Politi skyder ubevæbnet sort mand i ryggen

Nye optagelser afslører forløbet forud for drabet på en 22-årige mand i San Francisco nytårsnat. Efterladte kræver 25 millioner dollars i erstatning.

Artiklens øverste billede

2009 var blot to timer og 15 minutter gammel, da den første sorte mand blev dræbt af politiet i USA.

Den ubevæbnede 22-årige Oscar Grant blev skudt i ryggen på en togstation i San Francisco nytårsnat, mens politiet ville anholde ham – tilsyneladende for at have deltaget i et slagsmål.

Efter skuddet i ryggen blev Grant lagt i håndjern og ført til et lokalt hospital, hvor han senere døde.

Men tilsyneladende handlede betjenten helt uden grund, skriver San Francisco Chronicle, der ligesom andre lokale medier har fået adgang til adskillige videooptagelser af drabet.

Optagelserne viser tydeligt, at Grant ligger på maven, overmandet af to betjente, da en betjent pludselig trækker sit våben og skyder Grant i ryggen med ét enkelt skud. Umiddelbart virker de andre betjente overrasket over skuddet.

Betjent ikke afhørt

Politichef Gary Gee fra San Francisco har opfordret til ”ro” efter offentliggørelsen af videooptagelser, som han mener ikke viser ”det fulde billede” af situationen.

”Vi tager denne undersøgelse meget seriøst,” sagde Gee på et pressemøde i forbindelse med sagen.

”Jeg ved, at det er frustrerende for jer alle, men jeg vil understrege, at vi hverken kan eller vil risikere retfærdigheden i denne sag ved at diskutere detaljer før undersøgelsen er ovre”.

Indtil videre er betjenten, der affyrede den dræbende skud blevet fjernet fra gaden. Han er dog ikke blevet afhørt endnu.

Kræver 25 millioner dollars

De efterladte til den 22-årige Oscar Grant planlægger at sagsøge politiet for 25 millioner dollars, cirka 140 millioner kroner.

"Det er uden tvivl den mest urimelige nedskydning, jeg nogensinde har set," siger advokaten John Burris, der også stod bag den kontroversielle sag, da politibetjente gennembankede den sorte Rodney King.

”En pris skal betales. Ansvaret skal placeres,” siger Burris, der mener, at han har en "klar sag".

Grant efterlader sig en fire år gammel datter.

null

Andre læser

Mest læste

Del artiklen