år - altså før Barack Obama blev valgt som præsident.Det var i august 1963, at den sorte præst og borgerrettighedsleder i sin tale fra Lincoln Memorial blandt andet sagde: "Jeg drømmer om, at mine fire børn en dag vil leve i en nation, hvor de ikke vil blive bedømt på deres hudfarve, men på hvad de gør". Undersøgelsen - der er foretaget af Opinion Research Corp. - viser dog samtidig, at kun 46 procent af alle hvide amerikanere mener, at Kings drøm med Barack Obama er blevet til virkelighed.Læs mere om de overlevende Martin Luther King-aktivisters tro på OBama på ABCnews.

Obama et ikon som Che Cuevara og Eva Peron

Mandag: kl. 00.04 USA / 06.04 Danmark

Barack Obama er allerede mindst lige så stort et ikon som Che Cuevara og Eva Peron. Det mener Amy Maniatis, vicedirektør i t-shirt-selskabet CafePress. Og ifølge John Quelch fra Harvard Business School, så skyldes det fire ting - Obama er cool med de unge i gaden, sin familie, teknologi og kulturlivet. Læs mere om coolnes på CNN.

Bush har ikke brug for flyttevogn

Søndag: kl. 22.13 USA / 4.13 Danmark

Normalt flytter præsidenten og præsidentfruen først ud i sidste øjeblik, når de forlader Det Hvide Hus. Men ikke George W. Bush og Laura Bush. Alt er på forhånd pakket og sendt afsted. Når de på tirsdag for sidste gang træder ud af deres hjem i Washington i otte år, så har de blot lidt tøj i en kuffert, som skal flyves til Texas. Her vil de i øvrigt flytte ind i et hus i Dallas, som George W. Bush endnu ikke selv har set. Men har han set billeder af det - forklarede han fornyligt i et interview.

Nedtællingen er i gang

Søndag: kl. 21.20 USA / 3.20 Danmark

Der er mørkt i Washington. Og minus et par grader. Søndag aftens koncert ved Lincoln-mindesmærket i Washington med U2, Bruce Springsteen, Beyonce og Barack Obama er overstået (læs Obamas tale her). Nu står der blot en række t-shirts-sælgere tilbage og spejder efter aftenens sidste kunder. "Tag to t-shirts for tyve dollars. Du trænger til at have Obama lidt tættere på dig. Og du fryser," siger en sælger i slidt jakke.

Foran en restaurant på den berømrte Pennsylvania Avenue står en familie samlet - her er alt fra børnebørn til bedstefædre. De råber "Obama" og smiler, da der bliver taget et billede af dem.

Området foran Det Hvide Hus er nu fuldstændigt lukket. Normalt kan man på gåben komme helt tæt på - og indtil bomben mod en føderal bygning i Oklahoma i 1995 kunne man faktisk også køre i sin bil forbi Det Hvide Hus' forhave. Nu står uniformerede betjente med masker og våben dog vagt med hunde. Intet er overladt til tilfældighederne.

Sådan bliver den store Obama-dag

Søndag: kl. 19.23 USA / 2.23 Danmark

New York Times har lavet en fremragende animation af indsættelsen på tirsdag. Kig med her. Vejrudsigten siger stadig minus alt for mange grader. Weather.com har lavet en oversigt over præsident-indsættelser gennem tiden - set fra et vejrperspektiv. Det er stadig uvist, hvor mange mennesker, der finder deres vej til Washington D.C. i kulden. Alt mellem én og tre millioner gæster ventes til byen, der allerede nu er propfyldt af turistbusser.

Lover at Obama kan skrive O

Søndag: kl. 17.56 USA / 23.56

Da George W. Bush blev indsat som præsident i 2001 havde et par af Bill Clintons ansatte fjernet bogstavet "W" fra en række tastaturer i Det Hvide Hus. To højtstående Bush-kilder fortæller CNN, at den vittighed ikke bliver gentaget i år - Obama kommer altså ikke til at hedde Bama. Ifølge kilderne, så ville George W. Bush bliver "tosset," hvis den afgående administration forsøger at drille Obama.

Livebloggen fra Washington D.C. skrives af Kaare Sørensen, JP.dk's New Yorker-korrespondent. Kaare Sørensen har det seneste år fulgt Obama tæt i blandt andet Texas, New Hampshire, Pennsylvania, New York og Ohio. Kommentarer til livebloggen kan sendes til kaso@jp.dk

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen